Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Vádemelés a Csíki Lázon történt tarvágás ügyében

Kovács Attila 2019. március 12., 14:00
HIRDETÉS

Vádlottak lettek a gyanúsítottakból: több mint ötéves vizsgálat után jutottak el addig a hatóságok, hogy a Hargitán, a Csíki Lázon történt tarvágás miatt több személy ellen vádat emeljenek. Az érintettek felelősségét a bíróságnak kell megállapítania.

A Csíki Láz távolból. Illetéktelenül végeztek tarvágást a területen Fotó: Gábos Albin

Megváltozott a korábban gyanúsítottként kezelt személyek minőségének jogi besorolása, egy ideje már nem gyanúsítottak, hanem vádlottak a Csíki Lázon történt tarvágás ügyében folytatott eljárás során – ezt közölte érdeklődésünkre a Hargita Megyei Ügyészség. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy közeledik az időpont, amikor a vádirat a bíróság elé kerül, amelynek tárgyalnia kell a büntetőügyet.

A kezdetektől követjük

A 2013 decemberében történteket – amikor hét csíksomlyói magánszemély területéről a Hargitán, a Tolvajos-tető közelében található Csíki Lázon törvénytelenül, engedély nélkül vágtak ki fákat – a kezdetektől követjük, rendszeresen érdeklődtünk a nyomozásról. Akkor

a helyszíni vizsgálatok során összesen 2351 fatönköt azonosítottak a hatóságok, ennyi lábon álló fát vágtak ki a magánterületekről.

Annak ellenére, hogy az illetéktelen fakivágást végzők nem voltak ismeretlenek – a beavatkozás egy szentegyházi vállalkozó megbízásából történt – a hatóságok mindeddig nem tudták hitelt érdemlően megállapítani a gyanúsított személyek felelősségét.

Nyolc vádlott van

Több mint egy éve a Hargita Megyei Ügyészség vette át a vizsgálat irányítását a Csíkszeredai Ügyészségtől, ezután jutottak el odáig, hogy a rendőrség vádemelési javaslatot tett az ügyészségnek. A vádhatóságtól kapott tájékoztatás szerint

nyolc személy esetében döntöttek arról, hogy a továbbiakban vádlottként szerepelnek az eljárásban, őket illetéktelen fakivágással, falopással, többrendbeli hivatali visszaéléssel, többrendbeli közokirat-hamisítás elkövetésével vádolják.

Az eljárás során vádlottakat, tanúkat hallgattak ki, okiratokat foglaltak le, illetve az okozott kár megtérítéséhez szükséges vagyonzárolást rendeltek el – tudtuk meg. A vádemelés a büntetőeljárás egy szakasza, amelyet a büntetőjogi perrendtartás szabályoz, és célja a bizonyítékok felhasználásának előkészítése, amely nem írhatja felül az ártatlanság vélelmének elvét – olvasható még az ügyészség részéről küldött dokumentumban.

Több bűncselekmény

Az ügyészség korábbi megállapítása szerint a magát a terület tulajdonosaként beállító G. Z. vállalkozó, illetve a fát felvásárló és kitermelő cég képviselői szándékosan és illetéktelenül vágatták ki a cég alkalmazottaival, illetve több erdész közreműködésével a jelentős famennyiséget. A történtek miatt a vállalkozó, illetve a kitermelő cég két képviselője, P. E. és P. T. ellen korábban illetéktelen fakivágásban való részvétel, később illetéktelen fakivágásra, illetve falopásra való felbujtás gyanújával folyt vizsgálat.

HIRDETÉS

G. Z.-t korábban azzal is meggyanúsították, hogy hamis okirat felhasználásával jutott jogosulatlan támogatáshoz az Európai Unió által biztosított alapokból, de ezt később elvetették.

Az eljárás során három személyt illetéktelen fakivágásban és falopásban való részvétellel, többrendbeli hivatali visszaéléssel és szintén többrendbeli közokirat-hamisítás elkövetésével gyanúsítottak meg, két másik ellen falopás gyanúja merült fel, egy harmadik ellen pedig illetéktelen fakivágásban és falopásban való részvétel, valamint hivatali visszaélés alapos gyanújával nyomoztak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS