Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Újdonságok a földtörvényben: visszaszerezhetők az államosított beltelkek

Gergely Imre 2018. szeptember 20., 14:30

A földtörvény módosításával lehetőség nyílt arra, hogy a lakóházak tulajdonosai újra birtokosai lehessenek azoknak a házakhoz tartozó telekrészeknek, amelyeket a román állam a ’70-es években elvett. A visszaigényléseket december elejéig kell benyújtani az önkormányzatokhoz.

Újdonságok a földtörvényben: visszaszerezhetők az államosított beltelkek
galéria
Nagyon sok lakóházhoz tartozó telekrészek szerepelnek még állami tulajdonként. Képünk illusztráció

A gyergyószentmiklósi városháza hirdetményben hívja fel a figyelmet a 2018/231-es törvénymódosításra, amely a 1991/18-as földtörvényt változtatta meg. Ennek értelmében

visszaigényelhetők mindazon lakóházakhoz tartozó, nem kollektivizált területek, amelyek a nyilvántartások szerint a román állam tulajdonát képezik, de a rajtuk álló házak és egyéb építmények magántulajdonban vannak.

A polgármesteri hivatal kataszteri irodájában érdeklődtünk, hogy kikre, milyen területekre is vonatkozik ez a törvénymódosulás. Kiss László és Balázs-Kercsó Katalin, az iroda munkatársai elmondták, 1974-ben államosították a lakóházakhoz tartozó telkeket, amelyek egy részének használati jogát utóbb visszakaphatták a házak tulajdonosai, de nagyon sok helyen vannak még olyan telekrészek, amelyek továbbra is a román állam tulajdonaként szerepelnek a nyilvántartásokban.

Ha valaki egy melléképületet épített például az udvarára, akkor azt a román állami tulajdonra építette, és így került ez bejegyzésre a telekkönyvbe is. Az ilyen államosított telkeket lehet most visszaigényelni.
Elmondták,

Gyergyószentmiklós viszonylatában ez a lakóházak több mint felét érinti.

A visszaigénylés akkor lehetséges, ha az adott telekrész szerepel a gazdasági vagy kataszteri nyilvántartásban, valamint az adó-nyilvántartóban. Ugyanakkor az is fontos feltétel, hogy az
ingatlanhoz tartozó területrész nem képezheti más személyek által letett visszaigénylés
tárgyát.

Az új törvény értelmében visszaigényelhetőek azon belterületek is, amelyek az egykori kollektív gazdaságok által épített épületekhez tartoznak. Azaz az épület által elfoglalt terület és a mellette található, „hozzá tartozó” telek is. Ezek gyakorlatilag az egykori kollektív istállókat, és más hasonló ingatlanokat jelentik. Ezeket az építményeket korábban már megvásárolták magánszemélyek, tehát magántulajdonban vannak, a terület azonban még az állam tulajdonaként szerepel a nyilvántartásokban.

Nem érinti ez azokat területeket, amelyek közvagyon részeként vagy adminisztratív területként vannak nyilvántartva. Szintén feltétel még, hogy az ingatlanhoz tartozó területrész nem képezheti más visszaigénylés tárgyát.

December elején jár le a határidő

A törvénymódosítás szövege szerint a visszaigénylés leadási határideje 2018. augusztus 9-től számított 120 nap, azaz december elejéig lehet benyújtani a kéréseket az önkormányzatnál, valamint a megyei földosztó bizottságnál – közli a városháza. Hogy pontosan miként fog történni a kérések elbírálása, és a tulajdonjog-rendezés, az még nem ismert, nem készült még el az erről szóló módszertan. Elképzelhető, hogy lesz még határidő-hosszabbítás, de egyelőre a 120 napos időszak áll rendelkezésre, ez alatt kell benyújtani a kéréseket.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat