HIRDETÉS

Vetőmagokat szaporítottak, képzéseket szerveztek

Veres Réka 2016. május 02., 17:48

Összegyűjtött, szaporított és újra elérhetővé tett több mint hatvan hagyományos magfajtát a Hagyományos magok – a biodiverzitás megőrzésének kulcsa elnevezésű projektben a Civitas Alapítvány. A záró sajtótájékoztatón elmondták, a huszonkét hónap alatt többet sikerült elérni, mint tervezték, de az érdeklődés is nagyobb volt, mint amire számítottak.

Fotó: Szigeti Vajk István

Több mint hatvan tájfajta magot szaporítottak, a tervezett kettő helyett hét magbörzét szerveztek, és számtalan kertészhez eljuttatták a különböző falvakban talált vetőmagokat – összegezte röviden Pakot Mónika projektvezető, a Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért záruló programjának tevékenységét.

A projektben két kísérleti kertet hoztak létre Lókodban és a Kolozs megyei Apahida községben, ahol tájfajta magvakat vetettek el és szaporítottak. A kolozsvári EcoRuralis Egyesület és több székelyföldi gazdaság segítségével az elmúlt egy évben olyan fajokat is sikerült szaporítani, amelyeket a hetvenes években a franciaországi Kokopelli szervezet gyűjtött össze Erdélyben. A kísérleti kertekben borsó, paradicsom, káposzta, paszuly, tök, hagyma, saláta, uborka, kukorica nőtt, ezekről szaporították a vetőmagokat, melyeket ingyen osztottak szét a börzéken, így népszerűsítve az erdélyi, székelyföldi fajokat. Ez csak a kezdet, ígérik a kezdeményezők, hiszen idén már mintegy száz fajtát szaporítanak a kibővített lókodi kertben.

Nemcsak magvakat szaporítottak, hanem a helybéliek tudását is bővítették, képzéseken osztották meg velük a vetéshez és kertészkedéshez szükséges ismereteket. Sok esetben az idősebbek ráismertek a felmenőiktől tanultakra is. Az összegyűjtött tudást kiadványokba foglalták, melyekből a vetéstől a palántázáson át a kártevők elleni védekezésig mindenről találhatnak közérthetően megfogalmazott információkat a kertészkedők.

A projektvezető szerint az eddigi munkával csak az alapokat fektették le, a továbbiakban is szeretnének vetőmagokat szaporítani, képzéseket tartani. A helyi vetőmagokkal együtt az elkövetkezőkben a vegyszermentes gazdálkodást is népszerűsítenék, ezzel szeretnének szemléletváltást elérni – mondta Pakot. Orbán Árpád, az alapítvány regionális igazgatója fontos mozgalomnak nevezte a magőrzést. Kolumbán Gábor, az alapítvány elnöke szerint egy globális szabadságharc része a tájfajták megőrzése és népszerűsítése, szerinte nem mindenki bízik az ipari mezőgazdaságban termelt élelmiszerekben. A háztáji mezőgazdaság előnye, hogy az ember úgy tudja leélni az életét, hogy mindig bőségállapotban van – fogalmazott.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS