Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Könyvvel bővült a Székelyföldi Legendárium

Kovács Eszter 2012. március 25., 18:28 utolsó módosítás: 2012. március 26., 11:00

Legendás környezetben, a székelyderzsi erődtemplomban mutatták be a Székelyföldi legendárium kötetet: a hiánypótló kiadvány gyerekek és felnőttek számára egyaránt érthető formában dolgoz fel 155 székelyföldi mondát és legendát. A pénteki rendhagyó bemutatót követően a templom várkerítésének egyik bástyájában kóstolhatták meg a résztvevők a méltán híres derzsi szalonnát

Fotó: Farkas Antal

A 224 oldalas Székelyföldi legendárium 155 mondát és legendát foglal magában, a kötet színes illusztrációit Márton Erika képzőművész készítette, a számos forrásból gyűjtött legendákat Kudelász Nóbel írta át kicsik és nagyon számára is érthető formába. „Három és fél éves projekt eredménye ez, hisz a legendatérkép elkészítése után jöttünk rá, hogy az így gyűjtött anyagot könyv formájában nekünk kell kiadni” – magyarázta a templomban tartott rögtönzött bemutatón Fazakas. Az egyelőre 10.000 példányban kiadott Legendárium egyébként szervesen kapcsolódik a legendatérképhez is, hisz a könyv oldalain feltüntetett kódok segítségével a honlapon (www.legendarium.ro) visszakereshetők, meghallgathatók a történetek. „Székelyföldön egy négyzetméteren több legendát találni, mint az ország bármely más pontján. Ezért mi sem állunk le a munkával, készül a zenés CD és az animációs film” – avatott be a projektvezető. Egyébként a helyi vasárnapi iskola legszorgalmasabb tanulóját, Kovács Boglárkát is Székelyföldi legendáriummal jutalmazták a szervezők, de egy példánnyal gazdagodott a székelyderzsi könyvtár is. Az ismertető után a helyi kórus székelyderzsi népdalt énekelt a vendégek tiszteletére.

„Székelyderzs többször is szerepel a kötetben, a 29. oldalon például az erődtemplom falán ma is látható Szent László-freskóhoz kapcsolódó legenda olvasható” – magyarázta a szokatlan helyszínválasztás miértjét Fazakas Szabolcs ötletgazda. Az osztálykirándulások hangulatát idéző esemény első részében Dénes Éva Márta idegenvezető irányításával a már 14 éve a világörökség részét képező derzsi vártemplommal ismerkedhettek meg a résztvevők: a templom ferskóinak megtekintése mellett a várkerítés mai napig használt szalonnatároló bástyáiba is felkapaszkodhattak a kíváncsiskodók. A szokatlan könyvbemutató zárasaként a vártemplom egyik bástyájában gyertyafény mellett kóstolhatták meg a sajtó képviselői, meleg házikenyérrel, zöldhagymával körítve, a híres derzsi szalonnát.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS