HIRDETÉS

Kicsiben, de újjászületett a Székely Támadt-vár

Simon Eszter 2013. július 02., 19:08 utolsó módosítás: 2013. július 03., 13:16

Bálint Tamás, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium tizedik osztályos diákja 230 óra alatt készítette el az udvarhelyi Székely Támadt-vár korhű makettjét Gyöngyössy János rekonstrukciós rajzai alapján. A makettet kedden délelőtt a Jézus-kápolna udvarán mutatták be a sajtó képviselőinek.

Fotó: Thomas Campean

Eredetileg a Föld napjára készítette el Bálint Tamás a makettet, elmondása szerint azzal a céllal, hogy mindenki lássa, milyen volt valaha a Székely Támadt-vár. „Az alapszerkezetet gipszből, a falakat kis kövekből készítettem, utóbbit csemperagasztóval ragasztottam össze. A tetőzetet színes papírból vágtam ki, a várbeli épületet is papírból készítettem el, a kis darabontokat, a fás szekeret pedig száradó gyurmából” – avatott be a részletekbe a tizedik osztályos tanuló. Megtudtuk, hogy ez a harmadik makettje, a vár rekonstrukciós munkájában Sófalvi András, a Haáz Rezső Múzeum régésze is segített.

A sajtótájékoztatón Tamás rövid képzeletbeli sétára invitált minket a várban. „A XVI. századi várnak eredetileg háromféle bástyája volt, és vizesárokkal volt körbevéve. Bejárata a bal első két bástya között volt, a három nagy bástya közül kettő ágyútorony volt, falaiban kazamaták – azaz föld alatti járatok – voltak kialakítva. Az ágyútornyok háromszintesek voltak, belső peremeik fel voltak töltve földdel, hogy elnyelje az ágyúlövések zaját” – magyarázta Tamás. A jobb belső bástya azért volt különleges a maga korában, mert toronyként és bástyaként is funkcionált, sehol máshol nem maradt fenn hasonló építésű szögletes bástya.

„Az udvaron található belső kápolna ma már teljesen eltűnt – hiszen amikor az iskola épületét építették, a külső várfalakat is megemelték –, de az udvaron végzett korábbi régészeti kutatásoknak köszönhetően rábukkantak néhány korabeli sírra” – tudtuk meg Sófalvi Andrástól.

A Székely Támadt-vár makettjét egyelőre a Jézus-kápolna melletti kiállítóterembe helyezik, búra alá kerül, majd az érettségi vizsgák lejártával átviszik a várba. „Azt tervezzük, hogy felállítunk majd egy korabeli darabontsátrat a bal első, vagyis a Bánffy-bástyában, körbe a vár falaira pedig kiállítanánk a valamikori vár rekonstruált tervrajzát” – számolt be a tervekről Fazakas Szabolcs ötletgazda. Hozzátette: fontos, hogy használjuk a várat, ha idejönnek a turisták, mutassuk meg nekik, hiszen a Jézus-kápolnába is már ezren felül látogattak el, amióta megnyílt. Idén tizennyolc darabont áll őrséget péntekenként este 7 órától a Székely Támadt-várban, kitartásukért hétvégenként néhány helyi vendéglátóipari egység támogatásában részesülnek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
11 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS