Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Hazavágott osztálykirándulások

Széchely István 2014. március 28., 10:14 utolsó módosítás: 2014. március 28., 10:21

Egy központi törvényszigorítás következtében már csak több hetes bürokratikus ügyintézéssel lehet megszervezni az iskolai kirándulásokat. Emiatt több tanintézetben is lemondtak az Iskola másként hétre tervezett összes utazásról, nem hagyják el a települést.

Fotó: Farkas Antal

Drasztikusan megszigorította az oktatási minisztérium az iskolai kirándulások megszervezését, a szaktárca múlt hónapban megjelent rendelete értelmében igazolások, engedélyek és nyilatkozatok tömkelegének beszerzésével, majd a mindenre kiterjedő dokumentáció tanfelügyelőségi jóváhagyásával hagyhatják csak el az adott települést a szervezett formában kirándulni induló diákok és pedagógusaik. Korábban nem létezett központi szabályozás az iskolai kirándulások megszervezésére vonatkozóan, a szaktárcánál vélhetően egységes eljárást akartak bevezetni, ezért dolgozták ki az új rendeletet – közölte Bartolf Hedvig Hargita megyei főtanfelügyelő.

A tanfelügyelőség korábban saját szabályozása alapján egy egyszerűsített eljárás során engedélyezte az osztálykirándulásokat, ám az új előírások sokkal komplexebb, bonyolultabb, időigényesebb és bürokratikusabb szervezést követelnek meg a pedagógusoktól – fejtette ki a főtanfelügyelő.

A módszertan szerint már egy hónappal a kirándulás előtt teljes kell legyen az utazás iratcsomója, amelynek – egyebek mellett – tartalmaznia kell egy részletes kirándulási tervet, a személyszállítási cég által a vállalatról és az igénybe vett járműről kiállított adatait, a szállásadó, valamint az étkeztetést biztosító egységek bizonylatait, külföldi utazás esetén meghívót, kísérőlistát, a gyerekek érvényes orvosi igazolásait, a szüleik által aláírt beleegyező nyilatkozatokat, de még a tanulók írásos beleegyezését is arról, hogy tudomásul vették az utazásra vonatkozó fegyelmi előírásokat – sorolta Bartolf Hedvig. Azt mondta, ő is osztja azon pedagógusok véleményét, akik soknak tartják a beszerzendő dokumentumok számát. Kezdetben a fejüket fogták a követelmények láttán, de most már kicsit gördülékenyebben megy a kirándulások megszervezése – közölte a főtanfelügyelő.

Elsősegély-tanfolyamra mennek a tanítók?

Az iskolákban megoszlanak a vélemények a szervezésre vonatkozó új előírásról, de az általunk megkérdezett iskolaigazgatók abban egyetértenek, hogy egyszerűsíteni kellene az eljárást, amely még a háziorvosokra is jelentős munkát ró az iskolai utazások előtt.

Nagy idő- és energiabefektetést igényel egy-egy kirándulás megszervezése, egy kétnapos utazás papírmunkáit legalább két hétbe telik elintézni, és ez alatt napi munka értendő – ismertette az új rendelet következményeit Lukács Barna, a székelyudvarhelyi Bethlen Gábor Általános Iskola igazgatója. Tíz gyerekenként kell biztosítani egy pedagógust, de még nagyobb gond az, hogy minden kiránduláson lennie kell egy személynek, aki ért az elsősegélynyújtáshoz – magyarázta a tanintézet-vezető.

Rövidesen kezdődik az Iskola másként hét, amelyre mintegy tíz-húsz kirándulást szerveztek az osztályfőnökök, így egyezkedniük kell az iskola egyetlen asszisztensével, hogy ő ezek közül hányon tud részt venni – mondta Lukács Barna, hozzáfűzve, hosszú távon csak az lehet a megoldás erre a problémára, hogy az iskola összes pedagógusa elvégez egy elsősegély-tanfolyamot. Az igazgató nem tartja rossznak, csak túlbonyolítottnak az kirándulások megszervezésére vonatkozó új előírást, de azt is kifejtette, ha valami baj történik az utazáson, most is a kísérőpedagógust vonják felelősségre, akárcsak a szigorítás előtt.

Gyalogtúrázgatnak, amíg hagyják

Sokkal markánsabb véleménye van a központi előírásról Cseresznyés Attilának, a parajdi és két sófalvi általános iskola igazgatójának. Ő egyenesen ostobaságnak tartja a módszertant, amely miatt mindhárom általa vezetett tanintézetben le kellett mondaniuk az Iskola másként hétre tervezett összes kirándulásról. Az általános iskolák vezetője megalázóan kellemetlennek tartja, hogy ha például a tanintézet magyarországi testvériskolája vendégül látja a parajdi diákokat, biztosítva a szállás és étkeztetés költségeit, vagy családoknál elhelyezve a tanulókat, akkor nekik bizonylatokat kell kérniük az ételről és az elszállásolás minőségéről.

A parajdi Áprily Lajos Általános Iskola, illetve két sófalvi alegysége a megyeközponttól legtávolabb eső udvarhelyszéki tanintézetek közé tartoznak, az oda-vissza utat számolva kétszáz kilométert kell utazniuk, hogy megszerezzék a tanfelügyelőségi engedélyt egy osztálykirándulásra, amelyből mintegy tíz-tizenötöt terveztek az Iskola másként hétre. „Maradunk itthon, nem hagyjuk el a települést, a főútra se megyünk ki a szigorítás miatt” – fogalmazott az iskolaigazgató, hozzáfűzve, szintén nagy gond, hogy az új előírás kihat az olimpiászokon, színjátszó és versmondó versenyeken, különféle tantárgyvetélkedőkön való részvétel megszervezésére is, valakik felelőtlen döntése miatt.

„Maradunk a rövid gyalogtúráknál, amíg ki nem találják, hogy a cipőgyártóktól is igazolást kell szerezni a lábra gyakorolt hatásukról” – véleményezte élcelődve az újonnan előállt helyzetet a parajdi iskola vezetője.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
29 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS