HIRDETÉS

A faipar mint húzóágazat Székelyföldön

Fülöp-Székely Botond 2016. február 26., 15:40 utolsó módosítás: 2016. február 26., 15:41

A vállalkozók igényeire reagálva faipari szakmai fórumot szervezett a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. székelyudvarhelyi regionális képviselete pénteken. A konferencián több témakörben tartottak előadást.

Fotó: Kristó Róbert

„Az elmúlt időszakban a Székelyföldön megrendezett vállalkozói fórumokon, üzleti találkozókon több alkalommal felmerült, hogy térségünk egyik húzóágazata, a faipartekintetében igény lenne egy olyan konferencia megszervezésére, ahol a helyi vállalkozók megfogalmazhatnák a munkájuk során felmerült szakmai kérdéseket” – magyarázta a fórumon Orosz-Pál Levente a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. székelyudvarhelyi regionális képviseletének vezetője. A rendezvény további céljai közé tartozik, hogy a részvevők megismerhessék egymást, beszélhessenek a nemzetközi és hazai piacok alakulásáról, illetve tájékozódjanak a Kárpát-medencei üzleti lehetőségekről. Orosz-Pál azt is elmondta, hogy a konferencia megszervezését az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetségének (UKKSZ) volt elnöke, Kelemen-Fehér Dénes is segítette.

„Nagyon megörültem, mikor meghallottam, hogy faipari témában lesz konferencia, hiszen ez a régió egyik húzóágazata. Gazdasági szempontból Székelyföld egyik legfontosabb kitörési pontja a faipar” – jelentette ki Farkas Balázs, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja. Mint mondta Székelyföldnek az erdők az egyik legnagyobb kincsei, elengedhetetlen ezeknek a „lehető legbölcsebb, legésszerűbb kihasználása.” Jelenleg a nyers fa eladása az, ami dominál, a konzul szerint azonban ez nem lehet jövőkép, minél több vállalkozásra van szükség, amely magasan feldolgozott termékeket állít elő, ezáltal értékeket teremtve.

„A fa feldolgozása több munkahelyet, megélhetést biztosít a Székelyföldön élő emberek számára” – fogalmazott, Farkas hozzátéve, hogy az ipari mellett, a fa hagyományos feldolgozási módjait is meg kell őrizni. Utóbbi érdekében minél több mester embert kell képezni. Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága bejelentette a határon túli fiatal vállalkozások éve programot, amelynek részeként határon túli cégek kapnak lehetőséget ötleteik megvalósítására. Erre komoly összeget különített el a magyar kormány.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
12 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS