Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Tűzoltók ellenőrzik a vízfogyasztást, önmérsékletre intik a lakókat

Fülöp-Székely Botond 2019. szeptember 25., 10:09 utolsó módosítás: 2019. szeptember 25., 10:18

Az esőzések hiánya miatt csökkent a források hozama Kápolnásfaluban, ezért a polgármesteri hivatal arra kéri a lakosokat, hogy ne használják locsolásra az ivóvizet. Ennek betartását a helyi tűzoltókkal közösen ellenőrzik.

A csapadékhiány miatt csökkent a hálózatba bevezetett források hozama Fotó: Beliczay László

Míg a földrajzilag alacsonyabb szinten lévő háztartásoknál nincsenek problémák, a magasabb részeken gondokat okoz a vízhiány – fejtette ki a Székelyhonnak Benedek László polgármester. Ennek oka, hogy az esőzések hiánya miatt csökkent az ivóvízhálózatba bevezetett források hozama.

Noha egy éjszaka alatt teljesen feltelik a falu 300 köbméteres víztartálya, napközben és az esti órákban kimerítik azt a lakók, hiszen meg kell itatniuk hazatérő jószágaikat, ugyanakkor vannak, akik locsolásra is használják a vizet – vázolta a helyzetet a tisztségviselő.

A háziállatoknak muszáj inniuk, ugyanakkor a termény nagy része már be van takarítva, ezért

a községvezetés egy ideiglenes rendelettel arra kérte a helybélieket, hogy ne locsoljanak, így próbálva megoldást találni a kellemetlen helyzetre.

Ennek betartását a helyi tűzoltókkal közösen ellenőrizték, és eközben rájöttek, hogy vannak olyan meghibásodott csapok, illetve vezetékek, amelyekből állandó jelleggel folyik a víz.

Fotó: Beliczay László

Egyik házban nem laknak, de kiderült, hogy még a télen meghibásodott az istállóban lévő csap, amelyből azóta folyik a víz. A helyszínen azt láttuk, hogy óránként szinte egy köbméter ivóvíz megy kárba

– mesélte Benedek. Rámutatott, az észlelésekről minden esetben értesítették a tulajdonosokat, akik kijavították a hibát. Az ellenőrzéseket a továbbiakban is folytatják.

HIRDETÉS

A polgármester kérdésünkre elmondta, a községnek saját szolgáltatója van, amely piaci ár alatt biztosítja az ivóvizet. A tisztségviselő nem is szeretne változtatni ezen a helyzeten, de cserébe arra kéri a lakosokat, hogy legyenek tekintettel egymásra és tartsák be a szabályozást.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS