HIRDETÉS

Tíz éve leaszfaltozott útra került új burkolat

Kömény Kamilla 2017. december 07., 16:59
HIRDETÉS

Közel hétszázezer lejből újíttatta fel a 124-es jelzésű megyei út 2,8 kilométernyi szakaszát Hargita Megye Tanácsa. Csíkszentmihály önkormányzata elsősorban az árvízkárok miatt tartotta szükségesnek a Csíkszentmihály központjától Csíkajnád lóvészi kijáratáig zajlott aszfaltozást.

Fotó: Gecse Noémi

Közel három kilométernyi aszfaltszőnyeget terítettek le a 124-es jelzésű megyei úton Csíkszentmihály Polgármesteri Hivatalának épületétől Csíkajnád lóvészi kijáratáig a múlt hónap második felében – avatott be Izsák-Székely Lóránt. Csíkszentmihály község polgármestere azt is kifejtette,

a felújításra elsősorban azért volt szükség, mivel az elmúlt évek áradásai jelentősen megrongálták az aszfaltburkolat széleit.

HIRDETÉS

Dobos László alpolgármester hozzátette, az út meggyengült állapotához továbbá az is hozzájárult, hogy 2010–2012 között a Lóvészen zajló községi utak feljavításához szükséges anyagokat az említett útszakaszon szállították a tehergépjárművek. A nagy megterhelés után, illetve a gyakori áradások okán pedig egyre szükségesebbé vált a 2007-ben leaszfaltozott, Ajnádon átvezető megyei út helyreállítása.

Amikor a helyi önkormányzat kérte az említett útszakasz felújítását, Hargita Megye Tanácsa pozitívan fogadta a kezdeményezést, és a felújításhoz szükséges pénzt is biztosította idénre – részletezte a községvezető. Azt is tisztázta,

az aszfaltozást azért novemberben végezték el, mivel Ajnádon idén még zajlott a szennyvízhálózat kiépítése, így ha korábban leterítik az aszfaltszőnyeget, helyenként fel kellett volna törni.

Ezt elkerülendő vártak mostanig.

Fotó: Gecse Noémi

A gyors útfelújítás révén magasabbá vált az aszfaltréteg, jövő tavasszal pedig kitakarítják és mélyítik a vízelvezető árkokat, így bíznak benne, hogy a következőkben már nem fogja áradásokkor elborítani az úttestet a lezúduló víztömeg, megszűnik az árvízveszély – tájékoztatott a polgármester. Megjegyezte, nagyon örülnek és elégedettek a munkával, hiszen ha az útburkolati jelek újrafestését is elvégzik, akkor több évre megoldódik Ajnád főútjának kérdése.

Bíznak benne ugyanakkor, hogy lesz folytatása ennek a munkálatnak, hiszen Ajnád és Lóvész között egy kilométer szakaszon nincs aszfalt, a cél pedig az lenne, hogy arra is új burkolat kerüljön. Az alpolgármester is kiemelte a munka gyorsaságát és minőségét, illetve tisztázta, hogy habár a télre nem kerülnek vissza a korábbi fekvőrendőrök, de tavasszal újra a helyükre illesztik azokat, sőt további igény esetén újabbakat is kihelyeznek.

Azt is megtudtuk, hogy ez a munkálat mintegy részleges kárpótlást jelent számukra a Bogát Önkormányzati Fejlesztési Társulással benyújtott, de később elvesztett községi utak feljavítását célzó pályázatuk után. A térség másik három önkormányzata külön-külön benyújtotta az említett pályázatot, ők viszont, mivel nem halad át országút a településen, nem érték el a szükséges pontszámot a pályázáshoz. Emiatt is jött jókor a megyei út feljavítása – mutatott rá Izsák-Székely Lóránt.

Fotó: Gecse Noémi

Közel 700 ezer lejes beruházás

A beruházás részleteiről Hargita Megye Tanácsának elnökétől, Borboly Csabától érdeklődtünk. Mint tőle megtudtuk, Csíkszentmihály központjától Csíkajnád lóvészi kijáratáig 2,83 kilométeren, 16 294 négyzetméteren aszfaltoztak november 9–23. között. Leszögezte, a projekt az aszfaltozásra vonatkozott, tehát nem volt része a táblák kihelyezése és a burkolatjelfestés, viszont ezen az útszakaszon ezek korábban el voltak végezve. A beruházás értéke 677 810 lej, amit Hargita Megye Tanácsa saját költségvetéséből biztosított.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS