HIRDETÉS
Kömény Kamilla 2017. november 23., csütörtök

Gyimesközéplok lakosságának negyven százaléka csatlakozhat majd az ivó- és szennyvízhálózatra

2200 személy kiszolgálására alkalmas ivó- és szennyvízhálózatot építhetnek ki a következő években Gyimesközéplokon. A 3,2 millió eurós beruházás befejezése után a község lakosságának mintegy negyven százalékát szolgálja majd ki a két rendszer.

Kömény Kamilla 2017. november 21., kedd

Ahol még nincs aszfalt, ott lesz

Több mint négy kilométernyi községi utat újíthatnak fel a következő években Csíkszentimrén a román kormány 3,67 millió lejes támogatásával. Az 5,1 millió lej értékű beruházás révén a település minden főbb útját, utcáját leaszfaltozzák.

HIRDETÉS
Kömény Kamilla 2017. november 21., kedd

A munka ütemével nem, de a minőségével elégedett a községvezető

Meghosszabbították a Csíkmindszenten elkezdett új tanintézmény kivitelezésének határidejét: jövő júliusra kell befejezni az óvodások és kisiskolások tanítására szánt épületet.

Kömény Kamilla 2017. november 17., péntek

Megmentett épített és szellemi örökség Csíkszentimrén

Nemcsak épített, hanem szellemi örökségként is fontos szerepet tölt be a térségben a csíkszentimrei Henter-kúria és restaurált kapuja ‒ mutatott rá Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke pénteken az említett feljavított építmény átadásának ünnepségén.

Kömény Kamilla 2017. november 17., péntek

Emléktáblát avatnak Lakatos Géza tiszteletére Csíkszentsimonban

Vitéz csíkszentsimoni Lakatos Géza egykori magyar miniszterelnök tiszteletére emléktáblát avatnak Csíkszentsimonban a hétvégén. A vasárnapi ünnepség 11 órakor ünnepi szentmisével kezdődik a helyi plébániatemplomban, azt követően leleplezik a Szent László Ház falára elhelyezett emléktáblát.

HIRDETÉS
Kömény Kamilla 2017. november 16., csütörtök

Árpád-házi Szent Erzsébet-búcsúk a hétvégén

Úz-völgyében, Tarhavas-patakán és Gyimesfelsőlokon is megünneplik Szent Erzsébet napját a hétvégén.

Kömény Kamilla 2017. november 16., csütörtök

Ennyi pénzt kapnak a Hargita megyei állattartók

Elkezdik az állattenyésztők számára az összekapcsolt támogatási formák előlegeinek folyósítását. A bivalytartók az egyedenként 863,1 lej, a húsmarhatenyésztők az állatonkénti 2391,4 lej, a fejőstehéntartók pedig a jószágonkénti 2033,2 lej értékű juttatás hetven százalékát kaphatják meg.

Kömény Kamilla 2017. november 15., szerda

Rögtönzött tüntetést tart az APIA munkaközössége csütörtökön

Az egész országban, így Hargita megyében is rögtönzött tüntetést tartanak csütörtökön 9–12 óra között a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) alkalmazottai.

HIRDETÉS
Kömény Kamilla 2017. november 15., szerda

Megáldják a Henter-kúria felújított kapuját

Befejezték a Henter-kúria kapujának restaurálását Csíkszentimrén, a feljavított létesítmény hivatalos átadóját pénteken 13 órától tartják – tájékoztat a helyi önkormányzat.

Kömény Kamilla 2017. november 15., szerda

Egy-egy millió eurót költhetnek útfelújításra Felcsíkon

Ami nem ment együtt, az összejött külön-külön – írjuk ezt a Bogát Önkormányzati Fejlesztési Társulás egyik sikertelen pályázata kapcsán, ami végül mégis nyertessé vált.

Kömény Kamilla 2017. november 14., kedd

Tavasszal fognak hozzá, de 2018 végére be is fejeznék a Márton Áron-központ építését

Még zajlik a szükséges engedélyek beszerzése, ezért csak tavasszal látnak hozzá a Márton Áron nevét viselő multifunkcionális központ megépítéséhez Csíkszentdomokoson. A polgármester szerint nem okoz majd gondot 2018 végére befejezni az építkezést.

HIRDETÉS
Kömény Kamilla 2017. november 13., hétfő

Templomot építeni a reménység jele

A 21. század elején templomot építeni a reménység jele, a kezdeményezők nagy hitét és buzgóságát jelzi – mutatott rá Jakubinyi György érsek hétfő délután Csíkszentkirály új kápolnájának szentelési ünnepén.

Kömény Kamilla 2017. november 12., vasárnap

Tizenegy éve alakult a hidegségi énekkar

Huszonhárom, elsősorban idős és középkorú taggal működik Hidegség egyházi kórusa immár tizenegy éve. Az egyházi ünnepeket szebbé tevő felnőtt kar mellett a helyi kántor egy gyermekkórust is vezet, amely a szombat és vasárnap esti szentmiséken énekel ifjúsági énekeket.

Kömény Kamilla 2017. november 12., vasárnap

El kell végezni a gyepterületek üzemtervezését

A területalapú támogatások megvonásának kilátásba helyezése és a kitűzött határidő közeledte miatt több Hargita megyei város és község önkormányzata is hozzáfogott a gyepterületek üzemtervének elkészítéséhez az elmúlt időszakban.

Kömény Kamilla 2017. november 12., vasárnap

Miért nem maradnak a menekültek Magyarországon? – válasz első kézből

Mindeddig egyetlen menekült magyarországi letelepedésében sem tudott segítséget nyújtani a Jezsuita Menekültszolgálat, mivel a bevándorlók, amint megkapják úti okmányaikat, továbbállnak az országból ‒ ismertette egyéb tapasztalatai mellett Sajgó Szabolcs jezsuita atya szombati előadásában.

HIRDETÉS
Kömény Kamilla 2017. november 11., szombat

A pityókán túl is lehet élet, még Csíkban is – bebizonyították

Míg a tonnaszámra megtermelt pityókának és búzának mindeddig csak a töredékét tudták értékesíteni, azt is alacsony áron, addig ugyanott a 900 tő ribizliről 670 kilogramm termést szüreteltek, és szinte mindet, szinte azonnal értékesíteni tudták. És ez az ültetvény fiatalsága miatt csak féltermés.