HIRDETÉS
Kömény Kamilla 2017. szeptember 19., kedd

Madéfalvi háziorvos Az év praxisa a Kárpát-medencében díj egyik első helyezettje

A Madéfalván praktizáló Kovács Rozália háziorvos nyerte Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat első díját a jelölt határon túli orvosok közül. A szakember bevallása szerint a páciens-orvos jó kapcsolat kialakításához elengedhetetlen a kölcsönös bizalom.

Kömény Kamilla 2017. szeptember 16., szombat

Nehéz, hogy minden jó legyen: most sok a pityóka, de alig adnak érte valamit

A rekordmennyiségű pityókaterméshez Hargita megyében is alacsony árak társulnak. A gazdák öröme tehát nem felhőtlen, hiszen hiába a hektáronkénti 26 300 kilogrammos átlagtermés, az eladható pityóka kilogrammonkénti ára mindössze 40–50 bani között változik.

HIRDETÉS
Kömény Kamilla 2017. szeptember 16., szombat

A kutatók számára hozzáférhetők lesznek a Csíkszeredai Gyűjtőlevéltár anyagai

Év végéig befejezik annak a 160–180 iratfolyóméternyi hivatali iratgyűjteménynek a rendszerezését, amelyet a csíkszéki főesperességektől és plébániáktól gyűjtöttek össze a Csíkszeredai Gyűjtőlevéltár elindítása miatt.

Kömény Kamilla 2017. szeptember 15., péntek

Meghosszabbították az életjáradékos könyvecskék láttamozásának határidejét

Meghosszabbították a mezőgazdasági életjáradékos könyvecskék láttamozási határidejét, így szeptember 29-éig még fogadják az életjáradékra jogosultakat a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségen (APIA).

Kömény Kamilla 2017. szeptember 13., szerda

A Szent Kereszt felmagasztalását ünneplik

Csíkszeredában és Gyimesbükkben is búcsús szentmisét tartanak csütörtökön, Szent Kereszt felmagasztalása ünnepén.

HIRDETÉS
Kömény Kamilla 2017. szeptember 13., szerda

Ejtőernyős hadgyakorlatra készülnek Csíkban

Ejtőernyős hadgyakorlatot tart a csíkszeredai 01101-es számú katonai egység az elsősorban pálfalvi területeket magában foglaló, de borzsovai parcellákat is érintő Tordavölgye-dűlőben szeptember 26. és október 3. között.

Kömény Kamilla 2017. szeptember 13., szerda

Járdaépítés és térrendezés zajlik Csíkdánfalván

Felújították a 242 négyzetméteres Erzsébet-parkot, illetve 614 méternyi járdát építenek Csíkdánfalván. A munkálatot saját költségvetéséből és Hargita Megye Tanácsának hozzájárulásából finanszírozza a helyi önkormányzat.

Kömény Kamilla 2017. szeptember 11., hétfő

Bővíthetik és korszerűsíthetik a Bogát térség víz- és szennyvízhálózatát

Mintegy 16,6 millió lejt költhetnek ivóvíz- és csatornahálózatuk bővítésére, korszerűsítésére a Bogát Önkormányzati Fejlesztési Társulás tagjai – azaz Csíkcsicsó, Madéfalva, Csíkrákos és Csíkszentmihály község önkormányzata.

HIRDETÉS
Kömény Kamilla 2017. augusztus 28., hétfő

Közösségi ügy a csíkajnádi Szent Ilona-kápolna újjáépítése

Már majdnem az emléke is feledésbe merült annak a kápolnának, amelyről helytörténeti kutatásai révén szerzett tudomást a csíkajnádi Szent István Szervezet. Pár éve hozzáláttak az újjáépítés megvalósításához. Jelenleg a különböző engedélyek beszerzése zajlik.

Baricz Tamás Imola , Kömény Kamilla 2017. augusztus 28., hétfő

Kedden gyűjtik a búzaadományokat

Rászoruló, nem állami intézetben nevelkedő gyermekeknek segíthetnek azok a Hargita megyei gazdák, akik búzát ajánlanak fel a Magyarok Kenyere Program székelyföldi megvalósulásának keretében. Gyergyószék területéről Ditróban várják a búzaadományt.

Kömény Kamilla 2017. augusztus 27., vasárnap

Főhajtás a hősök előtt az Úz-völgyében

Több száz csíki és háromszéki vett részt az Úz-völgyi sírkertben szombaton tartott megemlékezésen, hogy leróják kegyeletüket az 1944. augusztus 26-án történt szovjet támadás hősei előtt.

HIRDETÉS
Kömény Kamilla 2017. augusztus 25., péntek

Ahol öntözőrendszer segíti a káposztatermelő gazdákat

Hasznosnak bizonyult a szépvízi Nád-dűlőben idéntől használható öntözőrendszer: elsősorban a gazdák munkáját könnyítette meg, hogy nem kellett otthonról szállítaniuk a káposztapalánták locsolásához szükséges vizet a mezőre. A termést viszont a jelenlegi időjárás határozza meg.

Kömény Kamilla 2017. augusztus 25., péntek

Van munka bőven a Kostelek felé vezető úton

Több munkaponton, szakaszosan zajlik a Szépvízről Kostelek felé vezető útszakasz feljavítása. A szükséges tennivalók mintegy ötven százalékát végezte el eddig a kivitelező cég, az elterített aszfaltcsík néhol már kigödrösödött.

Kömény Kamilla 2017. augusztus 24., csütörtök

Ha ön búzát adományoz a Magyarok Kenyerébe, azzal rászoruló gyerekeken segít

Rászoruló, nem állami intézetben nevelkedő gyermekeknek segíthetnek azok a Hargita megyei gazdák, akik búzát ajánlanak fel kedden a Magyarok Kenyere Program székelyföldi megvalósulásának keretében.

Kömény Kamilla 2017. augusztus 24., csütörtök

Évtizedek óta énekelnek együtt a csíkmadarasi kórustagok

Összeszokott közösség énekel Csíkmadaras Egyházi Kórusában, akik még a kórusvezetőt is meg tudják lepni egy-egy fellépés alkalmával. A harmincöt tagú énekkarnak az elhivatottság, a hit adott erőt, hogy sok éven keresztül énekükkel szolgálják az Urat.

HIRDETÉS
Kömény Kamilla 2017. augusztus 24., csütörtök

Konferencia Márton Áron püspök születésnapja alkalmából

Márton Áron kivételes személyiségének jobb megismerése céljából tartanak konferenciát és megemlékezést a püspök születésnapja (augusztus 28.) alkalmából szülőfalujában, Csíkszentdomokoson.