HIRDETÉS
Kömény Kamilla 2018. július 20., péntek

Négy konyha ízei „csatáznak”

Kétnapos rendezvényre várják a kikapcsolódni vágyókat Csíkszentmiklósra a hétvégén, ahol idén is megszervezik a Konyhák Csatája gasztronómiai rendezvényt.

Kömény Kamilla 2018. július 19., csütörtök

Madéfalván zajlik a bukovinai székelyek idei néprajztábora

Nem mindennapi eseménynek ad otthont a héten Madéfalva, ott tartják a Bukovinai Székely Néprajzi Tábort, amelynek célja a bukovinai székely értékek átadása a fiataloknak.

HIRDETÉS
Kömény Kamilla 2018. július 18., szerda

Színes mezőgazdaság Borzsovában

Érdemes megkeresni a piaci rést, megpróbálni az elterjedtebb kultúrák mellett valami rendhagyóbbat is termeszteni − véli Török Jenő csíkborzsovai gazda, aki körbevezetett családi gazdaságukban. Ők a pityóka és búza mellett mustármagot, zöldségeket és ribizlit is termelnek.

Kömény Kamilla 2018. július 17., kedd

Mintegy háromezer gazda több tízezer parcelláját veszik górcső alá Hargita megyében az APIA munkatársai

Közel háromezer gazda 50 ezer hektárnyi területét kell ellenőriznie a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) alkalmazottainak a következő hetekben ‒ ehhez már hozzá is fogtak.

Kömény Kamilla 2018. július 17., kedd

Közmunkával kezdődött az egyházi épületek felújítása Csíkajnádon

Kalákában végezték el a csíkajnádi templom és a hozzá tartozó fásszín tetőzetének javítását, illetve hozzáfogtak a templomkerítés felújításához is a hétvégén. A további tennivalókra is gyűjtésből teremtenék elő az anyagiakat.

HIRDETÉS
Kömény Kamilla 2018. július 16., hétfő

Hargita megye mezőgazdaságában 1,7 millió lejes kárt okoztak az esőzések

Területméret szempontjából a kaszálókon, a kár értékének tükrében pedig a pityókaföldeken keletkezett a legnagyobb kár az elmúlt hetek esőzései miatt Hargita megyében. A mezőgazdasági kárfelmérés eredményeiről érdeklődtünk.

Kömény Kamilla 2018. július 16., hétfő

Szülőfalujával ünnepelt Antal Zoltán

Jelentős eseménynek adott otthont Szépvíz plébániatemploma vasárnap délután: bemutatta első szentmiséjét Antal Zoltán, akit június 29-én szentelt pappá Jakubinyi György érsek Gyulafehérváron.

Kömény Kamilla 2018. július 13., péntek

Közeledő határidő méhészeknek

Az előző évhez képest nem augusztus 15-éig, hanem augusztus elsejéig fogadják a méhészek Országos Méhészeti Programba való jelentkezését a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségeken (APIA).

HIRDETÉS
Kömény Kamilla 2018. július 12., csütörtök

Nem maradnak le a focivébéről a gasztrokulturális napok résztvevői

Változatos programmal várják a pihenni, szórakozni vágyókat Csíkdánfalvára a hétvégén, ahol Gasztro-kulturális napokat tartanak. Szombaton a kürtőskalács fesztiválba, vasárnap pedig a falunapi programba lehet bekapcsolódni.

Kömény Kamilla 2018. július 11., szerda

Primícia Szépvízen

Öt diakónust szentelt áldozópappá Jakubinyi György érsek a gyulafehérvári Szent Mihály székesegyházban június 29-én. Az egyetlen csíkszéki elsőmisés, a szépvízi Antal Zoltán vasárnap, július 15-én szülőfalujában mutat be primíciát fél egytől.

Kömény Kamilla 2018. július 11., szerda

Búcsúra készülnek Barátoson és Komjátban

Kármelhegyi Boldogasszony ‒ más néven Skapulárés Boldogasszony ‒ napját július 16-án ünnepli a katolikus egyház, amely a kármelita rend kiváltságos Mária-ünnepe. Két, a Keleti-Kárpátokban fekvő faluban tartanak ezen a hétvégén búcsúünnepet.

HIRDETÉS
Kömény Kamilla 2018. július 10., kedd

Kihasználnák Csíkmadaras természeti adottságait

Felismerve Csíkmadaras adottságait, néhány helybéli kezdeményezéseként elkezdődött egy közös gondolkodás a fürdőkultúra újbóli megteremtéséről, mostanra pedig konkrét terveik is vannak egy élményfürdő létesítésére.

Kömény Kamilla 2018. július 08., vasárnap

Zajlik még az áradások utáni kárfelmérés

Több mint 2200 hektárra becsülték első körben a mezőgazdasági kultúrákban keletkezett károkat Hargita megyében. Az árvizek okozta károk végleges mértéke a szakbizottságok felmérése után lesz elérhető.

Kömény Kamilla 2018. július 08., vasárnap

Munka a magasban – völgyhídon újítják a vasutat

Jól haladnak a szükséges tennivalókkal a Karakó-völgyhíd részleges felújítását végző munkások, még az esős időjárás sem fogott ki rajtuk. A munkát július 25-éig kell befejezniük.

Kömény Kamilla 2018. július 07., szombat

Pályázat helyett önerőből újulnak meg az ajnádi egyházi épületek

Kisebb-nagyobb felújítási munkálatokat végeztetnének a helyi egyházi épületeken a csíkajnádi egyháztanács tagjai a nagyobb károk megelőzése érdekében. Az ehhez szükséges anyagiakat gyűjtésből teremtenék elő.

HIRDETÉS
Kömény Kamilla 2018. július 06., péntek

Épülhet Csíkszeredában a Márton Áron Kulturális Központ

Hozzáfogtak két hete a csíkszeredai Márton Áron Kulturális Központ megépítéséhez. A kivitelező cég vállalta, hogy év végére pirosba felépíti az új, 450 négyzetméter alapterületű, négyszintes létesítményt a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium kollégiuma melletti területen.