Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Szobrot emeltek az udvarhelyi kórház egykori igazgatójának és fejlesztőjének

Széchely István 2018. október 10., 19:06 utolsó módosítás: 2018. október 10., 19:08

Emléket állítottak a székelyudvarhelyi kórház parkjában az egészségügyi intézmény egykori igazgatójának és fejlesztőjének, dr. Imreh Domokosnak. A közkórházat harminc éven át vezető, majd szanatóriumot alapító sebészorvosról mintázott kőszobrot szerdán leplezték le.

Szobrot emeltek az udvarhelyi kórház egykori igazgatójának és fejlesztőjének
galéria
Fotó: Barabás Ákos

A székelyudvarhelyi kórház fül-orr-gégészeti részlegének helyet adó épületben egykoron működő vármegyei közkórházat vezette és fejlesztette 1899-től 1930-ig dr. Imreh Domokos sebészorvos, akinek az emlékére szerdán szobrot állítottak az egészségügyi intézmény parkjában.

„Dr. Imreh Domokos jó gazdája volt ennek a kórháznak. Ő volt az, aki nemcsak az intézmény számára fektette le az első vízvezetéket, hanem a város számára is, ugyanakkor a villamosáramot is ő vezettette be az épületbe” – emlékezett meg az egykori intézményvezető fontosabb érdemeiről Lukács Antal kórházigazgató az avatóünnepségen mondott beszédében. Elmondta, az 1886-ban, közpénzből épült kórház vezetésére a századfordulón kérték fel a kolozsvári tanársegédet, dr. Imreh Domokost, miután elődjét, dr. Lengyel József kórházigazgatót tisztifőorvossá nevezték ki.

Fotó: Barabás Ákos

A sebészorvos harminc éven át – az első világháború éveiben is – vezette az intézményt, majd 1930-ban nyugdíjba vonult, nyolc év múlva

a Tó utcában magánszanatóriumot épített, amely államosításáig szolgálta a székelyudvarhelyi lakosságot.

„Nagyon sok kórházi fejlesztés köthető annak a doktor Imreh Domokosnak a nevéhez, akinek a szobrát ma avatjuk. Ez a szobor nemcsak arról szól, akinek az emlékét idézi, hanem arról is, hogy megfelelő hozzáállással a legnehezebb körülmények között is minden lehetséges annak, aki hisz” – fogalmazott az eseményen mondott beszédében Gálfi Árpád polgármester.

Dr. Imreh Domokos kórházvezetésének ideje alatt lezajlott az impériumváltás, ő viszont megmaradt igazgatónak, mert akkoriban nem volt más orvos a városban, egyszerűen

nem tudta eltávolítani őt az intézmény éléről az új hatalom.

Fotó: Barabás Ákos

Ő vezette be a sebészeti eljárásokat a székelyudvarhelyi egészségügyi ellátásban, a 120 ágyas kórháznak 1903-ban már 1200 betege volt – emlékezett meg a sebészorvos tevékenységéről a városvezető.

Az emlékművet, Zavaczki Walter Levente szobrászművész alkotását a kórházigazgató és a polgármester közösen leplezték le. A kőszobrot a családi fényképalbumból származó, az Imreh Domokos 94 éves lánya által rendelkezésére bocsátott fotográfia alapján mintázta meg az alkotó. Az eseményen jelen volt a sebészorvos Kanadában élő unokája is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat