Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Szentegyháziak faragták a Londonban felállított székely kaput

Kozán István 2011. március 22., 13:02 utolsó módosítás: 2011. március 22., 19:08

Szentegyházi fafaragók munkáját dicséri a brit főváros, London második kerületében nemrég felállított székely kapu. A március közepén felavatott – háromezer euróért készített – kaput az Angliai Magyar Református Egyház rendelte.

Márton Vilmos saját székely kapuja előtt

Meglepetésként érte a fél évvel ezelőtti, Londonból érkező megkeresés a szentegyházi Márton Vilmost és Kovács-Márton Zoltánt, amikor az Angliai Magyar Református Egyház képviselői egy székely kapu kifaragásával bízták meg.

„Mondhatni az internetnek köszönhető ez a megkeresés, ugyanis a vejem, Zoltán nemrég üzemelte be a honlapunkat, amelyre feltettük néhány munkánk fényképét. Ezt látták meg a londoni magyarok, akik házhoz jöttek és leadták a rendelésüket” – meséli a fél esztendővel ezelőtt történteket Márton Vilmos fafaragó, aki immár harminc esztendeje dolgozik asztalosként.

„Erre vagyunk a legbüszkébbek”

„Eddig is készítettünk székely kapukat, ám a legbüszkébbek mégis a londonira vagyunk. Meg hát az az igazság, hogy ez az első munkánk, amely túllépte a magyarlakta területeket” – meséli büszkén a szentegyházi szakember.

A megrendelőnek csak annyi volt a kérése, hogy a kapura faragják ki a református címert, a többi motívumot Mártonékra bízta. „Megpróbáltató három hónapos munka volt, a vejem faragott, én pedig a különböző elemeket állítottam össze.”

A Londonban felállított székelykapu

„Nem szériamunka”

Miután elkészült a piaci árnál majdnem ezer euróval kevesebbe kerülő – de még így is 3100 eurót kóstáló – munka, a szentegyháziak kiutaztak Londonba, ahol egy hét alatt a helyére állították a kaput, majd hazajöttek. „A londoni magyar reformátusok kicsit elszámolták magukat, ugyanis azt hitték, legalább két-három hetes munka egy ilyen kapu felállítása, mi viszont negyedannyi idő alatt elkészültünk. Az alkotás annyira tetszett nekik, hogy nem tudtak egyebet tenni, csak simogatták a faragott kaput. Hazaérkezésünk után két héttel volt az avatóünnepség, arra viszont már nem tudtunk újra kiutazni.”

A március közepén tartott rendezvényen jelen volt Csák János, a Magyar Köztársaság londoni nagykövete is.

Mártonék évi legtöbb két-három székely kaput készítenek, mint mondják, megvan ennek az oka, ugyanis ez „nem szériamunka.” Saját szemmel nézve minden munkájuk szépre sikeredett, de a londoni valahogy mégis más. Igen, mert „ez a kapu legalább a szentegyháziak jó hírét viszi”.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
9 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS