Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Szent Miklós példája: a legnagyobb ajándék gyerekeinknek, ha megóvjuk őket az „eltévelyedéstől”

Gergely Imre 2019. december 06., 16:14
HIRDETÉS

A Szent Miklós templom búcsúünnepe a gyergyószentmiklósi városnapok legfontosabb eseménye. Az adakozás, ajándékozás szentjének életútja megmutatja: a legnagyobb ajándék, amit ma a szülők adhatnak a gyermeküknek, ha irányt mutatva számukra, megvédik őket az eltévelyedéshez vezető kísértetésektől – hangzott el a prédikációban.

Fotó: Gergely Imre

Szent Miklósról nagyon kevés életrajzi adatot ismerünk, viszont annál több legenda maradt fent vele kapcsolatban. Amint Tamás József segédpüspök ünnepi prédikációjában kifejtette, a legendákból ismert püspökre úgy emlékezünk, mint egy olyan emberre, aki figyelt az elesettekre, rászorulókra, és lehetőségei szerint megpróbált segíteni nekik, megmenteni őket, kiemelni őket nehéz helyzetükből. A gyermekek megajándékozásának ma is élő szokása innen eredeztethető.

HIRDETÉS

Az ő példáját kell ma követnie a felnőtteknek, szülőknek. Fontos, hogy olyan ajándékot adjanak át a gyerekeknek, a fiataloknak, amely valóban segítség számukra – fogalmazott Tamás József.

A legnagyobb ajándék pedig az, ha megvédik őket azoktól a tévútra vezető kísértésektől, amelyekkel számtalan módon találkozik a fiatal manapság. 

„A Szent Miklós templom féltett kincsének, a fából készült Szent Miklós szobornak hiányzik a keze. A mi feladatunk az, hogy a kezei legyünk és teljesítsük azt a feladatot, amit Isten kijelölt számunkra” – mondta Portik Hegyi Kelemen főesperes. Az eseményen  felszólalt Soltész Miklós, a magyar miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is. „A cselekvő szeretet az, ami Szent Miklós életét jellemezte, és ez a követendő számunkra is” – hangsúlyozta. 

A szentmisét követően tartották a hagyományos körmenetet, ahol a szokások szerint, ökrös szekéren vitték körbe a főtéren Szent Miklós püspök szobrát, több helyen megállva, imádkozva a városért, és annak lakóiért.

Fotó: Gergely Imre

Fotó: Fehér Csongor

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS