Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Székelyföld legjobb pálinkái: az uzoni szilvapálinka és a csíkdelnei málnapálinka

Bíró Blanka 2019. november 17., 16:12 utolsó módosítás: 2019. november 17., 16:22
HIRDETÉS

Székelyföld legjobb pálinkáit díjazták péntek este a sepsiszentgyörgyi Fidelitas Szálló konferenciatermében megtartott gálán.

Fotó: Kocsis B. János

„Székelyföldön nagyon sokat fejlődött a pálinkafőzés műfaja. A pálinkamustrával a minőségi pálinkakészítésre és

a pálinka kulturált fogyasztására irányítjuk a figyelmet.

A székely pálinkakultúrában az elmúlt egy évtizedben fordulat történt, ezt bizonyítja a 93 személytől benevezett több mint 200 pálinka. A lehangoló, ízesített, égetett szeszektől eljutottunk a táji pálinkák föléledéséhez, az újra sokszínű és sokízű pálinkakultúrához” – mondta Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke.

Fotó: Kocsis B. János

A szakmai zsűri húszpontos rendszerben, vakbírálat alapján értékelte a Kovászna, Hargita és Maros megyéből benevezett szilva-, barack-, málna-, áfonya-, alma-, birsalma-, bodza-, cseresznye-, feketeribizli-, fenyő-, körte-, madárberkenye-, meggy-, szeder-, szőlő-, törköly- és sütőtökpálinkát. Dezső Tibor, a rendezvény szakmai partnere, pálinkabíráló és -készítő kifejtette,

meglepetés volt, hogy ilyen sok magánszemély készít minőségi pálinkát, amelyek bármelyik világversenyen megállnák a helyüket.

Székelyföld legjobb szilvapálinkája az uzoni Kovács Ferenc biogyümölcsből készült pálinkája lett. A csíkdelnei János A. Előd és Vass Csongor málnapálinkáját választották Székelyföld legjobb pálinkájává. A zsűri ugyanakkor minden olyan székről hirdetett győztest, ahonnan legkevesebb húsz minta érkezett.

Fotó: Kocsis B. János

A Székelyföldi Pálinkamustrán 28 bronz, 42 ezüst és 39 arany fokozatú pálinkát díjaztak. Minden résztvevő bírói értékelőlapot kapott a párlat erősségeiről és gyengeségeiről. A versenyt jövőben is megszervezik, akkor a kereskedelmi főzdéket is megszólítják.

HIRDETÉS

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS