Pénzügyi szakember: ha lesznek leállások, nem a mezőgazdaságot érintik majd Pr-cikk

Pénzügyi szakember: ha lesznek leállások, nem a mezőgazdaságot érintik majd

Bordás Attila, a LAM szakembere a mezőgazdaságból élő gazdák helyzetét pénzügyi szempontból is értelmezi: meglátása szerint a bizonytalanságban is van út, amely jó irányba mutat, hiszen az élelmiszer alapszükséglete a társadalomnak. Erről kérdeztük.

Támogatói tartalom

2022. október 28., 09:002022. október 28., 09:00

– Korábban azt mondta, hogy ameddig a kereskedők raktárkészletről dolgoznak, nem tudjuk, hogy az árak hol állnak meg. Az októberi árakat mennyire tekinthetjük végleges áraknak?

– Abból, amit láttunk és érzékeltünk az elmúlt hónapokban, az következtethető, hogy a piac hozzászokott a háború által generált krízishelyzethez. A dollár erősödött, az infláció üteme magas, de dinamikája stabilizálódott, a ROBOR is magas, de stabilnak látszik. Ugyanakkor sajnos

még mindig háború van a szomszédban, aminek nem látjuk sem a kimenetelét, sem a végét, ezért ezt csak pillanatnyi állapotnak értékelhetjük.

Azt mindenki érzi, hogy a húrok meg vannak feszülve, egyik percről a másikra nagyon gyors változások történnek, és mindezekre pillanatok alatt lereagáló gazdasági reakciók érkezhetnek mind pozitív, mind pedig negatív irányba. Ha valami jelentősebb esemény van a háborúban – mint például a nemrég bejelentett részleges sorozás – azonnal érezni lehet a nemzetközi pénzpiacon. Sem politikailag, sem gazdaságilag nem látszik a folyamat vége – én legalább is így érzékelem.

– Hogyan érintette az elmúlt időszakban a gazdákat ez a helyzet?

– Az elmúlt napokban készítettünk egy szimulációt az árakról, a drágulás – pl. üzemanyag, műtrágya ára – ha nem is teljességében, de javarészt beépült az árakba. Persze itt is vannak fáziseltolódások – a tejtermelő gazdák a felvásárlói konkurencia hiányában jóval szorultabb helyzetben vannak. Mindez úgy, hogy a tej, fogyasztó által kifizetett üzleti ára jelentősen emelkedett. Viszont jórészt

a mezőgazdaság most egy biztonsági pozícióban levő ágazat, mert azonnali az árátvitel: az emberek egy nyaralásról, új telefonról lemondhatnak, de a napi élelemről már kevésbé.

– Az üzemanyag ára csökken. Vajon eljön ez a gáz esetében is, ami elengedhetetlen a műtrágya gyártásához?

– Nincsenek olyan jelenlegi információk, amelyek alapján azt mondhatnánk, hogy a gáz esetében fordulat jön. Az utóbbi periódusban történt események, gondolok itt például a gázvezetékek robbanása, ami egyértelművé teszi, hogy nem lehet ezen a területen előre gondolkodni. Az unió szintjén voltak olyan óvatos politikai nyilatkozatok, amelyek szerint van elegendő gáztartalék a télre, de az is befolyásolhat sok mindent, hogy milyen kemény lesz a tél. Ez majd csak március, április végén derül ki. Van ennek pozitív hatása is – érzékelhetően csökkent a fogyasztás mind a gáz, mind a villamos energia területén, mindenki a spórolás lehetőségét keresi. Annyi biztos,

ha lesznek megszorítások, akkor semmiképp sem a lakossági fogyasztók lesznek az elsők

– elsőkörben az ipart és az olyan nagy energiafelhasználókat érinti majd, mint amilyenek a műtrágyagyárak. Persze ez is okozhat gondokat – ahogy idén tavasszal is –, de úgy gondolom, hogy ezeket a piac már beárazta és sokkal felkészültebben vágunk neki a télnek/tavasznak, mint tavaly.

Azok a készletek, amelyek szükségesek az őszi-tavaszi betakarításra, illetve indulásra, már nagy részben raktáron vannak.

Ha lesz is az iparban valamiféle leállás, az a mezőgazdaságot nem fogja olyan szinten érinteni, mint ahogy az idén. Abban is biztos vagyok – figyelembe véve, hogy szó szerint a mindennapit termelik meg a gazdák – hogy erre mind kormányzati, mind uniós szinten oda fognak figyelni.

– Ha egy gazdának kellene tanácsot adnia, mire hívná fel a figyelmet?

– Pénzforgalmi lassulás várható, illetve valamelyest már van. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a megtermelt áru, takarmány értékesítése hosszabb időt vesz majd fel, kitolódnak a fizetési határidők, stb. Lassul a rendszer vérkeringése, ami gondokat okozhat: helyenként készpénzhiány léphet majd fel – magyarán megvásárolják a krumplit, de kifizetni csak haladékkal tudják. Most válik csak igazán fontossá az évek alatt kialakult, termelő és felvásárló közötti jól működő viszony, a bizalom.

– Most érdemes-e hitelhez fordulni, ha igen, milyen feltételek mellett?

– Amennyiben a pénz, a készpénzforgalom akadozik, akkor az azt eredményezi, hogy akinek van, az jelentős árkedvezményhez juthat: például

ha valaki azonnal fizet a megvásárolt alapanyagra, műtrágyára vagy növényvédő szerre, akkor jelentős árkedvezményt kaphat. Ilyenkor, ha a hitel kamatja kisebb, mint az árkedvezmény, akkor érdemes lépni.

De hozhat olyan lehetőségeket is a mostani konjunktúra, amit nem szabad elszalasztani – eladóvá válik a szomszédos parcella vagy jelentős árkedvezménnyel vehető át egy eladásra került állatállomány. Ennek ellenére a LAM-nál mi mindig azt javasoljuk, hogy hitelhez csak jól átgondoltan, megfontoltan érdemes nyúlni és csak akkor, ha az abból megvalósított befektetés kitermeli a hitel árát.

Zsombori Ödön, (X – Fizetett hirdetés)

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 03., péntek

Jelen vagyunk – üzente több száz motoros

Több száz motorkerékpáros részvételével szerveztek figyelemfelhívó motoros felvonulást péntek délután Csíkszéken. Jelen vagyunk az utakon, vigyázzunk egymásra – szólt a forgalom többi résztvevőjének az üzenet.

Jelen vagyunk – üzente több száz motoros
2024. május 03., péntek

Román Posta: sikerült kézbesíteni a nyugdíjakat az ortodox húsvétig

A Román Posta a kifizetési naptárban rögzítettnél öt nappal korábban, április 27-én megkezdte a májusi nyugdíjak kézbesítését, és becsléseik szerint a pénteki nap végére megközelítik a maximális kézbesítési arányt.

Román Posta: sikerült kézbesíteni a nyugdíjakat az ortodox húsvétig
2024. május 03., péntek

Két harangláb kifaragása a cél az első Székelyföldi Alkotók Táborában

Május 1-jén rajtolt, és vasárnapig tart az első Székelyföldi Alkotók Tábora, amelyhez a csíkszentsimoni gyermekotthon biztosít helyszínt. A cél két harangláb kifaragása, az egyik az anyaországba kerül, a másik helyben marad.

Két harangláb kifaragása a cél az első Székelyföldi Alkotók Táborában
2024. május 03., péntek

Hagyományőrző nagyvásárra készülnek a Kalonda-tetőn

Első alkalommal rendeznek hagyományos, régi időket idéző nagyvásárt a Farkaslaka községhez tartozó Kalonda-tetőn május 11–12-én. A családbarát rendezvény célja összehozni az embereket, családokat, az árusokat és a vásárlókat.

Hagyományőrző nagyvásárra készülnek a Kalonda-tetőn
2024. május 03., péntek

Egy lépéssel közelebb az új orvosi lakáshoz Vargyason

Hosszú évek után végre elkezdődhet az orvosi lakás felújítása Vargyas községben. A polgármester április utolsó napján jelentette be a jó hírt: az építési engedélyt megkapták, a következőkben kivitelezőt keresnek.

Egy lépéssel közelebb az új orvosi lakáshoz Vargyason
2024. május 03., péntek

Tömegeket mozgatott meg a marosvásárhelyi városi majális

Kávézós, teraszos, zenés hangulat uralkodott Marosvásárhely központjában, ahol a résztvevők megmutatták: remekül lehet a város épületei között is majálisozni, belakva a tereket, a járdát, az utcát.

Tömegeket mozgatott meg a marosvásárhelyi városi majális
2024. május 03., péntek

János vitézt mutatja be a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes

Műsorra tűzi János vitéz című előadását a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. A Petőfi Sándor műve alapján készült táncjátékot Csíkszeredában lehet majd megtekinteni május 7-én, kedden 18 órától.

János vitézt mutatja be a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes
2024. május 03., péntek

Észrevétlenül pusztít a kertben, ám mire ez feltűnik, legtöbbször már késő

A puszpáng vagy bukszus tömör bokor, amely leginkább bőrszerű, örökzöld leveleivel díszít, és vidékünkön is közkedvelt. Néhány éve több helyen is megfigyelhető, hogy rossz állapotba kerültek a bukszus sövények és díszbokrok.

Észrevétlenül pusztít a kertben, ám mire ez feltűnik, legtöbbször már késő
2024. május 02., csütörtök

A korai iskolaelhagyás visszaszorítására kapnak pénzt a tanintézmények

Tizenhat háromszéki oktatási intézmény nyert finanszírozást a tanügyminisztérium korai iskolaelhagyást csökkenteni hivatott programjában. A diákok számától és az iskola elhelyezkedésétől függően legfeljebb 300 ezer eurós összegre lehetett pályázni.

A korai iskolaelhagyás visszaszorítására kapnak pénzt a tanintézmények
2024. május 02., csütörtök

18 csapatban 365 résztvevő méretkezik meg a Háromszéki Diáknapokon

A Háromszéki Diáknapok 18. alkalommal megszervezett kiadása csütörtöktől szombatig zajlik Sepsiszentgyörgyön és környékén. Idén a megszokotthoz képest kettővel több, azaz 18 csapat méretkezik meg.

18 csapatban 365 résztvevő méretkezik meg a Háromszéki Diáknapokon
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!