Pénzügyi szakember: ha lesznek leállások, nem a mezőgazdaságot érintik majd Pr-cikk

Pénzügyi szakember: ha lesznek leállások, nem a mezőgazdaságot érintik majd

Bordás Attila, a LAM szakembere a mezőgazdaságból élő gazdák helyzetét pénzügyi szempontból is értelmezi: meglátása szerint a bizonytalanságban is van út, amely jó irányba mutat, hiszen az élelmiszer alapszükséglete a társadalomnak. Erről kérdeztük.

Támogatói tartalom

2022. október 28., 09:002022. október 28., 09:00

– Korábban azt mondta, hogy ameddig a kereskedők raktárkészletről dolgoznak, nem tudjuk, hogy az árak hol állnak meg. Az októberi árakat mennyire tekinthetjük végleges áraknak?

– Abból, amit láttunk és érzékeltünk az elmúlt hónapokban, az következtethető, hogy a piac hozzászokott a háború által generált krízishelyzethez. A dollár erősödött, az infláció üteme magas, de dinamikája stabilizálódott, a ROBOR is magas, de stabilnak látszik. Ugyanakkor sajnos

még mindig háború van a szomszédban, aminek nem látjuk sem a kimenetelét, sem a végét, ezért ezt csak pillanatnyi állapotnak értékelhetjük.

Azt mindenki érzi, hogy a húrok meg vannak feszülve, egyik percről a másikra nagyon gyors változások történnek, és mindezekre pillanatok alatt lereagáló gazdasági reakciók érkezhetnek mind pozitív, mind pedig negatív irányba. Ha valami jelentősebb esemény van a háborúban – mint például a nemrég bejelentett részleges sorozás – azonnal érezni lehet a nemzetközi pénzpiacon. Sem politikailag, sem gazdaságilag nem látszik a folyamat vége – én legalább is így érzékelem.

– Hogyan érintette az elmúlt időszakban a gazdákat ez a helyzet?

– Az elmúlt napokban készítettünk egy szimulációt az árakról, a drágulás – pl. üzemanyag, műtrágya ára – ha nem is teljességében, de javarészt beépült az árakba. Persze itt is vannak fáziseltolódások – a tejtermelő gazdák a felvásárlói konkurencia hiányában jóval szorultabb helyzetben vannak. Mindez úgy, hogy a tej, fogyasztó által kifizetett üzleti ára jelentősen emelkedett. Viszont jórészt

a mezőgazdaság most egy biztonsági pozícióban levő ágazat, mert azonnali az árátvitel: az emberek egy nyaralásról, új telefonról lemondhatnak, de a napi élelemről már kevésbé.

– Az üzemanyag ára csökken. Vajon eljön ez a gáz esetében is, ami elengedhetetlen a műtrágya gyártásához?

– Nincsenek olyan jelenlegi információk, amelyek alapján azt mondhatnánk, hogy a gáz esetében fordulat jön. Az utóbbi periódusban történt események, gondolok itt például a gázvezetékek robbanása, ami egyértelművé teszi, hogy nem lehet ezen a területen előre gondolkodni. Az unió szintjén voltak olyan óvatos politikai nyilatkozatok, amelyek szerint van elegendő gáztartalék a télre, de az is befolyásolhat sok mindent, hogy milyen kemény lesz a tél. Ez majd csak március, április végén derül ki. Van ennek pozitív hatása is – érzékelhetően csökkent a fogyasztás mind a gáz, mind a villamos energia területén, mindenki a spórolás lehetőségét keresi. Annyi biztos,

ha lesznek megszorítások, akkor semmiképp sem a lakossági fogyasztók lesznek az elsők

– elsőkörben az ipart és az olyan nagy energiafelhasználókat érinti majd, mint amilyenek a műtrágyagyárak. Persze ez is okozhat gondokat – ahogy idén tavasszal is –, de úgy gondolom, hogy ezeket a piac már beárazta és sokkal felkészültebben vágunk neki a télnek/tavasznak, mint tavaly.

Azok a készletek, amelyek szükségesek az őszi-tavaszi betakarításra, illetve indulásra, már nagy részben raktáron vannak.

Ha lesz is az iparban valamiféle leállás, az a mezőgazdaságot nem fogja olyan szinten érinteni, mint ahogy az idén. Abban is biztos vagyok – figyelembe véve, hogy szó szerint a mindennapit termelik meg a gazdák – hogy erre mind kormányzati, mind uniós szinten oda fognak figyelni.

– Ha egy gazdának kellene tanácsot adnia, mire hívná fel a figyelmet?

– Pénzforgalmi lassulás várható, illetve valamelyest már van. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a megtermelt áru, takarmány értékesítése hosszabb időt vesz majd fel, kitolódnak a fizetési határidők, stb. Lassul a rendszer vérkeringése, ami gondokat okozhat: helyenként készpénzhiány léphet majd fel – magyarán megvásárolják a krumplit, de kifizetni csak haladékkal tudják. Most válik csak igazán fontossá az évek alatt kialakult, termelő és felvásárló közötti jól működő viszony, a bizalom.

– Most érdemes-e hitelhez fordulni, ha igen, milyen feltételek mellett?

– Amennyiben a pénz, a készpénzforgalom akadozik, akkor az azt eredményezi, hogy akinek van, az jelentős árkedvezményhez juthat: például

ha valaki azonnal fizet a megvásárolt alapanyagra, műtrágyára vagy növényvédő szerre, akkor jelentős árkedvezményt kaphat. Ilyenkor, ha a hitel kamatja kisebb, mint az árkedvezmény, akkor érdemes lépni.

De hozhat olyan lehetőségeket is a mostani konjunktúra, amit nem szabad elszalasztani – eladóvá válik a szomszédos parcella vagy jelentős árkedvezménnyel vehető át egy eladásra került állatállomány. Ennek ellenére a LAM-nál mi mindig azt javasoljuk, hogy hitelhez csak jól átgondoltan, megfontoltan érdemes nyúlni és csak akkor, ha az abból megvalósított befektetés kitermeli a hitel árát.

Zsombori Ödön, (X – Fizetett hirdetés)

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 05., szerda

Kiskorú kerékpárost ütött el egy sofőr Sepsiszentgyörgyön

Közúti baleset történt Sepsiszentgyörgyön szerdán reggel: egy kerékpáros kiskorú megsérült, miután egy autós elütötte.

Kiskorú kerékpárost ütött el egy sofőr Sepsiszentgyörgyön
2024. június 05., szerda

Marosvásárhely periferikus településsé válna, ha leszakadna Székelyföldtől

A kampányhajrában csend van a régiósításról, a megyék beolvasztásáról, arról, hogy esetleg Maros megyét a Székelyföldtől elszakítva Kolozs megyéhez csatolnák. De szinte biztos, hogy már idén, év végén újra napirenden lesz ez a téma.

Marosvásárhely periferikus településsé válna, ha leszakadna Székelyföldtől
2024. június 05., szerda

Emlékeztető: lezárják a 137-es megyei út Felsőboldogfalva és Székelykeresztúr közötti szakaszát

Szerdán délelőtt 9 órától lezárják 137-es megyei út Felsőboldogfalva és Székelykeresztúr közötti szakaszát. Itt kizárólag az érintett rész mentén található települések lakói közlekedhetnek 19 óráig.

Emlékeztető: lezárják a 137-es megyei út Felsőboldogfalva és Székelykeresztúr közötti szakaszát
2024. június 05., szerda

Kisajátítja és helyreállítja a Csukás-tavat a tusnádfürdői önkormányzat

Kimozdulhat a holtpontról a tusnádfürdői Csukás-tó helyzete, amely a víz elszivárgása miatt évek óta inkább egy láphoz hasonlít, mintsem tóhoz. A helyi önkormányzat döntött arról, hogy elindítja a kisajátítás folyamatát.

Kisajátítja és helyreállítja a Csukás-tavat a tusnádfürdői önkormányzat
2024. június 04., kedd

Mi, székelyek voltunk, vagyunk és leszünk

Sokan mondják, magyar az, akinek fáj Trianon, de ez nem elég a magyarsághoz. Magyar az, aki szívvel-lélekkel annak vallja magát – szólt a sepsiszentgyörgyi megemlékezőkhöz Biró Erika szörcsei lelkész a nemzeti összetartozás napján.

Mi, székelyek voltunk, vagyunk és leszünk
2024. június 04., kedd

Így zajlott a nemzeti összetartozás napja Csíkszeredában

A csíkszentsimoni ifjúsági fúvószenekar műsora mellett ünnepi beszédekkel, himnusz-énekléssel és közös imával emlékeztek 1920. június 4-re a nemzeti összetartozás napján Csíkszeredában.

Így zajlott a nemzeti összetartozás napja Csíkszeredában
2024. június 04., kedd

A nemzeti összetartozás napja Marosvásárhelyen: ha mást nem tehetünk, legalább ennyivel tartozunk nemzetünknek

A nemzeti összetartozás napjára Marosvásárhelyen idén is a Bolyai téri unitárius egyházközség templomkertjében emlékeztek meg politikusok illetve civilek részvételével.

A nemzeti összetartozás napja Marosvásárhelyen: ha mást nem tehetünk, legalább ennyivel tartozunk nemzetünknek
2024. június 04., kedd

Két ügy és egy lehangoló következtetés

Hogyan lehet érvényesíteni a romániai bíróságokon a nyelvhasználati jogokat? Ezzel a felvetéssel tartott sajtótájékoztatót Árus Zsolt, a gyergyói Székely Figyelő Alapítvány vezetője. Amint a két általa bemutatott példából is kiderült, igazából nem lehet.

Két ügy és egy lehangoló következtetés
2024. június 04., kedd

Bíró Barna Botond: vagy a mi közösségünk építkezik, vagy mások rombolnak – ez a tét

Bíró Barna Botond, Hargita megye tanácsának RMDSZ-es elnökjelöltje a hétvégi választásokra reflektálva hangsúlyozza, hogy az erdélyi magyarság legnagyobb kalákáját kell megszervezni, hiszen az eredmények évtizedekre is eldönthetik a létünk jövőjét.

Bíró Barna Botond: vagy a mi közösségünk építkezik, vagy mások rombolnak – ez a tét
2024. június 04., kedd

Románellenesség címén jelentették fel Kézdivásárhely polgármesterét

Törvényt sértett Bokor Tibor polgármester a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kézdivásárhelyi szervezete szerint. A román párt helyi elnöke a feljelentést egy médiában elhangzott véleménynyilvánításra alapozta, amellyel szerinte megsértette a román etnikumot.

Románellenesség címén jelentették fel Kézdivásárhely polgármesterét
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!