Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Országutak Hargita megyében: burkolatjavításra van pénz, a korszerűsítésre várni kell

Kovács Attila 2018. április 10., 10:41 utolsó módosítás: 2018. április 10., 10:42
HIRDETÉS

Nem várhatók nagyobb korszerűsítési munkálatok idén Hargita megyében az országutakon, noha több útszakasz, illetve híd megerősítésére, felújítására nagy szükség lenne. Két időszakban lesznek javítások, ezek a járhatóság biztosítását szolgálják. Elsősorban a 13A, illetve a 12A jelzésű országutak Hargita megyén áthaladó szakaszait illetően voltunk kíváncsiak a tervezett beavatkozásokra.

Rozsdaette szalagkorlátok. A Csíkszereda kijáratánál levő Olt-híd teljes felújítása is késik Fotó: Gecse Noémi

A Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társasághoz (CNAIR) fordultunk annak érdekében, hogy megtudjuk, milyen munkálatok várhatók ebben az évben a Hargita megyei országutakon. Elsősorban a 13A jelzésű, Balavásár és Csíkszereda közötti, illetve a 12A jelzésű, Csíkszeredát Ónfalvával (Onești) összekötő országutak Hargita megyén áthaladó szakaszait illetően voltunk kíváncsiak a tervezett beavatkozásokra. Mint a társaságtól kapott válaszból kitűnik, két időszakban is végeztet majd javításokat ezeken, illetve a 11B jelzésű országúton a brassói területi útügyi igazgatóság,

az első, sürgősebb beavatkozásokat május 30-ig kell befejezni, a második szakaszt, a kevésbé sürgető munkálatokat pedig június 30-ig.

Ezek az országutak karbantartását jelentik az akadálymentes közlekedés biztosítása érdekében.

Omlik az út a Hargitán

Nincs szó viszont olyan beruházásokról, amelyekre nagy szükség van a biztonságos közlekedés érdekében. A 13A országúton, az egykori Anna vendéglő és az utászház közelében 1,5 kilométeres szakaszon évek óta omlik az útpadka és az úttest a vízátfolyások okozta földcsuszamlás miatt, ott támfalépítésre, az út alapozásának megerősítésére van szükség. A helyreállítási munkálatokhoz szükséges környezetvédelmi beleegyezés kibocsátása érdekében tavaly a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökséghez nyújtott be dokumentációt a CNAIR, ebben az útszerkezet és útpadka megerősítéséhez mélységi csapadékvíz-elvezetést és vízelvezető sáncok kialakítását, egy tönkrement híd helyreállítását, illetve az esővíz-elvezető rendszer megfelelő karbantartását irányozták elő.

Az útszerkezet stabilizálása érdekében két megoldást javasoltak: egy folyamatos beton támfal építését, vagy vasbeton gerendákkal összekapcsolt betoncölöpökkel történő megerősítést.

Nem lehet tudni, hogy mikor történik meg ez a beavatkozás.

A 12A jelzésű országút Gyimeseken áthaladó szakasza is alapos felújításra szorul. Archív Fotó: Pinti Attila

Felújításra szoruló hidak

Hasonlóképpen nincs információ arról sem, hogy mikor történhet meg a 13A jelzésű országúton, Csíkszereda nyugati kijárata közelében az Olt-híd felújítása, ahol teljes szerkezeti megerősítésre van szükség egy korábbi szakértői felmérés szerint. Az építmény fémből készült korlátja egyik oldalon a járda szerepét is betöltő beton tartóelemekkel együtt 2014-ben szakadt le és esett a folyóba a rozsdásodás miatt, a másik oldalon pedig tavaly év elején egy balesetező autó szakította át a védőkorlátot. A híd tartógerendái közé rendszeresen szivárog a víz, télen a só, ez pedig jelentős károsodást okozott az évek során. Ugyanezen az úton

Szentegyháza és a kalibáskői eltérő között az egyik hidat alapjaitól kellene megerősíteni a rongálódások miatt.

A 12A jelzésű országút Gyimeseken áthaladó szakasza is alapos felújításra szorul, az autós közlekedés számára különösen Gyimesközéplok területén az aszfalttal foltozott betonút állapota jelent kihívást.

HIRDETÉS

Kérdésünkre Cătălin Romanescu, az országos útügy Hargita megyei igazgatója elmondta, jelenleg még hidegaszfalt felhasználásával kátyúznak az országutakon, a már említett burkolatjavításokat illetően pedig folyamatban van a közbeszerzési eljárás.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS