Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Nem voltak kíváncsiak az uniós pénzalapok felhasználásáról szóló találkozóra a polgármesterek

Simon Virág 2020. február 26., 20:40
HIRDETÉS

Az uniós pénzalapok Maros megyei felhasználásáról tartott tájékoztatót a Központi Fejlesztési Régió vezetősége Marosvásárhelyen. A találkozó címéül a Hol vannak az uniós pénzalapok? kérdést választották, és ennek apropóján a helyszínen a prefektus azt kérdezte: de hol vannak a rendezvényről a Maros megyei polgármesterek?

Nem voltak kíváncsiak az uniós pénzalapok felhasználásáról szóló találkozóra a polgármesterek
galéria
Mara Togănel, Simion Creţu és Péter Ferenc Fotó: Gálna Zoltán

A Központi Fejlesztési Régió vezetője rendszeresen tart találkozókat, amelyeken ismerteti tevékenységét, találkozik azokkal, akik pályáztak vagy pályázni készülnek. A szerdai marosvásárhelyi találkozó, mint Simion Creţu, a Központi Fejlesztési Régió vezetője elmondta, az a célt is szolgálja, hogy beszámoljanak arról, hogy mi minden történt a 2014-2020-as pályázati ciklusban, és egyúttal felsorolják, hogy mire is használták fel a lehívott uniós pénzeket. Ennek bemutatására egy kiállítást is összeraktak a Maros Megyei Tanács gyűlésterme előtt, ahol az uniós, vissza nem térítendő támogatásokból elkészült befektetéseket, felújításokat mutatták be.

Fotó: Gálna Zoltán

Maros megyei sikerek

Simion Creţu kérdésünkre elmondta, csak Maros megyében az elmúlt években több mint hat milliárd lejnyi támogatást nyertek el az önkormányzatok, de nemcsak, és ezeknek köszönhetően több olyan település van, ahol látványos fejlődések történtek. Az igazgató szerint a Központi Fejlesztési Régióban Marosvásárhely Brassóhoz hasonlóan nagyon jól pályázik, de vannak olyan kisvárosok, például Erdőszentgyörgy vagy Nagysármás, ahol szintén számos sikeres projekt valósult meg uniós, vissza nem térítendő pénzalapból. Ami az országos szintet illeti, a Központi Fejlesztési Régió az elsők között van a pénzösszegek nagyságát és a sikeres pályázatokat illetően.

HIRDETÉS

Ami a 2021-2027-es pályázatokat, pénzalapokat és kiírásokat illeti a rendelkezésre álló pontos összegek még nem ismertek, de biztos, hogy környezetvédelmi, innovációs projekteket, a személyszállítást megkönnyítő terveket és a közösségek erősítését, a kirekesztettek beilleszkedését szolgáló pályázatokat részesítik majd előnybe.

A találkozón csaknem százan vettek részt, polgármesterek, pályázatokkal foglalkozó szakemberek, a különböző hivatalok vezetői. Őket köszöntve Péter Ferenc megyei tanácselnök kihangsúlyozta, hogy eddig többek között a megyei utak korszerűsítésére, de a turizmus fejlesztését célzó programokra hívtak le uniós pénzeket. Mara Togănel prefektus azt firtatta, hogy

vajon a 102 polgármesterből miért lát olyan keveset a teremben, hol vannak a többiek, miért nem jöttek el, hogy kérdezzenek, tájékozódjanak, majd pályázzanak.

A több órás találkozón a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal,  valamint a megyei önkormányzat pályázatíró irodáinak vezetői mutatták be a sikeres pályázataikat, a régiós ügynökség vezetői pedig válaszoltak a jelenlevők kérdéseire.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS