Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Nagyívű felajánlást tett Csíkszereda a kórháznak

Korpos Attila 2020. március 26., 14:50 utolsó módosítás: 2020. március 26., 14:57

Csíkszereda önkormányzata kifizeti minden olyan egészségügyi felszerelés és eszköz értékének a felét, legyen szó akár milliós nagyságrendű eszközvásárlásról, amit a megyei kórház a koronavírus-járvány megfékezése miatt bonyolít le – jelezte Csíkszereda polgármestere a katasztrófavédelmi bizottság csütörtöki gyűlése után.

Nagyívű felajánlást tett Csíkszereda a kórháznak
galéria
Az önkormányzat átvállalja a nagyobb tételű kórházi kiadások jelentős részét Fotó: Pinti Attila

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere online sajtótájékoztatóján kiemelte: továbbra sincs igazolt koronavírussal fertőzött személy a megyében. A házi elkülönítésben lévőkről hiányos adataik vannak, de nagyjából kétszázötven személy van napi hatósági ellenőrzés mellett az otthonában.

A tényleges karanténszámokról beszélve: 19-en vannak elkülönítésben, akikhez csütörtök reggel csatlakozott egy újabb személy. Őt a házi elkülönítés során háromszor is az utcán találták, így értelemszerű volt a szigorúbb intézkedés bevezetése

– fogalmazott a polgármester. 

A lakástársulások, a könyékbeli közbirtokosságok és a plébánosok segítségével feltérképeztek azon személyeket, akiknek segítségre van szükségük. Mint a városvezető mondta, a 129 személy esetében leginkább gyógyszervásárlási igényeket kellett teljesíteni, de néhányan alapvető élelmiszereket sem tudtak beszerezni, így megoldották helyettük a bevásárlást. Ráduly kitért a 11–13 óra közötti idősebb korosztály kijárási időszakára is. „Azt javasoljuk, hogy amennyiben lehet, ne vásárlással töltsék el ezt az időt, inkább sétáljanak a friss levegőn. A személyközelséget kerüljék, az üzletekben pedig szigorúan tartsák be a távolságokat”. 

A polgármester méltatta a zöldség-gyümölcs forró pont biztonságossá tételét – a termelők védőmaszkban és gumikesztyűben szolgálják ki a vásárlókat –, míg a mobilpékáru-egységek némi módosítással, de sikeresen ki tudják szolgálni a vásárlókat a város minden pontján.

Egyeztettek Konrád Judittal, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzserével és Borboly Csaba megyei tanácselnökkel azzal kapcsolatban, hogy az önkormányzat besegít a nagyobb volumenű egészségügyi felszerelések és eszközök vásárlásába. 

Minden tételes összegnek a felét átvállalja az önkormányzat, ha tízmillió lejes összegről van szó ötmilliót, ha négymillióról, akkor kettőt. Kiemelt figyelmet kell kapjon az egészségügy ezekben az időkben

– nyomatékosította Ráduly. Tervben van a nemrégiben felújított Erőss Zsolt Aréna alkalmi sürgősségi ponttá alakítása, amennyiben ez tehermentesítené a kórház működését. A kórház részéről igény van különjáratok indítására az egészségügyi szakdolgozók, asszisztensek számára, akik az al- és felcsíki zónákban laknak. További tárgyalások folynak az útvonalak és időpontok egyeztetésére, szögezte le a városvezető.

A hajléktalanokat érintő kérdésre Füleki Zoltán alpolgármester saját hatáskörben már intézkedett: az utcákról összegyűjtötték az otthontalanokat, a helyieket a hajléktalanszállón helyezték el, míg a máshol bejegyzett lakosokat saját településükre szállították.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat