Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Múzeumi darabok lesznek a Hargita megyében is használt Ikarus és Csepel márkájú autóbuszok

Székelyhon 2020. január 24., 16:21

Hargita megyéből, Csíkszeredából bővíti gyűjteményét a Közlekedési Múzeum. Ezúttal egy Ikarus 256.50 és egy Csepel 258K autóbusz érkezett Budapestre, hogy a megújuló múzeum járművei közé kerülhessenek. A két busz érkezése egy újabb lépése annak a folyamatnak, melynek során az elmúlt két évben már tíznél több egykori magyar gyártású autóbuszt mentett meg az intézmény – számol be honlapján a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum.

Az Ikarus 256.50 típusú autóbusz. 2019-ig használatban volt Csíkszeredában Fotó: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

„A most Csíkszeredából érkezett járművek korábban az erdélyi városok és falvak között menetrend szerinti forgalmat láttak el. A múzeum szakemberei tavaly nyáron térképezték fel a helyi üzemeltető járműparkját és találták meg flottájában a valaha elkészült legnagyobb Csepel autóbuszt. Ez a busz jól jelképezi azt, hogy az Ikarus mellett is megannyi járműgyártó és járműipari beszállító működött eredményesen Magyarországon.

A szintén Erdélyből a múzeum gyűjteményébe került másik autóbusz a székelyföldi közforgalmú buszközlekedés egyik legjellemzőbb típusa, egy Ikarus 256-os, azonban a magyar járművek már innen is sorra tűnnek el, így stratégiai fontosságú volt, hogy ezeket megmentsük az új Közlekedési Múzeum számára

– hangsúlyozta a buszok érkezése kapcsán Vitézy Dávid főigazgató.

HIRDETÉS

Mint írják, a mindennapi forgalomban szállították utasaikat Erdélyben azok a buszok, amelyek most a közlekedési múzeum gyűjteményébe kerültek.

A magyar gyártású járművek megmentése Erdély területéről az utolsó pillanatban történt meg, hiszen ezek a buszokat már ott is sorra selejtezik az üzemeltetők.

A buszok célállomásait jelző táblák is múzeumi darabok lesznek Fotó: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

A múzeum a forradalom óta többségi magyar tulajdonban lévő ITAS társaságtól szerezte be a járműveket, köztük az egyetlen példányban készült Csepel autóbuszt. A múzeum a buszokat felújítja és helyreállításuk után bemutatja a nagyközönségnek.

Az Erdélyből a budapesti Közlekedési Múzeumba került Ikarus 256.50-es típusból 1974 és 2002 között összesen több, mint 23 000 darab készült a székesfehérvári üzemben. Ezek a buszok az évtizedek során négy kontinens huszonkét országba jutottak el. Érdekes, hogy a 150 ezredik és a 200 ezredik legyártott Ikarus is ebből a típusból került ki. Az Ikarus autóbusz típusokból Székelyföldön leginkább ez a típus volt a legelterjedtebb. A most a múzeum gyűjteményébe került darabot 1983-ban gyártották. Akkor a 19-es számú Volán Vállalat színeiben szállította az utasokat.

A sokáig Győrben, illetve a Kisalföldön szolgált kocsit 1999-ben adták el Csíkszeredába, ahol 2019-ig vett részt a napi forgalomban.

A Csepel 258K típusú autóbusz. Tavalyig napi használatban volt Hargita megyében Fotó: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

A másik most érkezett autóbusz egy Csepel 258K, amely külseje alapján nagyon hasonlít az Ikarus típusaira, azonban a jármű fejlesztésében és gyártásában nem vett részt a mátyásföldi, vagy a székesfehérvári üzem. Gyártását a Csepel Autógyár végezte, mivel ők is szerettek volna megjelenni az autóbusz-piacon. A Csepel mindemellett fontos beszállítója is volt az Ikarusnak. A 258K típusjelű autóbuszt 1987-ben gyártották a Volánbusz Béke téri főműhelyében. A Volánbusz 1994-ig használta a Csepel autóbuszt, majd értékesítette. Ekkor került Erdélybe, ahol 2019 nyaráig Csíkszeredában és környékén látott el napi utasforgalmat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS