HIRDETÉS

Mi a baj Baróton?

Bús Ildikó 2011. november 12., 16:53 utolsó módosítás: 2011. november 12., 22:35

Barót polgármestere és Kovászna Megye Tanácsa vezetősége között több konfliktus is volt az elmúlt hónapokban. Legutóbb az elöljáró beleegyezése nélkül avattak strandot a településen, de más tervek meggátolása miatt is nehéz együtt dolgozni Nagy Istvánnal. Ő azonban úgy gondolja: nem vele, hanem a baróti lakossággal tesz rosszat a megye vezetősége.

Hosszú ideje tart már a kiéleződött helyzet a baróti MPP-s polgármester, Nagy István és a megye vezetősége között, ugyanis több terv kivitelezése is nehezen haladt a polgármester ellenszegülése miatt. Nemrégiben az alpolgármester is lemondott, majd aláírásgyűjtésbe kezdtek – igaz kevés sikerrel – a Nagy István leváltásáért. Legutóbb a strand-ügy kapcsán alakult ki botrányos helyzet, amikor a polgármester tudomást sem vett a strand átadásáról, a megye vezetői azonban nélküle is megépítették a létesítményt. A kialakult helyzetről mindkét elöljárót megkérdeztük.

Nem működik a közös munka

Nagy István hosszú ideje vezeti Barótot, munkáját sok támadás érte a helyi önkormányzat, de a megyei tanács részéről is. „Tény, hogy Barót gazdasági helyzete nem a legjobb, de ennek több oka is van” – tájékoztatott Nagy István, mint ahogyan szerinte az őt ért támadások is sokrétűek. „A monopolhelyzet a megyénél megomlani látszik, gyenge lábakon áll, és ez csak fegyverpuffogtatás” – mondta ezekről Nagy István, aki szerint lesújtó gazdasági helyzetben van Barót.

„A valóság és a beállított dolgok két külön lapra tartoznak: amíg nem látjuk be, hogy gondok vannak nem csak Erdővidéken és Baróton, hanem az egész megyében, addig hiába állítanak Székelyföld-táblát pödrött bajusszal. Ha itt nálunk bajok vannak, ezeket be kell látni és én be is látom. Viszont az az intézmény amely állami pénzekből segíthetne a településen, de nem teszi meg, akkor az tulajdonképpen a saját vére ellen vét, hiszen a megyei tanács azért kap állami pénzeket, hogy szétossza” – mondta a polgármester, aki szerint politikai síkon folyik a támadás ellene. „Barót monoindusztriális és többszörösen is hátrányos helyzetű vidék” – véli az elöljáró, mert egyedüli hely, ahol nincsenek országutak, csak megyei utak, amelyek járhatatlanok.

Kovászna Megye Tanácsa elnöke, Tamás Sándor ezzel szemben úgy látja, a polgármestert személyes problémái akadályozzák meg az együttműködésben. „A baróti polgármester úr olyan, mint Dezsőke, aki senkivel se tud együttműködni: sem a térség polgármestereivel, sem a megyei önkormányzattal, sem a kormányon lévő magyar tisztségviselőkkel, és előbb-utóbb a baróti emberekkel sem fog tudni együttműködni. Ennek nem politikai okai vannak, hanem a polgármesterben rejlő személyes problémák, hiszen nem jó gazda módjára dolgozik, és gazdálkodás hiányában Barótot magára hagyó városvezetőként tevékenykedik” – nyilatkozta megkeresésünkre a megye elnöke.

Strand a polgármester jóváhagyása nélkül

Legutóbb a strandátadás miatt alakult ki konfliktus, ugyanis a Borvíz Útja program keretében eszközölt 650.000 eurós beruházás hosszas vita, késés után készült csak el. A polgármester nem hagyta jóvá a munkálatokat és az ünnepi strandavatón sem vett részt, portálunknak okait is kifejtette. „Ennek az ötletnek a története 2004-ben kezdődött, amikor Demeter János akkori tanácselnök felkért, hogy vegyünk részt a Borvíz Útja projektben, hiszen Baróton mezotermális víz folyik. Az ötlet díjazott ötlet volt, de azt tapasztaltam, hogy a megyének egyetlen sikeres pályázata sincs. A pályázatokat általában bezárják, és utána politikai, miniszteri támogatással véghezviszik: példa erre a 131-es megyei út esete is. Ugyanez a helyzet a stranddal is, ami esetében én még most sem tudom, hogy mit adtak át és kinek? A medencét a város vizéből töltik fel, de még nem látom át, hogy mi is létesült a városban, de azt tudom, hogy ülepítőberendezése és csatornázása nincs az egész rendszernek. Ez nem a Borvizek Útja projekt része, hiszen Baróton se út, se borvíz” –  emelte ki Nagy István.

A strandépítéssel kapcsolatban Tamás Sándor megyei vezető elmondta, évekkel ezelőtt indított projektről van szó, több ezer euró értékben, amelyet a polgármester hozzájárulása nélkül is sikeresen megvalósították. „Évekkel ezelőtt a megyei önkormányzat Hargita megyével együtt egy EU-s programban vesz részt: tíz és fél millió eurós beruházásról van szó, ami a Borvíz Útja programot illeti és nyolc település vesz részt benne, köztük Barót is. Kétségtelen, hogy erről még az elődöm, Demeter János egyeztetett a baróti polgármesterrel, ő időközben meggondolta magát, nem szeretett volna ebben a programban részt venni, majd kiderült, hogy azért nem támogatja, mert ez egy RMDSZ-es kezdeményezés. Az én véleményem erről az, hogy nem lehet így közösséget vezetni, hogy politikai alapon nézzük, hogy kinek milyen kezdeményezései vannak, hiszen ez jó a város lakóinak és a környékbeli fiataloknak. Nekik építettünk egy strandot 650 ezer eurós beruházásból, amelynek a teljes önrészét a megyei önkormányzat vállalta, így 225 ezer eurót fizettünk ki a város helyett. Csak annyit vártunk volna el, hogy a polgármester ne akadályozza, hanem segítse a munkát, de  folyamatosan keresztbe tett és azért késett a munkálat befejezése is” –  mondta a megyei tanács elnöke. 

Barót hátrányos helyzetben van

Baróton gondok vannak és ezt leginkább a lakosság érzi. A polgármester szerint meg kellene nyitni a vidéket, hiszen Barót sokszoros hátrányban van más településekkel szemben, földrajzilag is bezárt város és messze is esik a megyeszékhelytől, ám ez a legmagyarabb város is egyben. Baróton nincs nagy áruház, nincsenek nagy beruházók, a polgármester szerint a testületen nem sikerül keresztülvinni az ezekre vonatkozó határozatokat. Véleménye szerint az RMDSZ elöljárói foggal-körömmel védik a monopóliumukat a saját előnyei érdekében és az emberek kárára.

Tamás Sándor szerint a gondok legfőbb okozója maga a városvezető: „A baróti polgármesternek nincs egyetlen Európai Uniós pályázata sem, sem nyertes, sem benyújtott, és a kormányprogramokból is azért marad ki, mert önfejű, nem vesz részt a megyei szintű hulladékgazdálkodásban, egyetlen településként nem vett részt egy víz- és csatornarendszert célzó  nagy beruházásban sem, nem vesz részt más térségi projektekben sem. Erről az emberek is véleményt mondanak majd a választásokon.”

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
25 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS