Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Mentés minden szinten

Fülöp-Székely Botond 2018. október 13., 22:03
HIRDETÉS

Megfelelő felszerelés, tapasztalat, jó irányítás, szervezés és csapatmunka kell ahhoz, hogy hatékonyan végezhessék munkájukat a tűzoltók. Jól látszott ez szombaton Székelykeresztúron, az Erdélyi Önkéntes Tűzoltók Szövetsége által negyedik alkalommal megrendezett összevont gyakorlaton. Mélyről és magasból történő mentést, valamint tűz- és baleseteket is szimuláltak az eseményen.

Fotó: Barabás Ákos

„Elengedhetetlenek számunkra az ilyen gyakorlatok, hiszen hál’ istennek ugyan nincs sok igazi vészhelyzet, de mindig fel kell legyünk készülve rá. Az itt szerzett tapasztalatok segítenek abban, hogy helyesen cselekedjünk, amikor éles szituációba kerülünk, ahol nem is tudjuk, hogy pontosan mi vár ránk. Ezen a sérültek, illetve a tűzoltók testi épsége is múlik” – fejtette ki lapunknak Szali Mózes, az Erdélyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke. Rámutatott, minden egyes gyakorlat teljesítését ki fogják elemezni, hogy tanulhassanak az esetleges hibákból, és még hatékonyabbak legyenek az elkövetkezőkben.

A lényeg, hogy ilyenkor tanuljunk, inkább ilyenkor kövessünk el hibákat, mintsem az éles helyzetekben

– fogalmazott az egyesületi elnök

Fotó: Barabás Ákos

Összesen tizenhat önkéntes csapat jött el az eseményre – Hargita, Kovászna és Maros megyékből –, a gyakorlatokat pedig a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ) küldöttsége koordinálta. A minél élethűbb helyzetek szimulálása érdekében

egyik csapatnak sem árulták el, hogy milyen feladat vár rájuk, csupán pillanatokkal a bevetésük előtt kaptak egy riasztást, amikor rájuk került a sor.

Fotó: Barabás Ákos

A koordinátorok csupán azt tartották szem előtt, hogy az illető egyesületnek legyen kellő felszerelése a rá bízott „vészhelyzet” megoldására. Így voltak, akiket kisebb, másokat nagyobb tűzesetekhez vezényeltek, de olyanok, is akiknek egy autóbalesetben kellett segíteniük, vagy éppen mélyről, esetleg magasból kellett sérültet menteni. Volt olyan eset például, amikor

egy pincében égett a tűz, a bögözi önkéntes tűzoltóknak pedig maszkban, oxigénpalackok használatával, egymáshoz kötve kellett behatolniuk az épületbe, amelyből sűrű füst gomolygott.

Fotó: Barabás Ákos

Látványos volt a magasból való mentés bemutatása is, amely a helyi önkéntes tűzoltók rátermettségét bizonyította, hiszen ekkor egy kötélpályát kellett kialakítsanak, amelyen leengedték a sérültet egy épület tetejéről. A helyszínen voltak hivatásos mentősök is, akik szintén részt vettek a gyakorlatokban.

Amire oda kell figyelni

Az ilyen gyakorlatok célja, az újfajta beavatkozási módok elsajátítása, illetve a már régebb óta alkalmazottak felelevenítése annak érdekében, hogy éles esetekben ne essen bajuk a tűzoltóknak, illetve hogy a sérültek testi épsége se károsodjon jobban egy rossz beavatkozás miatt – mondta lapunknak Csóka Károly, az MTSZ Kárpát-medencei tűzoltó együttműködési bizottságának elnöke, hozzátéve, hogy már öt éve tartanak képzéseket a helyi önkéntes csapatoknak.

HIRDETÉS

A tűzoltócsapatok teljesítményét elemezve rámutatott, noha azt látja, hogy fejlődtek a lánglovagok az elmúlt években, azért még van mit gyakorolni. Ezzel egyebek mellett a felszerelések összeszerelésére és használatára utalt, ami szerinte a tapasztalat és a rutin hiányából fakad. Az is

gyakori hiba volt, hogy egy tűzoltó egyedül maradt akció közben,

mert társai éppen magára hagyták, hogy egyéb feladatot végezzenek, ami szintén nem helyes. Hangsúlyozta a parancsnokoknak, tovább kell képezniük magukat, és meg kell értsék, hogy nem a „tűzoltás vagy éppen a téglák pakolása a feladatuk,” hanem irányítaniuk kell társaikat. Ezzel segítenek ugyanis a legtöbbet a csapatuknak.

Fotó: Barabás Ákos

„Most az látszott, hogy ott a parancsnok, de nem igazán irányít, inkább a bajtársaival közösen minden erejét bevetve próbál tüzet oltani, de nem ez az ő feladata” – magyarázta, hozzátéve, hogy a csapatok minden eléjük gördített problémát megoldottak, ugyanakkor időben jobban is teljesíthettek volna.

Fotó: Barabás Ákos

Az idő a kulcs

Adott esetben hivatásos kollégáiknál lényegesen hamarabb a probléma helyszínén lehetnek az önkéntes tűzoltók, mivel azok nem egy távolabbi településről indulnak, a mielőbbi beavatkozás pedig kulcsfontosságú a vészhelyzeteknél – jelentette ki Csóka Károly, aki az önkéntesek helyismeretét is roppant hasznos dolognak tartja. „Kevesebb felszereléssel is el lehet oltani egy kisebb tüzet, ha időben érkezik a segítség, még az előtt, hogy elterjednének a lángok” – közölte. A szakember ugyanakkor leszögezte, az önkéntes tűzoltók nem versenytársai akarnak lenni a hivatalos szerveknek, hanem segíteni szeretnék a hatóságok munkáját a helyi védelem megerősítésével. „Az a cél, hogy egy olyan aktív, beavatkozóképes segítsége legyen a hivatásos erőknek helyi szinten, amelyre bármikor tudnak építeni” – fogalmazott.
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS