Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Megnyíltak a látogatók előtt korábban elzárt kastélyrészek

Antal Erika 2018. szeptember 16., 15:02
HIRDETÉS

Amióta visszakerült jogos tulajdonosához, számos kulturális rendezvénynek adott helyet a marosvécsi Kemény-várkastély, illetve annak parkja, ahol szombaton első alkalommal szervezte meg a Castellum Alapítvány a Kastélynapot.

Fotó: Haáz Vince

Olyan helyekre is lehetőség volt benézni, amelyek egyébként zárva vannak a látogatók előtt. Az érdeklődők most bejárhatták az emeleteket, a tornyot, csigalépcsőn ereszkedtek le egyik szintről a másikra, az évszázados falak között sétálhattak, illetve kint a parkban a Helikon-asztalnál, báró Kemény János sírjánál, valamint Wass Albert síremlékénél. Jó kezdeményezésnek bizonyult az első alkalommal megszervezett Kastélynap, hiszen sokan jöttek Marosvásárhelyről, Szászrégenből, Kolozsvárról, illetve a környező településekről is. 

HIRDETÉS

A szervezők, a Castellum Alapítvány tagjai, akárcsak a kastély tulajdonosa, Nagy Kemény Géza hangsúlyozták,

céljuk, hogy minél többen megismernék ezt a nagy múltú kastélyt, amely egy érdekes színfoltja lehetne az idegenforgalomnak.

Amióta a jogos tulajdonosok visszakapták az államosított, évtizedekig kórházotthonnak használt kastélyt, igyekeztek rendbe tenni, termeit kitisztítani, majd azokban egy-egy emlékszobát, kiállítási helyszínt létrehozni.

Fotó: Haáz Vince

Például emlékszobát rendeztek be báró Kemény Jánosnak,  ahogy felesége, Augusta emlékét is hasonlóképpen éltetik. A földszinten, az egyik boltíves szobában Wass Albert-emlékszoba látogatható. Egy másik teremben vadásztrófeák, illetve irodalmi kiállítás, a legfelső emeleten az erdélyi kastélyok jelenlegi állapotát bemutató fényképkiállítás nyílt meg. 

A kerekasztal-beszélgetéseknek is az írókról, költőkről elnevezett termek adtak otthont. Így például a Bánffy Miklós-teremben Az újjászületés címmel a reneszánszról tartott előadást Kálnoky Mátyás, a Dsida Jenő-terem a Székely legendárium rajzfilmvetítéseinek, míg az Áprily Lajosról és Tamási Áronról elnevezett termek gyerekfoglalkozásoknak biztosítottak helyszínt.

Fotó: Haáz Vince

A Kemény-kastély attól kezd el élni, ha vendégei vannak, itt kirándulnak, itt töltik a szabadidejüket, ismerkednek a történelemmel. Felmerült az a kérdés is, hogy az ideutazók megszállhassanak, alhassanak egy-két éjszakát itt

– mondta Nagy Kemény Géza, azt is elárulva, hogy ez először akkor merült fel, amikor a galonyai kastély tulajdonosa bejelentette, hogy ha nem veszi meg októberig tőle a galonyai házat, amit mi elveszítettek a perben, akkor árúba bocsátja azt. Az alsó szinteken vannak kihasználatlan szobák, és egy jó szakember segítségével vendégszobákká lehetne azokat alakítani. Ugyanakkor képzőművészeti táboroknak is szeretne helyet biztosítani.

Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS