HIRDETÉS

Még nem tudni, hogy ki lesz az új vízszolgáltató az Aqua Nova Hargita Kft. után Székelyudvarhelyen

Fülöp-Székely Botond 2017. november 14., 22:10
HIRDETÉS

Egyelőre nem született döntés arról, hogy ki üzemelteti Székelyudvarhelyen az ivóvíz- és szennyvízhálózatot, miután a polgármesteri hivatal kénytelen szerződést bontani az Aqua Nova Hargita Kft-vel. Az önkormányzati képviselő-testület RMDSZ-frakciója szerint vagy közbeszerzési eljárást kell indítani az új szolgáltató kiválasztásáért, vagy tárgyalni kell a Harvíz Rt.-t üzemeltető fejlesztési társulással, de az Urbana Rt.-re is átruházható a feladat. A városvezetés megvizsgálja a felmerülő lehetőségeket, szerintük nem kell tartani attól, hogy megszűnik a vízszolgáltatás.

Az RMDSZ szerint önkormányzati vállalatot kell megbízni az ivóvíz- és szennyvízszolgáltatás működtetésével Fotó: Barabás Ákos

Tavaly novemberben jelent meg az a kormányrendelet, amely miatt a városházának szerződést kell bontania az Aqua Nova Hargita vízszolgáltatóval, hiszen

törvénytelenné vált az, hogy a vállalat az Urbana Rt. alvállalkozójaként üzemeltesse az ivóvíz- és szennyvízhálózatot.

HIRDETÉS

A szerződésbontás már folyamatban van.

Újabb tanulmány?

Az RMDSZ júniusban egy jogi, pénzügyi és műszaki elemzés elkészíttetését javasolta, ebben az Aqua Nova Hargita Kft.-vel kötött szerződést vizsgálták meg, illetve hogy mi történik annak felbontása esetén.

A dokumentumban közölteket kedden sajtótájékoztatón ismertették a szövetségiek. Derzsi László önkormányzati képviselő úgy értékelte,

a jelentésben megfogalmazottak értelmében kérdéses, hogy jogilag megfelelő-e a vízszolgáltató és az Urbana Rt. között 2006-ban létrejött szerződés.

A dokumentum szerint ugyanakkor az sem teljesen világos, hogy a szerződésbontás után pontosan mekkora összeget kell kifizetni az Aqua Nova Hargitának a meg nem térült beruházások miatt. Ezt korábban nagyjából 23 millió lejre becsülték. A vizsgálat ködös eredménye miatt Derzsi úgy véli, hogy egy újabb tanulmány elkészítésére lenne szükség.

Három opció

Az biztos, hogy a szerződést fel kell bontani – jelentette ki Derzsi László, hozzáfűzve, hogy az RMDSZ-frakció három megoldási lehetőséget lát a helyzet rendezésére. Az egyik, hogy

új közbeszerzési eljárást kell kiírni egy törvényesen szerződő szolgáltató megtalálása érdekében, amely lehet akár az Aqua Nova is, de ugyanígy bármely más vállalat.

Ez azonban szerinte akár hazárdjátékká is válhat, hiszen előfordulhat, hogy egy olyan cég nyer a kiíráson, amely nem tudja ellátni a feladatot.

Egy másik lehetőség, hogy

a városvezetés vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy miként tudnának belépni a Harvíz Rt.-t működtető önkormányzati fejlesztési társulásba (ADI).

Vannak ugyanis nagyobb európai uniós pályázatok, amelyekre csak regionális szolgáltatók jelentkezhetnek, így ezt a lehetőséget Székelyudvarhelyen is ki lehetne használni. A pályázati pénzekből lényeges fejlesztéseket végezhetnének az udvarhelyi szenny- és ivóvízrendszeren.

Nem világos, hogy szerződésbontás esetén mekkora összeget kell megtéríteni a jelenlegi szolgáltatónak a korábbi beruházások miatt Fotó: Pál Árpád

Felmerült az a lehetőség is, hogy a város hozzon létre egy saját szolgáltatót, ám ezt jó eséllyel már késő elkezdeni

– véli Derzsi. Egy utolsó lehetőség az volna, hogy

az Urbana Rt. ügykezelésébe kerülne a vízszolgáltatási rendszer. Ez esetben nagyobb mozgástere volna a városvezetésnek a különböző döntések meghozatalában.

Derzsi László rámutatott, tudomásuk szerint jelenleg csak az új közbeszerzés kiírásának lehetőségét vizsgálja a hivatal, az RMDSZ-frakció azonban úgy véli, mindhárom opciót érdemes volna tüzetesen elemezni. Ők jelenleg jobbnak látják a másik két opciót. Kiemelte, frakciójuk partner a megoldás megtalálásában. Szerinte

a város elesne a nagyobb uniós pályázati lehetőségektől, ha egy külsős vállalatra bíznák a szolgáltatást, ebben az esetben pedig saját tőkéből kellene fejleszteni a rendszert.

Benedek Árpád Csaba, az RMDSZ frakcióvezetője kijelentette, akár az Urbana végezné a rendszer üzemeltetését, akár a Harvizet működtető ADI-ba lépne be a város, mindkét esetben szükség volna a jelenlegi szolgáltató szakembereire, hiszen most sem a szolgáltatás minőségével van a probléma, csupán törvényes megoldást kell találni a kialakult helyzetre.

Fotó: Pál Árpád

Nincs döntés

A városvezetés vizsgálja a felsorolt lehetőségek mellett és ellen szóló érveket, konkrét döntést csak ezután hozhatnak

– cáfolta a szövetségiek kijelentéseit tegnap Gálfi Árpád polgármester. Lapunknak elmondta, a városlakók számára legelőnyösebb törvényes lehetőség kiválasztása a cél. Hosszú távon, fenntartható módon szeretnék biztosítani Székelyudvarhelyen a minőségi vízszolgáltatást. Orbán Árpád alpolgármester azt hangsúlyozta, hogy

konszenzusos alapon felelősségteljes döntést akarnak hozni, bevonva az RMDSZ-frakciót is.

Éppen ezért furcsállta a szövetségiek sajtótájékoztatóját, főleg azért, mert a megbeszéltek szerint egy órával később épp velük tartottak közös megbeszélést a témában.

Az alpolgármester hangsúlyozta, az elmúlt időszakban többször is egyeztetett a környékbeli települések vezetésével, de találkozót tervez a csíkszeredai Harvíz Rt. vezetőségével is. A polgármester és az alpolgármester is hangsúlyozta, hogy garantált a folyamatos vízszolgáltatás Székelyudvarhelyen.

Az Aqua Nova Hargita Kft-vel még nem bontották fel a szerződést, de ha ez megtörténik, a törvény értelmében a vállalatnak akkor is biztosítania kell a szolgáltatást legalább kilencven napig, amíg megoldás születik a problémára.

Csíkszeredában jól működik

Akár egy feladat elvégzéséről, akár ármódosításról legyen szó, sokkal gördülékenyebben működik a különböző szerződések megkötése, ha az önkormányzat tulajdonában van a szolgáltató – számolt be tapasztalatairól Szőke Domokos, Csíkszereda alpolgármestere. Mint mondta,

egy profitorientált cég másképp áll a felmerülő problémák megoldásához, mint egy önkormányzat vagy egy önkormányzati cég, amely a település érdekében cselekszik.

Megtudtuk ugyanakkor azt is, hogy a többségében Csíkszereda tulajdonában lévő Harvíz Rt. nyereséges. Bevételük egy része fejlesztési alapba kerül, amelyből a rendszert modernizálhatják, javítva a városlakóknak nyújtott szolgáltatás minőségét. Egy magáncég esetében nem ennyire egyértelmű a helyzet, hiszen a tulajdonos dönt arról, hogy mire költi a megtermelt profitot.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS