HIRDETÉS

Szobrot állítottak a neves matematikusnak

Fancsali Attila 2012. május 25., 17:48 utolsó módosítás: 2012. május 27., 13:07

Vályi Gyulának, Marosvásárhely szülöttének, az elismert matematikusnak állítottak műemléket Marosvásárhelyen péntek délben a Vályi Gyula Matematikai Társaság több éves munkájának eredményeként.

Fotó: Boda L. Gergely

Népes tömeg gyűlt össze péntek délben a marosvásárhelyi Vár Papiu Ilarian Főgimnázium falának tövében, hogy megemlékezzen Vályi Gyuláról, és felavassák a neves matematikus Miholcsa József képzőművész által megálmodott és Balogh József által öntött szobrát. Mint Sebestyén Júlia, a Vályi Gyula Matematikai Társaság alapítója és elnöke elmondta, hosszas készülődés és nagyon sok munka előzte meg azt, hogy péntektől szobra legyen a matematikusnak szülővárosában. „A társaság megalapításakor két célt tűztünk ki magunk elé. Egyik a tehetséges gyerekek felkarolása volt, a másik, hogy ápoljuk Vályi Gyula emlékét” – fogalmazott. Az eseményen jelen lévő Csegzi Sándor alpolgármester elmondta, fontos pillanat a Vályi Gyula szoboravatás Marosvásárhelyen, mivel üzenet a jövőnek, hogy a városban voltak, vannak, és lesznek kiemelkedő tehetségű tudósok.

Vályi Gyula 1855. január 25-én született Marosvásárhelyen. 1861 őszétől 1873-ig a Református Kollégiumba járt, majd a kolozsvári tudományegyetem matematika- és természettudományi karán tanult. 1877-ben matematika-fizika szakos tanári oklevelet szerzett. Ezt követően kétéves ösztöndíjat kapott a berlini egyetemre, ahol többek között Karl Weierstrass előadásait látogatta. 1880 tavaszán Vályi visszatért Erdélybe és ugyanebben az évben doktori fokozatot szerzett A másodrendű partialis differentialis egyenletek elméletéhez című dolgozatával. Kutatási területe a parciális differenciálegyenletek, projektív és analitikus mértan, elemi matematika, illetve a számelmélet volt. 1913. október 13-án hunyt el Kolozsváron.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS