HIRDETÉS

Székely kaput épített két iskola

Gligor Róbert László 2012. február 27., 17:03 utolsó módosítás: 2012. február 27., 17:28

Közös projektet bonyolít le a nyárádszerdai Bocskai István Iskolaközpont és a móri Perczel Mór Szakképző Iskola és Kollégium. A magyarországi partner a Bocskai Napok alkalmával látogatott Erdélybe, a nyárádmentiek áprilisban utaznak a testvérvárosba.

Fotó: Gligor Róbert László

A magyarországi Bethlen Gábor Alap (BGA) tavaly hirdetett pályázatot anyaországi és határon túli iskolák számára. A Határtalanul című programra a móri Perczel Mór Szakképző Iskola és Kollégium nyújtott be pályázatot, hogy közös projektet bonyolítson le a nyárádszeredai Bocskai István Iskolaközponttal. Az Együttműködések magyar szakképző iskolák között nevet viselő kiírás olyan elképzeléseket támogat, amelyben két iskola szakmai oktatásban részesülő diákjai közös „terméket” hoznak létre. A pályázatban vállalt két találkozó közül az elsőre az elmúlt héten került sor, a móriak utaztak öt napra Nyárádszeredába.

Székely kapuval kezdtek

„Úgy gondoltuk, hogy székely kapuval kezdjük a közös munkát” – mondta el portálunknak a pályázatért és a projektért felelős Pitka Veronika móri pedagógus. Az elnyert támogatás mellé önrésszel társult a pályázó intézmény, így néhány kísérő tanár mellett 8 gépészeti és villanyszerelő szakos diák utazott Erdélybe az elmúlt héten. A vendéglátó iskolából is ugyanennyi gyereket vontak be a munkába: a fafaragáshoz is értő helyiek egy székely kapu makettjét készítették el, míg a vendégdiákok egy olyan fémszerkezetre szerelték azt, amely elektromosan nyitja-zárja. Zsipi Gyula móri igazgató elmondta: a közös projekt rengeteg papírmunkával, szervezési kérdéssel és folyamatos kommunikációval is jár. Például a két iskola diákjai készen hozzák a saját részüket a munkába, de összeillesztéskor milliméter pontossággal kell találnia a fémszerkezetnek és a kapu elemeinek.Az elkészült termék egy berekeresztúri kaput mintáz meg – tudtuk meg Bíró János nyárádszeredai fafaragó mestertől, az egyik szakmai vezetőtől.

A makett helyben marad, majd amikor április 16–20. között a nyárádmentiek Mórra látogatnak, ott is elkészül egy hasonló termék. A résztvevők az előírt munka mellett kulturális és közösségi programokba is bekapcsolódnak: a móriak részt vettek a Bocskai Napok keretében zajló történelmi vetélkedőn és focitornán, megismerték a helyi diáktanácsot, meglátogatták Nyárádszeredát, Marosvásárhelyt, a parajdi sóbányát és a berekeresztúri templomot. A nyárádszeredaiakat tavasszal Mór, Székesfehérvár, Budapest és a Balaton nevezetességeivel is megismertetik.

„Hatalmas lehetőség”


Szerencsés helyzetben érzik magukat a szervezők, hiszen a BGA támogatásával erősebbé válhatott az a kapcsolat, amely tavaly jött létre a két iskola között – nyilatkozta portálunknak Zsipi Gyula, aki mindig olyan testvériskolai kapcsolatra vágyott, amely révén határon túli magyarlakta területeket ismerhetnek meg élőben az anyaországi diákok. Ez most sikerült, és ezt a szakmai és baráti kapcsolatot tovább szeretné fejleszteni különböző fórumok, továbbképzések, sport, kultúra, idegenforgalom területén is az igazgató. Oltyán Csaba nyárádszeredai igazgató is sikeresen induló és gyümölcsöző kapcsolatról nyilatkozott portálunknak, hiszen az ősszel tett látogatásuk alkalmával nagyon kedves közösséget, nyitott embereket találtak Móron, akik szeretnék megismerni az erdélyieket, nyárádmentieket. Ugyanakkor hatalmas lehetőségnek tartja a most folyó közös szakmai projektet nemcsak a barátság elmélyítésére, hanem a magyar-magyar kapcsolatok és közös kultúra ápolására is.

Közös szellemi termék

Zsipi Gyula móri igazgató a székely kaput egy közös szellemi terméknek tekinti, „amely összeköt minket és egy kicsit közel hoz egymáshoz”. Ugyanakkor úgy véli, hogy egy ilyen projektet megvalósítása érdekében nagyon szeretni kell azt, amit el szeretnének érni. „Ezért ide kell jönni, itt kell dolgozni, hogy jól működhessen a kapcsolat” – állítja meggyőződéssel az intézményvezető.
A közös elképzelést 1.277.500 forinttal támogatta a Bethlen Gábor Alap – tudtuk meg a projektfelelőstől.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
4 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS