HIRDETÉS

MTA-díj Hollanda Dénesnek

Szász Cs. Emese 2012. május 08., 12:39 utolsó módosítás: 2012. május 08., 17:56

Magyarország határain kívül élő hét magyar tudós, köztük Hollanda Dénes, vehette át hétfőn a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) az Arany János-elismeréseket. Hollanda nélkül aligha lenne ma magyar nyelvű műszaki oktatás Erdélyben – hangoztatták a Magyar Tudomános Akadémián is.

Fotó: Boda L. Gergely

Az Arany János-díjakat a határon túli magyar tudósoknak adják évente egy alkalommal, a májusi közgyűlésen. Az Arany János-életműdíj és az Arany János Fiatal Kutatói Díj mellett Arany János-érmet is osztottak, utóbbi az olyan külhoni magyar tudósok elismerésére szolgál, akik a külhoni magyar tudományos közélet szervezésében, egyetemi oktatásban, tudományos könyvkiadásban szereztek kiemelkedő érdemeket. Prof dr. Hollanda Dénest is az Arany János-éremmel tüntették ki hétfőn Budapesten.

„A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) nyugalmazott professor emeritusa, volt dékánja nélkül aligha lenne ma magyar nyelvű műszaki oktatás Erdélyben” – hangzott a professzor méltatása. Hollanda kitüntetését a Magyar Tudományos Akadémia elnökétől, Pálinkás Józseftől vehette át a külső tagok fórumán.

„Hollanda Dénes gépészmérnök, nyugalmazott emeritus professzor, 1939. február 28-án született a Kovászna megyei Kézdialbisban. Felsőfokú tanulmányait a brassói Politechnika Egyetemen végezte, majd ott dolgozott a gépgyártástechnológiai tanszéken laboratóriumfőnöki, tanársegédi, majd adjunktusi beosztásában. 1977-ben Marosvásárhelyre helyezik a Műszaki Főiskolára, ahol jelentős szerepe van a műszaki felsőoktatás és a tudományos kutatás megszervezésében, tevékenységével hozzájárult ahhoz, hogy 1990-ben a főiskola Műszaki Egyetemmé alakuljon át. Az intézet dékánjaként a szenátus jóváhagyta a mérnökképzést román és magyar nyelven fele-fele arányban. Sokat tevékenykedett a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem létrehozásán, 2001. április 1-től nyugdíjazásáig az EMTE Marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Karának dékánja. Marosvásárhely díszpolgára, s a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Hollanda Dénes az Erdélyi Magyar Néppárt Maros megyei szervezetének alapító tagja, egyben elnökségi tag, valamint a Néppárt marosvásárhelyi tanácsosjelöltje is” – mutatta be a kitüntetettet a szerkesztőségünkbe eljuttatott közlemény.

Díjak kutatásokért, felmérésekért

A Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság Arany János Kiemelkedő Tudományos Teljesítmény Díjjal tüntette ki Bitay Enikő kutatómérnököt, egyetemi docenst, az Erdélyi Múzeum Egyesület főtitkárát, akinek „sokoldalú tevékenysége számos területet fog át: az anyagtudományi kutatások, a műszaki és informatikai felsőoktatás, a műszaki utánpótlás-nevelés és az erdélyi korszerű kutatásszervezés egyaránt sokat köszönhet munkásságának.”

Arany János Fiatal Kutatói Díjjal ismerték el Csata Zsombort. A kolozsvári fiatal tudós „szerteágazó és magas színvonalú tevékenysége nemcsak a tudományos munkát öleli föl, de igazgatóként, kutatásvezetőként, közfeladatok ellátójaként is rendkívül fontos szerepet tölt be az erdélyi magyar tudományos világban” – hangzott el a laudációban.

A külhoni magyar tudósok elismerésére alapított Arany János Életműdíjjal az MTA Csedő Károlyt, a Marosvásárhelyi Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem professor emeritusát tüntette ki a Románia területén fellelhető gyógynövény-állomány felméréséért; a növényi hatóanyagok kutatásában, valamint a biomassza kutatásokban elért kimagasló eredményeiért, hatásos bőrgyógyászati és kozmetikai szerek kifejlesztéséért.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
10 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS