Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Mit tervez idénre a Marosszéki Székely Tanács?

Gáspár Botond 2013. január 09., 13:24 utolsó módosítás: 2013. január 09., 16:36

Havonta szervez rendezvényt a Marosszéki Székely Tanács – döntött az elnökség –, az eseménynaptár azonban még nyitott, várják a javaslatokat.

Fotó: Haáz Vince

Ezután minden év január 7-én a madéfalvi veszedelemről emlékezik meg a Székely Nemzeti Tanács marosszéki szervezete, és arra törekszenek, hogy havonta egyszer találkozzanak a lakossággal, az érdeklődőkkel. A Marosszéki Székely Tanács elnöke, Csíki Sándor szerint az eseménynaptár még nyitott, tehát várják a javaslatokat, néhány rendezvényt azonban már leszögeztek. Február 21-én Bocskai István fejedelemről emlékeznek meg, március 10-ét a Székely Szabadság Napjává nyilvánították, és idén a Postaréten autonómiatüntetést szerveznek, május 30-án Csaba királyfi ünnepét, augusztus 20-án Makkai Zsigmond születésnapját (150 éve látta meg a napvilágot, ő képviselte a székelységet a budapesti Országgyűlésben), december 30-án pedig Wesselényi Miklós születésnapját tartják.

Ezenkívül – a dátumot egyelőre nem rögzítették – összehívják a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlést és rendezvényt szerveznek az egykori marosvásárhelyi Kossuth-szobor felállításának emlékére is. Továbbá megtartják a Székely Napot Makfalván, megszervezik a labdarúgó Székely Kupát, megünneplik a Székely Nemzeti Tanács fennállásának 10. évfordulóját, Balavásáron pedig abból az alkalomból gyűlnek össze, hogy ennek a településnek az önkormányzata fogadta el Marosszéken először, hogy tartsanak népszavazást az autonómiáról. A március 10-ei autonómiatüntetést az MPP-vel és az Erdélyi Magyar Néppárttal közösen szervezik, a részletekről ezután egyeztetnek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
5 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS