HIRDETÉS

Azamfirei: magyarul csak otthon!

Szucher Ervin 2013. december 11., 16:55

Az otthon, a színház és a könyvtár falai közé szorítaná vissza a magyar nyelv használatát Leonard Azamfirei, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) rektora.

Az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva az intézményvezető úgy vélekedett, hogy a felsorolt helyszínek elegendő teret nyújtanak a kisebbségi nyelv, kultúra és identitás ápolására. Ugyanakkor, vélekedett Azamfirei, a magyar nyelvnek semmi keresnivalója nincs a szakmában.

Eszmefuttatását az idei rezidensvizsga eredményeivel támasztotta alá, hangsúlyozván, hogy a magyar diákok azért értek teljesítettek oly szépen, mert az egyetemen a gyakorlatot az állam nyelvén végezték. A rektor szerint a magyar hallgatóknak nincs is semmi gondjuk a román nyelvű gyakorlattal, ez ellen mindössze az állásukat féltő oktatók emelik hangjukat.

„A diákok nagyon jól ismerik az érdeküket és tudják, hogy azáltal, hogy nem csak magyarul, hanem románul is jól ismerik az orvostudományt, a saját esélyeiket maximalizálják a hazai munkaerő-piacon” – fejtette ki Leonard Azamfirei.

Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási főtitkárhelyettese úgy véli, a vásárhelyi rektor a kicsinyes és csökevényes gondolkodásmódját leplezte le az efféle nyilatkozatokkal. „A magyar nyelv része nem csak az, amit a konyhában, a hálószobában, a színházban beszélünk, hanem része a tudományos, szakmai szókincsünk is” – reagált Azamfirei sértő eszmefuttatására Magyari, aki szerint a MOGYE vezetője úgy állítja be a dolgokat, mintha a román egy felsőbbrendű nyelv lenne, szakmai képzésre alkalmasabb, mint a magyar. „Ezzel megsérti a magyar közösséget, és a jogvédő, diszkrimináció-ellenes szervezeteknek el kellene gondolkodniuk, hogy foglalkozzanak ilyen és hasonló kijelentésekkel. Ezek is a közösségi identitást kérdőjelezik meg” – tette hozzá az RMDSZ főtitkárhelyettese. A közösség becsmérlését illetően Magyari Tivadar felkérte a MOGYE rektorát, hogy tartsa meg az általa hangoztatott eszméket szűk körben: otthon, a színházban, a könyvtárban. „De ott is magában, hogy ne zavarja az ottlevőket” – replikázott Magyari.

Azamfirei kijelentése a magyar pedagógus társadalmat valamint az anyanyelvű oktatásért küzdő Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület tagjait is ledöbbentette. A civil szervezet elnöke, Kincses Ajtay Mária megmagyarázhatatlannak tartja, miként tud egy egyetemi tanár, aki ráadásul komoly hitéletet is él, ennyire durva lelkű, intoleráns ember lenni. A nyugalmazott oktató egyenesen genocídiumnak tartja a rektor eszmefuttatását a magyar nyelvhasználattal kapcsolatosan. „A rektor, aki tudtommal egyben prédikátor is, olyan ember, akinek a szavaiból ifjak, középkorúak és idősek, diákok és hívek táplálkoznak. Egy ilyen embernek nem szabadnak így beszélnie, neki a megbékélést kellene hirdetnie, hisz a nép olyan, mint a harang, ha kitépik a nyelvét, elnémul” – mondta el portálunknak Kincses Ajtay Mária.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
123 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS