HIRDETÉS

A szőlő és bor ünnepe Kelementelkén

Gligor Róbert László 2013. szeptember 30., 13:11

A Kis-Küküllő Borlovagrend és a Kis-Küküllő menti Szőlészeti Társaság szervezésében a hétvégén immár második alkalommal került sor szüreti mulatságra a kelementelki szőlőhegy alatt. A rendezvény iránt egyre nő az érdeklődés, és a színvonal is magasabb volt.

Fotó: Gligor Róbert László

Idén is megtelt a Kelementelke alatti tér sátrakkal, üstökkel, asztalokkal, kiállítókkal és ünneplőkkel. A havadi Mátyás-huszárok és a székelyvajai fúvószenekar vezetésével csőszök járták be a környező falvakat, ünnepelni hívogatták a vidék népét.

A tavaly a hagyományteremtés és -ápolás érdekében indították a szőlőtermő Kis-Küküllő mente ezen nagyobb méretű rendezvényét. Célja, hogy a fiatalabb nemzedék is fefedezze a szőlőhöz, borhoz kapcsolódó kulturális, szakrális hagyományokat, értékeket – mondta el Péterfi Sándor, a borlovagrend nagymestere.

A bor dicsérete

Európában a bor fogyasztása, megjelenítése a kultúra része, és reneszánszát éli, sok rendezvény középpontja. A bor több mint egyszerű alkoholos ital. A bor élelmiszer, gyógyszer, a borban múvészet, filozófia, szakralitás van, a bor a lélek itala. A szőlőhegyek nemcsak bort adnak, de díszítik a tájat, alakítják az embert, mert a szőlőművelés rendre, fegyelmezettságre, hűségre tanít, amire nagy szüksége van a népnek – fejtette ki Péterfi Sándor.

Köszöntő és ünnepnyitó beszédében Varga József, Gyulakuta község polgármester kiemelte: ennek a vidéknek az embere a beköszöntött őszt a szőlővel, szőlőheggyel és egy pohár jó borral köti össze. A bor az az ital, amely az embert egész életén át elkíséri, az emberiséget pedig évezredeken át. A bor a királyok és egyházi méltóságok féltett kincse volt, de ma már szeretettel fogyasztja mindenki. Ez az ital erőt, energiát, egészséget fecskendez ereinkbe, boldogságunkban ünnepelni tanít, szomorúságunkból pedig megtalálja a kiutat.

Gazdák, ne szolgák legyünk

Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának jókívánságait Csige Sándor vezető konzul tolmácsolta az ünneplőknek, aki a gazdáknak azt kívánta, hogy duzzadjon, cukrosodjon a szőlőszem, jó minőségű termést szüretelhessenek, melynek levét a jövő tavaszi balavásári borversenyen meg is kóstolhassák. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a vidék borát árusítani kellene az itt áthaladó turistáknak. Ugyanis ezt a nedűt már a magyar külügyminisztérium mukatársai is ismerik, és erre jártukban nem hagyják ki a kelementelki borkóstolást, de az idei tusványosi nyári egyetemen is nagy sikere volt Orbán Mihály gazda borainak. Végezetül arra szólította fel a gazdákat a diplomata, hogy miután a borr is kiforrott, a téli napokat azzal töltsék el, hogy szőlőbirtokaikat telekeltessék, nehogy oda kerüljenek, hogy bérmunkások legyenek saját vagy őseik szőlőseiben.

Péterfi Sándor is szóvá tette: a szőlő tőkéi mélyen kapaszkodnak a talajba, de a fiatal nemzedék is fel kellene fedezze, hogy ezen a vidéken a szőlő egy kapaszkodó lehet a megmaradáshoz.

Borlovagokat avattak

Az idei borrendezvény legünnepélyes pillanata a borlovaggá avatás volt, ugyanis a Kis-Küküllő Borlovagrend három új taggal bővült. Iszlai Jenő a balavásári borversenyek házigazdája, a kelementelki szüreti mulatságok aktív szervezője, szőlőültetvénye és saját palackozott bora van. A kelementelki Suszter Ernő a nyárádszeredai kertészeti egyetem hallgatója, szőlősgazda, szőlőiskolája van és új telepítéseket tervez, aranyérmes borral rendelkezik. Menyhárt Csegzi Botond fiatal balavásári agrármérnök aktív szervezője a borversenyeknek és szőlőtelepítést tervez.

Mindezek alapján a borlovagrend nagytanácsa javasolta a három férfi felvételét a lovagok sorába. De ehhez előbb bizonyítani kellett tudásukat is: elsőként bekötött szemmel három pohár bor közül fel kellett ismerniük a királyleánykát, majd kérdésekre kellett felelniük a szőlőről, fajtákról és a borkóstolásról. Miután rátermettségüket is bizonyították, Balogh Gyula ceremóniamester előtt elmondhatták az esküt: „Én, (...) fogadom, hogy borlovagként a Kis-Küküllő menti borvidék régi hírnevének megőrzésén munkálkodom. A kulturált és mértéktartó borfogyasztás testre-lélekre kedvező hatását hirdetem. Mindenkor tisztelettel hajtok fejet a szőlőművelő ember verejtékes munkájával készített minőségi borok előtt. Fogadom, hogy amíg a Kisk-Küküllő vize öntözi e vidék szőlőjének gyökerét, szomjas torkomat Kis-Küküllő menti borokkal locsolom.” Ezután Péterfi Sándor karddal lovaggá ütötte a három férfit.

Jókedv, mulatozás

A téren felállított színpadon gazdag kulturális műsor szórakoztatta a többszáz kilátogatót, a szavalatok és tárogató mellett a néptáncé volt a főszerep, sorra léptek színre a kelementelki óvodások, a marosvásárhelyi Méhecske óvoda apróságai, a kelementelki iskolások két csoportja, az erdőszentgyörgyi Százfonat, a balavsári Vásár, a kendi Csillagok és a gyulakutai Szivárvány néptáncegyüttesek. A téren gazdagon díszített sátrak sorakoztak, legszebbnek idén is a kelementelki református egyházé bizonyult. Az ünnep a borról szólt, tehét ebből nem volt hiány, a helyi borház pedig királyleánykából, ezerfürtűből és muskotályból préselt friss mustot kínált, hatalmas ökör sült egy nyárson, de kilenc csapat is főzött a bográcsokban növendékhússal, csülökkel, kolbásszal „ízesített” krumpli- vagy babgulyást, a kelementelki Varga Ibolya családi sátrában töltött káposztát lehetett fogyasztani vadcseresznyés-mézes ágyaspálinka után, míg a ravai vadászok természetesen vaddisznópörköltet kínáltak, utána egy pohár aranyérmes kendi bort. Délután a gyulakutai Buzogány zenekar szórakoztatta a mulatozó tömeget, sorsjeggyel pedig szőlőkoszorút és kosarat lehetett nyerni.

Öt év után ismét báloztak

Örömmel nyugtázták a gyulakutaiak, hogy öt évnyi szünet után ismét szüreti bált szerveztek a községközpontban. Míg tavaly Erdőszentgyörgyről kellett csőszőket „kölcsönözni”, idén 68 fiatal öltözött népviseletbe és mindenki táncolni kívánt. Máté Melinda, Varga Károly és az Orbán család hat hétig dolgozott, hogy ez a „csoda” ismét megtörténhessen. A fiatalok három szekéren és lovas lányok (!) kíséretében járták be a községet, és természetesen a kelementelki mulatságon is megfordultak, majd este a kultúrotthonban hatalmasat mulathattak a gyulakutaiak is.

Varga József polgármester egyértelmű sikernek tartja a hétvégi fesztivált, ahol a tavalyihoz képest több és minőségileg jobb rendezvény volt, sokkal többen felfigyeltek a rendezvényre, és közel kétannyian látogatták meg, mint az elmúlt évben.

 

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
7 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS