Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Levették a Városháza feliratot Csíkszeredában

Kovács Attila 2018. szeptember 14., 15:16

Eltávolították az épületet megnevező feliratot a csíkszeredai városháza homlokzatáról. Jogerős bírósági ítélet kötelezte erre a városvezetést, most hajtották végre.

Levették a Városháza feliratot Csíkszeredában
galéria
Fotó: Péter Beáta

A magyar nyelvű Városháza, és a román Primărie feliratokat is levették Csíkszeredában az épület homlokzatáról pénteken kora délután. A művelethez egy létrás autóra volt szükség, mivel a két felirat magasan, az emelet fölötti részen helyezkedett el.

A beavatkozás nem volt váratlan, Füleki Zoltán alpolgármester már áprilisban egyértelművé tette, hogy a jogerős bírósági ítélet végrehajtása küszöbön áll.

Fotó: Péter Beáta

Engedélyköteles beavatkozásról volt szó, ezért kellett mostanig várni.

A műemléképületnek nyilvánított csíkszeredai városháza homlokzatára az 1990-es évek közepén a megfelelő engedély alapján tették fel a Városháza – Primărie kettős megnevezés betűit, ezért bármilyen változtatáshoz hasonló jóváhagyásra volt szükség.

A Dan Tanasă vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) 2015 novemberében indított pert a felirat eltávolításáért:

szerintük „a Városháza (románul: Casa Oraşului) felirat elhelyezése törvénytelen, mert nem a Primărie román kifejezés magyar megfelelője”.

Fotó: Péter Beáta

A keresetlevél szerint a Városháza megnevezés a magyarországi közigazgatás egyik intézményét jelenti, amelyet „mesterséges módon vettek át, és törvénytelenül használnak egyes helyi hatóságok, köztük a csíkszeredaiak is”, mert a román közigazgatási rendszerben nincs olyan intézmény, amely megfelelne ennek az elnevezésnek.

A perben először 2016-ban a Hargita Megyei Törvényszék hozott az egyesületnek kedvező ítéletet, amely a fellebbezés elutasítása nyomán jogerőre emelkedett. Az eltávolításról rendelkező jogerős bírósági döntés ellen rendkívüli perorvoslattal élt a város, ennek elutasítása után tavaly a perbe magánszemélyként beavatkozó Füleki Zoltán alpolgármester a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult jogorvoslatért, ez viszont nem járt sikerrel, keresetét az előzetes elemzés után elutasították, azt közölve, hogy emberi jogai nem sérültek.

Fotó: Gábos Albin

Korábban Füleki azt mondta,

igyekeznek megoldást találni arra, hogy az épület ne maradjon felirat nélkül.

Az ADEC által indított és megnyert további perek következtében már el kellett távolítani a székely és városzászlókat a tanácsteremből, a városháza homlokzatáról, és a Városi Művelődési Ház melletti zászlórudakról is.

Fotó: Gábos Albin

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat