Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék

 

Látogatható a petki tájház

Molnár Melinda 2018. augusztus 10., 13:09
HIRDETÉS

A falutalálkozóra érkező székelypetkieknek szombaton mutatja be Kerekes Edit, helyi születésű, Szentegyházán élő óvónő a szülei egykori portáján berendezett tájházat. A héten néptánc és kézműves táborban vettek részt a helyben lakók és az elszármazottak gyermekei. Velük látogattuk meg a több mint százéves házat.

Fotó: Barabás Ákos

Súlyos betegségéből felgyógyulván, tíz éve fogalmazódott meg Kerekes Edit tájházalapítási ötlete, hogy

„a kicsi eldugott faluban„ legyen egy vonzó, a múltnak is helyet adó lak.

Összegyűjtötte a település néprajzi tárgyait. Apránként felgyűlt a hajdani szobabelsőket és használati tárgyakat megjelenítő készlet. Ma már sajnálja, hogy nem hamarabb kezdte, mert az ószeresek nagyon sok tárgyat elvittek a faluból.

Hívogató hely

Édesanyja négy éve hunyt el. Húga Magyarországon él. A házat nem akarták eladni. A zsalugáteres faházat kívül-belül levakoltatta. A nyári konyhát, a sütőt, a gabonást, a csűrt és a fásszínt is berendezik majd. „Az idő foga megetette a sütőt” – sóhajt Edit. Két hónapig esett az eső, nem tudták megrenoválni a tájház-nyitásra.

Fotó: Barabás Ákos

A szélrózsa minden irányából érkeztek az elszármazott unokák és dédunokák a délelőttönként a szentegyházi Opra Levente által tartott néptánc- illetve a Kerekes Edit-vezette délutáni kézműves táborba.

A városi környezetben élő gyermekek tágra nyílt szemekkel nézték a vetett ágyat, a régenvolt lányok hozományát. Rácsodálkoztak a kenderfeldolgozás eszközeire, a felmenők mindennapi életének kellékeire, a régi fényképekre, miközben nem hallott szavakkal ismerkedtek, mint a pólyapárna, tiló, matolla, csizmahúzó.

A fiúk-lányok láthatták a tükrös, fényképes, zörgős, faragott guzsalyt, amit a legény saját kezűleg készített egykor „kifogott szeretejének”.

Edit a szívükbe véste: ne adják el soha híres petki székely ruhájukat, hiszen ma már nincs, aki el tudná készíteni azt.

Fotó: Barabás Ákos

Tervek

Kerekes Edit reméli, hogy a nyári táborban megéltek, a népi mesterségekről, helybéli hagyományokról tanultak nyomán hazahúzza a szívük a gyermekeket. Összefogtak a szülők és a helyi közbirtokosság is, hogy jól érezzék magukat. Az óvónő jövőre nyugdíjba vonul, a tábor helyszínéül a tájház csűrjét képzeli el. Ősztől egyesületet alapít, hogy tudjon pályázni. Vallja,

ügyesek az elszármazott fiatalok, haza mennek, betanulják a szüreti táncot és előadják. Akik pedig otthon maradtak, azoknak is terveik vannak Székelypetken. 

A falutalálkozó programja
Szombaton tizenkét órától kezdődik az úrvacsoraosztásos istentisztelet a református templomban.  Vendégük a kőhalmi református egyházközség kórusa, a székelyszentrezsébeti Cickom énekegyüttes és csíkrákosi Gerendely férfikórus. A tájházbemutató után közös ebéd lesz a kultúrotthonban. Megnyitják a gyermekek heti munkáiból készült kiállítást, és bemutatják a táborban tanultakat. Este fél kilenctől fáklyás felvonulás majd reggelig tartó táncmulatság kezdődik.
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Fotó: Barabás Ákos
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS