HIRDETÉS

Kincses: „Iliescu tudott a Fekete március szervezéséről, de nem állította le”

Gáspár Botond 2010. március 09., 18:29 utolsó módosítás: 2010. március 09., 18:36

Kincses Előd ügyvéd, akinek az 1990. március 19-20-ai eseményekből hivatalos megyei vezetőként is „kijutott” a része, meggyőződése, hogy a Fekete márciust Bukarestből szervezték, a bíróság pedig kizárólag – védekező – magyarokat ítélt el az összecsapások miatt.

Fotó: illusztráció

Kincses Előd ügyvéd elmondta, a márciusi eseményekben 2 román és 3 magyar személy veszítette életét, a sebesültek többsége magyar volt, azonban kizárólag magyarokat és magyar cigányokat ítéltek el, több mint 20 személyt. Cseresznyés Pál és Barabás Ernő 10-10, Szabadi Ferenc 5 év börtönbüntetést kapott, a cigányokat pedig 6 hónapos nevelő-börtönre ítélték.

Fotó: illusztráció
„1990-ben, amikor láttuk, hogy baj lesz, Marosvásárhelyre hívtuk Ion Iliescu (fotó) államfőt is, de ő elutasította. Alexandru Todea Maros-menti görög-katolikus tiszteletes értesült a szervezésről és személyesen utazott Bukarestbe, és kérte Iliescut, hogy állítsa le az akciót, de ő azt mondta: csak a végén avatkozik közbe. Az igazságszolgáltatás nem vizsgálódott, hogy megállapítsa a szervezők, felbújtók kilétét” – fogalmazott Kincses Előd.

Hozzátette, meggyőződése, hogy Bukarestből szervezték a Fekete márciust, a legfőbb vétkesnek Ion Iliescu mellett Victor Atanasie Stănculescu egykori hadügyminisztert és Mihai Chiţac akkori belügyminisztert tartja (utóbbi kettőt egyébként később a forradalomban játszott szerepükért elítélték, Ştefan Guşával együtt, és Iliescu töröltette a halálbüntetést, hogy nehogy kivégezzék őket). „Ezenkívűl éppen akkor járt le a Securitate megszüntetése után az alkalmazottaknak juttatott három havi fizetett szabadság, így a magyar-veszély kapóra jött a hírszerző-szolgálat újraszervezéséhez, beindításához. A pert a marosvásárhelyi ügyészségnek kellene újrakezdenie” – ismertette Kincses Előd.

Petőfi-díj a Terror Házában

A budapesti Terror Házában március 11-én, csütörtökön Petőfi-díjjal tüntetik ki a Fekete március miatt bebörtönzött marosszentgyörgyi cigányokat, illetve leszármazottaikat.

Fotó: illusztráció

12 órás film az eseményekről

A Fekete március 20. évfordulójára 12 órás filmet készített Miholcsa Gyula és a dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány, amelyet a március 19–20–21-ei hétvégén vetítik a Művészeti Egyetem Stúdió termében. Pénteken és szombaton 17 órától, vasárnap pedig 10 órától, majd beszélgetés következik a témában.

Ismét 20/20

A Yorick Stúdió ismét színre viszi a bukaresti dramAcum-mal közös produkcióját, a 20/20-t (fotó). Az érdeklődők március 19-én és 20-án tekinthetik meg Gianina Cărbunariu előadását a Vár Mészárosok bástyájában.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
13 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS