Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Ki fizeti az intézményes karanténban lévők ellátását?

Bíró Blanka 2020. április 07., 18:25

Napok óta zajlik az egyezkedés, hogy ki fizeti a saját hibájukból intézményes karanténba került személyek szállását és ellátását. Sepsikőröspatak polgármestere osztotta meg lapunknak tanácstalan helyzetét.

Ki fizeti az intézményes karanténban lévők ellátását?
galéria
Hetven lejbe kerül egy személy napi ellátása. Hogy az ételnél maradjunk, borsos Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

Kisgyörgy Sándor, a háromszéki Sepsikőröspatak polgármestere lapunknak elmondta, a prefektus telefonon utasította, hogy fizesse ki a költségeket. A prefektúra két személy ellátmányának költségeit követeli az önkormányzattól,

egy személyre napi 230 lejt szállásra és 70 lejt ellátásra, vagyis tizennégy napra egy személyre 4200 lejt.

Ez a két sepsikőröspataki személy az úgynevezett sárga zónából érkezett haza, lakhelyi elkülönítésbe kellett volna vonuljanak. Az egyiket nem fogadta a családja, a másik pedig megszegte az elkülönítés szabályait, elment bevásárolni, arra hivatkozva, hogy nincs mit ennie.

Mind a két személy szükségmegoldásként került intézményes karanténba.

A katonai rendeletben egyértelműen az áll, hogy aki megszegi a lakhelyi elkülönítésre vonatkozó szabályokat, saját költségén viszik hatósági karanténba, szögezte le a polgármester. Hangsúlyozta, a prefektus telefonos utasítására nem szegheti meg a törvényt.

„Hiába mondják, hogy fizessem ki, majd aztán behajtom. Nekem a közpénzzel el kell számolnom a számvevőszéknek, ha azzal védekezem, hogy a prefektus telefonos utasítására cselekedtem, szembenevetnek” – részletezte a polgármester. Hozzátette, arra vonatkozóan sincs pontos eljárás, hogy azok ellátásának költségeit, akik vörös zónából érkeztek, és kötelezően intézményes karanténba kerültek, milyen módon kell kifizetni. A prefektúrától erre vonatkozóan kaptak egy „homályos átiratot”, hogy az önkormányzat fizessen, majd utólag a közegészségügyi igazgatóság megtéríti az összeget.

Végül a sepsikőröspataki önkormányzat arra a megoldásra jutott, hogy

szerződést kötött a közegészségügyi igazgatósággal, ami értelmében utalják az önkormányzatnak a karanténban lévők ellátásának költségeit.

További szerződést kötnek a szolgáltatókkal – a szállásadóval és az ételkiszállítóval –, hogy amint megkapja a pénzt az önkormányzat, öt napon belül fizetnek nekik. „Azért van szükség az ötnapos haladékra, hogy a pénzt tudjuk belefoglalni a költségvetésbe, majd onnan utalni tovább” – részletezte a polgármester. Hangsúlyozta, az önkormányzatok többsége hasonló gondokkal küzd.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat