Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Kettős eseményre készül a Haáz Rezső Múzeum

Kovács Eszter 2020. február 17., 20:02

Folyamatosan zajlanak a múzeumpedagógiai foglalkozások a székelyudvarhelyi Haberstumpf-villában jelenleg látogatható két kiállítás apropóján, a hétvégén pedig kettős eseményre készül a Haáz Rezső Múzeum: születésének 125. évfordulója alkalmából Csanády Györgyre emlékeznek Székelyudvarhelyen, ezt megelőzően pedig a székely himnusz szerzőjének fia, Csanády András egyéni grafikai kiállítására várják a nagyérdeműt.

Kettős eseményre készül a Haáz Rezső Múzeum
galéria
Két kiállításra várják a látogatócsoportokat a Haberstumpf-villába, közben pedig pénteken a Képtárban is újabb tárlat nyílik. Archív Fotó: Barabás Ákos

A Magyar Kultúra Napja alkalmából két, egymástól teljesen különböző kiállítást nyitottak meg a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban: a Kolozsvári Művészeti Múzeum gyűjteményéből rendezett festészeti tárlat a 19. század hetvenes éveitől a 20. század derekáig tartó időszak erdélyi művészetének legjavát foglalja magába, a Bölcsőben őrzött magyar nyelv című tárlat pedig a csángó valósághoz viszi közelebb a szemlélőt. Mindkét tárlat igen nagy népszerűségnek örvend a diákok körében, ugyanis az intézmény vezetősége szervezett módon fogadja a fiatalokat. 

Turistaszezonon túl

„A turistaszezonon kívül igyekszünk a helybélieket bevonzani a múzeumba, az utóbbi években pedig célzottan figyelünk a fiatalokra, diákokra is. Ez eddigi visszajelzések nagyon jók” – mondta el portálunknak Miklós Zoltán múzeumigazgató. Az elmúlt hetekben a város több középiskolájának diákjai látogattak el a Haberstumpf-villába: tárlatvezetésen vettek részt, majd a témához illő feladatlapot töltöttek el. „A csángó tematikájú tárlat interaktív, játékokkal, szemléltető anyagokkal segíti a befogadást, a képzőművészeti kiállítás kapcsán pedig részletes tárlatvezetésre várjuk a fiatalokat” – sorolta az intézményvezető. De

nemcsak diákokat várnak: előzetes egyeztetéssel felnőtt csoportoknak is tartanak tárlatvezetést, erre is volt már több példa.

Egyébként mindkét tárlat tavaszig látogatható.

Csanády-tárlat és Csanády emlékünnep

Ezzel párhuzamosan az intézmény Kossuth Lajos utcai képtárába is új kiállításanyag kerül a héten: a Magányos és közös sorsok című, Csanády András munkáiból rendezett tárlatot február 21-én, pénteken 17 órakor nyitják meg. Csanády András a székely himnusz szerzőjének, Csanády Györgynek a fia. „A kiállítás kiindulópontját az adja, hogy most februárban lesz Csanády György születésének 125. évfordulója. Hagyományosan, az évfordulón a Székely Nemzeti Tanács megemlékezést tart a szerzőnek a belvárosi református temetőben lévő sírhelyénél. Ezzel kapcsoltuk most össze a kiállítást” – magyarázta Miklós Zoltán.

{A}

A közgyűjtemény régóta kapcsolatban áll a családdal: évekkel ezelőtt Csanády András a múzeumnál letétbe helyezte Csanády György személyes tárgyait. Utóbb is kerültek ide tárgyak a hagyatékból, például bútordarabok, ellenben soha nem volt olyan megemlékezési alkalom, amikor a leszármazottak is részt vettek volna az ünnepségen. A szombaton délben, a belvárosi református temetőben tartandó megemlékezésen és a pénteki kiállításmegnyitón is Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere mond majd beszédet. A tárlatot Lőrincz György író méltatja, a szombati megemlékezésen pedig Berecki Orbán Zsolt református lelkész mond áldást.

Az alkotóról

Csanády András 1929-ben született Budapesten. A háború utáni zavaros gimnáziumi évek alatt korán vált pénzkeresővé, és még az érettségi előtt felvették a Képzőművészeti Főiskolára, de az első év végeztével otthagyta, magán érettségit tett.1948-ban felvételt nyert a Tudományegyetem Bölcsészkarának Filozófia és Lélektan szakára. Tagja lett a Képzőművész Szövetségnek, több hazai és külföldi kiállításon vett részt, munkáival Munkácsy díjat és VIT díjat nyert. Képzőművészeti tevékenysége fametszetek és rézkarcok készítésé formájában bontakozott ki.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS