Kedélyborzoló bányaterv Gyergyószentmiklóson, a civilek átláthatóságot követelnek

Kedélyborzoló bányaterv Gyergyószentmiklóson, a civilek átláthatóságot követelnek

Gyergyószentmiklós és a várost körülölelő hegyek egy része

Fotó: Pinti Attila

Van már gyakorlatuk a gyergyószékieknek abban, hogy hogyan akadályozzanak meg egy bányanyitást. Egy évtizeddel ezelőtt Gyergyóditró határában szerettek volna olasz befektetők szienitbányát nyitni, ám az az elképzelés a helybéliek határozott tiltakozásának hatására nem valósult meg. A napokban újabb bányanyitási elképzelés került előtérbe – ezúttal a Gyergyószentmiklós határában lévő, Kürücök néven ismert területre esett egy bukaresti társaság választása.

Gergely Imre

2022. szeptember 21., 22:002022. szeptember 21., 22:00

Bukaresti cég nyitna külszíni bányát Gyergyószentmiklós közelében, ahol szienitet termelnének ki. A nyitás körül sok még a kérdőjel, nagyon kevés a konkrét információ, de már a lehetőség gondolatát, az elképzelést is sokan ellenzik. Az Erdélyi Magyar Szövetség határozottan ellenzi a tervet, egy újonnan alakuló civil szerveződés pedig átláthatóságot  követel.

Másfél héttel ezelőtt már zajlott egy megbeszélés, amelyen a bányanyitást tervező cég képviselői Csergő Tibor András gyergyószentmiklósi polgármester és önkormányzati képviselők számára ismertették az elképzeléseiket. A megbeszélésről csak a hétvégén szivárogtak ki az első információk, és a Facebookon hozzászólók nagy többsége felháborodottan reagált a bánya létrehozásának a gondolatára is.

Szerdán sajtóközleményt adott ki egy bejegyzés alatt álló civil érdekvédelmi szervezet kezdeményezője, Csibi Márta civil aktivista; a közleményben jelzik, hogy csatlakozik ehhez a korábban a verespataki bánya beindítása ellen is kiálló Hans Hedrich, a Neuer Weg Egyesület alelnöke is.

Ebben leírják, hogy a gyergyószentmiklósi önkormányzat és a helyi képviselő-testület egy része egy „félhivatalos” találkozáson vett részt 2022. szeptember 12-én a polgármesteri hivatalban, melyen egy cég bányászati kutatásokkal és kitermeléssel kapcsolatos projektet mutatott be a helyi és megyei önkormányzat jelen lévő képviselői és a város polgármestere számára. A kitermelés helyszíneként a várostól északi irányban, nagyjából 5 kilométerre fekvő, gyergyószentmiklósi közigazgatáshoz tartozó, a Natura 2000 program által védett, Kürücök néven ismert területet határozták meg.

Civilek aggodalma

A közleményt kiadók információi szerint a befektetés kedvezményezettje a bukaresti Strategic Resources Central néven bejegyzett cég, amely két engedélyt is birtokol a Gyergyóditróhoz tartozó Orotva, valamint Gyergyószárhegy és Gyergyószentmiklós területein, olyan fémek felkutatására és kitermelésére, mint a titán, cirkónium, kobalt és nikkel – ezeket elsősorban az elektronikai cikkek és az akkumulátorok, illetve elemek gyártásában hasznosítják. Ugyanakkor

a cég vezetőinek és egy 2019-ben volt gazdasági miniszternek a nyilatkozataiból az is kiderül, hogy a fent említett területen található Európa feltehetően legnagyobb kobalt-nikkel tartaléka.

A közlemény megfogalmazói leszögezik: „bármennyire is csábítónak és ígéretesnek tűnik a fejlett- és zöld technológiákon alapuló fenntartható helyi fejlődés lehetősége, aggasztónak tartjuk a városvezetés rejtett, átláthatatlan és szabad rendelkezésű hozzáállását a régióban lehetséges bányászati beruházások kapcsán. Ugyanis

Idézet
sem az önkormányzat, sem a kereskedelmi társaság nem tartotta indokoltnak, hogy még a legelején, a projekt bemutatásának a kezdeti szakaszában tájékoztassák a helyi közösséget, ezáltal lehetőséget adva arra, hogy proaktívan vegyenek részt az őket hosszú távon érintő témában. 

Felszólítják a hatóságokat és a befektetőket, hogy biztosítsák a közösség számára a legszélesebb átláthatóságot, a törvények, a környezeti tényezők, a helyi lakosság jogainak és érdekeinek tiszteletben tartását. Mint írják, joguk van arra, hogy szabadon és tájékozottan döntsenek arról, hogy kívánnak-e bányászati projektet a területen, vagy sem. Egyúttal elvárják, hogy a helyi közösséget vonják be a teljes döntéshozatali folyamatba. 

Mit akarnak?

Mivel az említett közlemény konkrétan nem tér ki arra, hogy elleneznék vagy támogatnák a bányanyitás gondolatát, ezért felkerestük Csibi Mártát. A civil aktivista leszögezte, személy szerint határozottan elutasítja, hogy a Kürücökön, a város közelében ilyen bánya jöjjön létre – ez a Facebookon közzétett bejegyzéseiből is látható –, de a kezdeményezésére létrejövő civil szervezet alapgondolata, hogy valós nézőpontok szerint kívánják mérlegelni a bányanyitás kérdését, és érvek alapján megfogalmazni a letisztult álláspontjukat.

Idézet
Ha tisztán átlátható észérvekkel meggyőznek, hogy ez a bánya nekünk, gyergyóiaknak jó, akkor mi sem fogjuk ellenezni ezt, ahogy más kezdeményezéseket sem, amelyek első látásra ellenszenvesnek tűnnek, de alaposabban elemezve hasznosak lehetnek a közösségnek

– mondta.

Galéria

Gyergyószentmiklóson közbeszéd tárgya egy bányanyitási elképzelés

Fotó: Pinti Attila

Az EMSZ határozottan ellenzi a bányanyitást

A gyergyószentmiklósi képviselő-testület EMSZ frakciója (néppárti és polgári párti tanácsosok csoportosulása) sajtótájékoztatót tartott szerdán. Az eseményen nagyrészt Tusa Szilárd beszélt, aki jelen volt a már említett múlt heti megbeszélésen. Elmondta, ott konkrét részletekről nem volt szó, mindössze egy informatív tárgyalás volt ez. A bányanyitást tervező cég képviselői szerint tevékenységük nem kémiai módon zajlana, hanem környezetkímélőbb technológiával dolgoznának – erről azonban nem derültek ki részletek. Az is elhangzott, hogy az érintett hegyvonulatban titánium és vanádium is található (és más elemek, amelyek elektronikai cikkek vagy processzorok gyártásához szükségesek), az üveg- és kerámiagyártásban hasznosítható szienit mellett.

A cég részéről azt is közölték velük – folytatta Tusa –, hogy a bányászathoz szükséges engedélyek kibocsátása az országos hatóságok hatásköre, ebben a városnak nincs illetékessége, a megbeszélést csak azért kezdeményezték, hogy tájékoztassák a terveikről. Az önkormányzat részéről nem született semmilyen állásfoglalás ezen a beszélgetésen, épp ezért arra várnak, hogy az elmondottakat írásban is közölje velük a vállalat.

Az EMSZ-es tanácsosok a megbeszélést követően nem akartak azonnal állást foglalni a témában, hanem az elmúlt napokban szakemberek véleményét kérték ki. Ezek után arra a következtetésre jutottak, hogy a bányanyitás folyamata nem annyira egyszerű és egyirányú folyamat, ahogy azt a cég illetékesei a megbeszélésen mondták a jelenlevőknek.   

Az EMSZ számításai szerint Gyergyószentmiklós ebből várható jövedelme a bányajáradékból származó évi 10 ezer euró lenne, ami elenyésző azokhoz a várható károkhoz képes, amik a bánya tevékenységéből keletkeznek.

A környezetkárosító hatás ebből a legfontosabb (Natura 2000-es természetvédelmi terület és egy Európában egyedinek számító védett lepkefaj élőhelye is a Kürücök völgye), de említették a várható porszennyezést is. Ugyanakkor felvetették, hogy a 20 tonnás teherautók a város útjain vinnék a kitermelt anyagot a vasútállomásra, és kérdés számukra az is, hogy ott milyen módon lenne ez tárolva, míg egy-egy vonatszerelvényre való anyag összegyűl. Rámutattak, hogy lehetnek ebben rádioaktív anyagok is, amelyek az illető térségben szintén megtalálhatók. Összegzésképpen kifejtették, hogy határozottan ellenzik a bánya megnyitását.

Mivel az önkormányzatnak a korlátozottak az eszközei ebben, a Kürücökben területekkel rendelkező embereket kérik, hogy ne tegyék lehetővé földjeiken a bánya megnyitását.

A közösség összefogását is kérik, és ennek érdekében akár helyi népszavazás kezdeményezését is vállalják – utalva arra, hogy évekkel ezelőtt Gyergyóditróban is volt terv szienitbánya létrehozására, de ezt érvényes népszavazás akadályozta meg.    

Megkérdeztük Csergő Tibor polgármestert is a témával kapcsolatban, aki röviden így fogalmazott: „egyelőre nincs mit nyilatkozzak erről azon kívül, hogy volt egy zártkörű megbeszélés a tanácsosokkal, akiknek be volt mutatva, hogy egy beruházó körülbelül milyen elképzelésekkel jönne be a városba. Ennyi történt. Leírva, kérve semmi nem volt. Egy beszélgetés volt csak”.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. december 05., kedd

Felkapcsolták az ünnepi fényeket, elindult a Mikulás-busz Marosvásárhelyen

A hagyományoknak megfelelően december ötödikén este kapcsolták fel a díszvilágítást Marosvásárhelyen és idén fényjátékokkal is elkápráztatták a város főterén levő kicsiket és nagyokat. A karácsonyig tartó vásár megnyílt, a Mikulás-busz is elindult.

Felkapcsolták az ünnepi fényeket, elindult a Mikulás-busz Marosvásárhelyen
2023. december 05., kedd

Hintón érkezett Zabolára a Mikulás

A Kovászna megyei Zabolán 433 gyermek várta a Mikulást. Szánját ezúttal északon hagyta, és Mikes-ménes kényelmes hintóján érkezett.

Hintón érkezett Zabolára a Mikulás
Hintón érkezett Zabolára a Mikulás
2023. december 05., kedd

Hintón érkezett Zabolára a Mikulás

2023. december 05., kedd

Örömkönnyet hullatott az is, aki kapott és az is, aki adott

Zenés-verses műsorral és cipősdoboznyi ajándékkal lepték meg a Gyulafehérvári Caritas csíksomlyói védett idősotthonának lakóit a csíkszeredai Márton Áron Tehetséggondozó Központ diákjai kedden délután. Megható élmény volt mindannyiuk számára.

Örömkönnyet hullatott az is, aki kapott és az is, aki adott
2023. december 05., kedd

Százötven méter megtétele helyett online jelentkezett be a gyergyószentmiklósi polgármester a tanácsülésre

Hiába került másodszor is a gyergyószentmiklósi képviselő-testület elé az önkormányzati tisztségjegyzék módosításáról szóló tervezet, a polgármester javaslata ezúttal sem kapott elegendő számú támogató szavazatot.

Százötven méter megtétele helyett online jelentkezett be a gyergyószentmiklósi polgármester a tanácsülésre
2023. december 05., kedd

Mégsem legenda a csodaszarvas, Kommandón meg is mutatta magát

Kisebb csodának lehettek tanúi hétfőn a kommandóiak: egy gyönyörű szarvas fényes nappal sétált be a településre.

Mégsem legenda a csodaszarvas, Kommandón meg is mutatta magát
2023. december 05., kedd

Személyautó és mikrobusz ütközött, négyen sérültek meg

Két jármű ütközött össze Nyárádmagyaróson kedden délután, a balesetben több személy is megsérült. A hatóságiak forgalomkorlátozást vezettek be az érintett útszakaszon.

Személyautó és mikrobusz ütközött, négyen sérültek meg
2023. december 05., kedd

Soha többé ne fordulhasson elő ilyen eset

A Márton Áron Főgimnáziumhoz köthető szexuális zaklatási ügy kivizsgálása már nem a tanfelügyelőség hatásköre. Ettől függetlenül céljuk olyan szűrőket beépíteni, amelyek azonnal „sípolnak”, ha a jövőben szexuális visszaélés gyanúja merülne fel.

Soha többé ne fordulhasson elő ilyen eset
2023. december 05., kedd

Melléképület gyulladt ki Csíkszereda határában

Tűz ütött ki egy melléképületben Csíkszereda határában kedden kora délután.

Melléképület gyulladt ki Csíkszereda határában
2023. december 05., kedd

Rendhagyó karácsonyfa borzolja a kedélyeket

Kézzel kötött sálakból összeállított karácsonyfa díszíti keddtől Marosvásárhely főterét. A cseppet sem hagyományos fa sok reakciót váltott ki; negatívat és pozitívat egyaránt.

Rendhagyó karácsonyfa borzolja a kedélyeket
2023. december 05., kedd

December 5. fájó emléke

A 2004. decemberi népszavazásra emlékezett Potápi Árpád János és Szili Katalin. Akkor a választójoggal rendelkezők 37 százaléka voksolt, akiknek az 51 százaléka a kettős állampolgárság mellett szavazott, de ez nem volt elég az érvényességhez.

December 5. fájó emléke
December 5. fájó emléke
2023. december 05., kedd

December 5. fájó emléke

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM