Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Jelentős mennyiségű olaj ömlött a Marosba

Székelyhon 2018. április 14., 10:10 utolsó módosítás: 2018. április 16., 12:28

Tonnányi olaj ömlött pénteken a Marosba, miután elrepedt a radnóti hőerőmű egyik transzformátorának olajteknője – tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget Cristian Bratanovici, a Maros Vízügyi Igazgatóság vezetője. Az első becslések szerint egy tonnányi olaj ömlött a folyóba, ám a vállalat nem jelentette az incidenst.

Illusztráció Fotó: Pál Árpád

A baleset pénteken 11-12 óra körül történhetett, az incidenst egy horgász fél kettőkor jelentette az 112-es egységes hívószámon, miután több olajfoltot látott a vízen úszni.

Sajnos a Marosnak ebben az időszakban rendkívül magas a vízhozama, másodpercenként mintegy 180 köbméter, emiatt igen magas a diszperziós sebesség, az olaj nagyon hamar szétoszlott a vízen. Lezártuk a hőerőmű ürítőcsatornáit. Úgy becsüljük, hogy egy tonnányi olaj ömölhetett a folyóba

– nyilatkozta Bratanovici.

A szakemberek két gátat építettek, egyet Marosludas, egyet pedig Tövis magasságában.

„Valószínű, hogy a hőerőműben sem vették észre a meghibásodást. Sokkal egyszerűbb lett volna, hogyha az abszorbeáló gátat az űrítőcsatornára szerelhettük volna, ahol sokkal kisebb keresztmetszeten sokkal hatékonyabban működtek volna. Tulajdonképpen a környezetszennyezés be nem jelentése kihágásnak számít. Egyelőre megtiltottuk a vízkivételt a Maros alsó szakaszán” – magyarázta az igazgató, aki arra számít, hogy az olaj néhány óra alatt szétoszlik.

Hozzátette: halpusztulásról egyelőre nincs hír.

HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS