Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Zöldségkosár a fogyatékosok kertészetéből

Szabó Enikő 2014. március 26., 17:54

Zöldségkosár elnevezéssel indult el novemberben a házhoz szállított zöldségek programja Sepsiszentgyörgyön. Akkor felmérték a keresletet és összeállították a csatlakozó családok listáját. Csütörtökön már házhoz szállítható az első spenóttermés.

Az egyedülálló kezdeményezés a Diakónia Keresztyény Alapítvány által működtetett Írisz Ház  érdeme, hiszen a keretei közt működő védett műhelyben, a kertészetben termelik meg a kosár tartalmát. Az Írisz Ház 2010-ben vásárolt Kőröspatakon egy régi kecskefarmot, a hozzá tartozó egy hektárnyi területtel. Kertészkedni azért kezdtek, hogy az intézményt ellássák friss zöldséggel, továbbá a kertészkedés munkaterápiának is megfelel – tájékoztatott Szilágyi Nagy Imola programfelelős.

A farmon már egy 200 négyzetméteres melegházat is építettek, valamint tíz, nyolc méter hosszúságú magas-ágyást is létesítettek. A programban jelenleg 15 család szerepel, akiknek indulótőkét kellett adniuk a kertészet ellátásáért.

A tervek szerint május végétől novemberig heti rendszerességgel egy kosárnyi zöldséggel látták volna el a rendszerhez csatlakozott családokat, azonban a programfelelős tájékoztatása szerint „a spenót olyan szépen fejlődött, hogy az első (szerény) zöldségkosarat már csütörtökön szétoszthatják.”

A biokertészet ráadásul munkahelyteremtő-jellegű, mert eddig három munkakönyves és több gyakornoki állást létesíthettek így a fogyatékkal élők számára, akik így fizetést is kapnak munkájuk után.

Szilágyi Nagy Imola elmondta, hogy a családok csütörtök reggel 8 órától akár el is látogathatnak a Kőröspataki farmra megtapasztalni a hely jellegzetességeit, és egyúttal vegyszermentes spenótot szedhetnek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS