HIRDETÉS

Sepsiszentgyörgy Székelyföld ifjúsági és kulturális fővárosa

Bús Ildikó 2012. február 16., 12:11 utolsó módosítás: 2012. február 16., 13:28

Székelyföld ifjúsági és kulturális fővárosa lesz Sepsiszentgyörgy 2012-ben. A kezdeményezés két évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor Európa Ifjúsági Fővárosa címre pályázott a város.

Az a projekt nem kapott sikeres elbírálást, bár négy lelkes fiatal dolgozott azon, hogy Kovászna megye székhelye legyen Európa Ifjúsági Fővárosa. Az Európai Ifjúsági Fórum 2009-től osztja az ifjúsági főváros titulust, a program célja elsősorban a tagállamok fiataljainak mozgósítása, új ötletek megvalósításának támogatása, innovatív tervek kivitelezésének segítése. Ezzel a fiatalok közti kommunikációt, az együttműködést és az ifjúságpolitikát is előremozdíthatják. Az európai főváros címet nem vívta ki Sepsiszentgyörgy, de az ötletgazdák nem adták fel, hanem átalakították az eredeti terveket, így Sepsiszentgyörgy nem Európa, hanem Székelyföld ifjúsági és kulturális fővárosa lesz idén.

Az ötletgazdák és szervezők, Nagy Tünde, Pál Katalin, Veres Nagy Tímea, Gombos Zoltán és Zsigmond József sajtótájékoztatón mutatták be csütörtök délelőtt terveiket és elképzeléseiket, melyeket a városháza és a megyei tanács is támogat.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a redezvénytervezet kapcsán elmondta, az alapkoncepció ugyanaz, mint amikor Európa Ifjúsági Fővárosa címére pályáztak, csak most egy újszerű csomagot hoztak létre. „Sepsiszentgyörgy a létező legerősebb kulturális élettel bíró város, így joggal lehet a kultúra és fiatalság fővárosa is” – fogalmazott a városvezető.

Veres Nagy Tímea pályázatfelelős és a megmozdulás kezdeményezője kifejtette, az ifjúsági főváros gerincét képező programok listája még nem végleges, találkozókat szerveznek fiatalokkal, civil szervezetekkel, diákönkormányzatokkal, és folyamatosan bővítik a programkínálatot. A rendezvény hivatalos megnyitójára március 3-án kerül sor, amikor a Lábas Házban is felavatják azt az irodát, melyben majd a civil szervezetek mutatkozhatnak be és beszélhetik át esetleges programjaikat, rendezvényeiket.

Arra a kérdésre, hogy a fővárosi lét ideje alatt milyen rendszerességgel szerveznek majd rendezvényeket, Veres Nagy Tímea elmondta, 25 projekt van egyelőre, ami hónapokra leosztva is minimum két eseményt jelent december végéig. „Ez egy interaktív projekt, ami akkor életképes, ha a szentgyörgyi fiatalok aktívan részt vesznek benne akár szervezői, akár fogyasztói oldalon” – mondták a szervezők.

A programok színes skálán mozognak majd: sportbörzét tartanak a Háromszéken működő szervezetek számára, amelyen bemutathatják tevékenységüket, ugyanakkor nemzetközi néptánctalálkozót is terveznek, melynek célja más európai országok néptánccsoportjainak bemutatása.

A Szentgyörgyi Utcazene Fesztivált is kibővítenék idén, kortárs tánc- és zenefesztivál formájában, amelyen még több helyi, külföldi együttes és tánccsoport mutatkozhat majd be. A kulturális és szabadidős tevékenységek mellett a zöld rendezvények is felsorakoznak, családok számára szerveznek vetélkedőket, de mezőgazdasági farmokat is lehet majd látogatni és biogazdálkodásokat megismerni. A szervezők szerint annak, hogy Sepsiszentgyörgy lesz Székelyföld kulturális és ifjúsági fővárosa, hosszú távú hatásai is lesznek: a civil szféra erősödését, a fiatalok összefogását és munkájuk eredményét tükrözi majd.

„A rendezvény költségvetésének legjelentősebb részét a városi tanács biztosítja” – mondta Antal Árpád polgármester. Erre a célra 500 000 lejt különítettek el, amelynek feléből fesztivált szerveznek, a másik feléből pedig ifjúsági rendezvényeket támogatnak. A város mellett a megyei önkormányzat is beszáll társfinanszírozóként, a költségvetés ugyanakkor kiegészül még további pályázatokból szerzett forrásokkal és támogatókkal is.

„A legfontosabb része a projektnek, hogy a fiatalok megmozduljanak és aktívan vegyenek részt akár a szervezésben, akár a program lebonyolításában, ezért a diákönkormányzatokkal is felvesszük a kapcsolatot” – mondta Zsigmond József, aki a jogi tanácsadás mellett ezzel is foglalkozik a rendezvény kapcsán.

A fiatalokból álló csapatban mindenkinek megvan a feladatköre és tevékenységi listája, így közösen terveznek, szerveznek, hogy igazi fővárossá váljon a megyeszékhely. A szervezőcsapat közös álláspontja szerint az ifjúsági főváros legnagyobb kihívása megtalálni azt a gondolatot, üzenetet, amely közös és minden sepsiszentgyörgyi fiatalt érint.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
20 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS