HIRDETÉS

Perek miatt húzódik a hulladéklerakó beindítása Háromszéken

Bíró Blanka 2017. február 17., 19:10

Másodszor is eredményt hirdettek az EU-s forrásokból megépített korszerű hulladéklerakó működtetésére kiírt versenytárgyaláson, de az egyik vesztes újra megóvta a döntést. Kovászna Megye Tanácsa pénteki rendkívüli ülésén arról döntött, hogy külső jogi szolgáltatást szerződtet a lécfalvi hulladéklerakó működtetésével kapcsolatos fellebbezések és pereskedések képviseletére.

Tamás Sándor, a megyei önkormányzat elnöke kifejtette, „a romániai közbeszerzési törvények hiányossága miatt ott állunk, ahol a part szakad: tavaly áprilisban indítottuk el az eljárást a lécfalvi hulladéklerakó üzemeltetőjének kiválasztására, hat cég jelentkezett, azóta fellebbezések és pereskedések sora zajlik, a létesítmény kihasználatlanul áll, többek között fizetni kell az őrzését, az elhasznált villamos energiát – ez havi 15 ezer lejes költséget jelent. Az pedig nem vigasztal senkit, hogy az országban harminc ilyen eset van, miközben uniós támogatásból kiépítettük a korszerű hulladékrendszert, kénytelenek vagyunk pénzért Brassóba szállítani a szemetet. A jelenlegi törvénykezés megengedi, hogy a megyei tanácsosok jóváhagyásával ügyvédi szerződést kössünk, erre volt az ősszel már precedens.”

Kovászna Megye Tanácsának elnöke hozzátette, az önkormányzat jogi osztályán egy korábbi leépítés miatt eleve két jogászállással van kevesebb, ugyanakkor két szabad jogtanácsosi helyet nem sikerült betölteni, ezért is indokolt a külső jogi iroda bevonása.

A hulladéklerakó megépítése 82 millió lejbe került, Lécfalva közelében 16 hektáron építették meg a tárolót és feldolgozót, ám mégis Brassó megyébe szállítják a háromszékiek szemetét, mert amíg nem választják ki a működtetőt, nem tudják beindítani az új létesítményt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS