HIRDETÉS

Kézdin és Csíkban is támadott a medve

Bartos Lóránt, Kovács Attila 2014. október 05., 20:11

Két férfit juttatott kórházba egy kukoricásban tanyázó anyamedve szombaton Háromszéken. A kézdikővári lakosok kutyájuknak köszönhetik életüket. Ugyanilyen medvetámadás történt vasárnap Alcsíkon is.

Szombaton délután három óra körül megbolydult a Kézdiszentlélekhez tartozó Kézdikővár, miután két férfit megtámadott egy anyamedve. A nagyvad két boccsal Opra Lőrinc kukoricaföldjén tanyázott, aki Áfra Csabával ment ki a helyszínre azután, hogy falusfelei jelezték: vélhetően egy vaddisznó van a földjén.

A két férfi szekérrel és kutyájukkal ment ki a Középpólyvár mezőrészen levő termőföldre, amit egyébként már harmadik éve, hogy villanypásztorral őriznek. A medve teljesen váratlanul rontott ki a kukorica közül, Oprát súlyosabban, Áfrát könnyebben megsebesítve. Az előbbire háromszor is rátámadt a bocsait féltő állat, így 15 sérülést, közöttük hét súlyosabbat szerzett, míg Áfra megúszta pár apró karcolással és kéztöréssel. Vélhetően azért, mert a kutya rátámadt a bocsokra, és a medve hátára is felugrott – mesélte Opra Lőrinc bátyja, Barnabás. Az esetre egy távolabbi parcellán krumplit szedők figyeltek fel, akik a két férfi segítségére siettek, illetve értesítették a mentőket és a rendőrséget is.

A két pórul járt kővárit a kézdivásárhelyi kórházba szállították, ahonnan – az elsősegélynyújtást követően – a sepsiszentgyörgyi egészségügyi intézménybe vitték, Opra műtéten esett át, társának ortopédiai beavatkozásra volt szükség, és mindketten veszettség elleni oltást kaptak.

Kézdikőváron a legutóbbi medvetámadás 1989 előtt történt, de akkor is a falu közeli erdőben és nem a településhez közel.

Két sérült Alcsíkon is

Valószínűleg a kukoricatáblában tanyázott az a medve, amely a mezőn, takarmánykukorica betakarítása közben támadt két férfira vasárnap délután. A Hargita Megyei Mentőszolgálat tájékoztatása szerint a Csíkszentkirály és Csíkszentimre között történt a medvetámadás, amelynek sérültjeit kórházba szállították.

Demeter Ferenc, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere arról tájékoztatott, hogy a két, 37, illetve 38 éves csíkszentimrei férfi testén sok sérülés volt, amelyek harapástól, és karmolástól is származtak, de egyik sem bizonyult súlyosnak. A sebeket ellátták, bevarrták, a sérültek általános állapota jónak mondható – közölte Demeter. A pácienseket a kórház fertőző betegségek osztályára irányították, ahol további kezelésben részesülnek.

Korábban, augusztus elején a Kászonokban egy hét alatt két medvetámadás is történt, gombászás közben egy 15 éves lányra, illetve egy 19 éves fiúra rontott rá a medve és sebezte meg őket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
7 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS