HIRDETÉS

Nem rablás, hanem orgazdaság miatt ítélték el a ditrói rablás egyik gyanúsítottját

Gergely Imre 2017. január 06., 19:25

Alapfokon három év börtönre ítélték a gyergyószentmiklósi L. A.-t, akit azzal gyanúsítottak, hogy részt vett egy rablásban, amit Ditróban követtek el tavaly júniusban.

Fotó: Gergely Imre

A nyomozás során megtalálták nála a rabláskor eltűnt aranyláncot és egy szintén onnan származó láncfűrészt is. A vizsgálat során tagadta a vádakat, a rablás tényét ezért nem tudták rábizonyítani. Így nem minősített rablásért, hanem csak bűncselekményből származó tárgyak birtoklása, orgazdaság miatt rótták ki rá a büntetést.

A csíkszeredai bíróság december végén ítélte el L. A.-t, akit azzal gyanúsítottak, hogy június 14-én éjszaka több társával együtt betört a ditrói Czikó család házába, ahol órákon át fogva tartották az otthon tartózkodó asszonyt és annak ötéves gyermekét. Pénzt és más értékeket kerestek a házban, de mindeközben nagy kárt okoztak azzal, hogy laptopot, televíziót és egyéb tárgyakat is tönkrezúztak.

A középkorú férfi ellen rablás miatt emeltek vádat, de a bíróság megváltoztatta az elkövetett bűncselekmény jogi besorolását, így minősített rablás helyett orgazdaság miatt ítélte hároméves börtönbüntetésre L. A.-t. Ezek mellett három évre eltiltotta a közügyektől, ugyanakkor fenntartotta az elítélt előzetes letartóztatását, továbbá a vizsgálati fogságban töltött időszakot levonta a letöltendő büntetésből. Az elítéltet július 6-án vették őrizetbe, az azóta eltelt fél évet vonta le az alapfokon eljáró bíróság. A döntés nem jogerős.

A júniusi rablás után megírtuk, hogy csak az asszony és a gyermek tartózkodott az új építésű házban, ugyanakkor sokan tudták, hogy a férj távol tartózkodik. A betörés oka az lehetett, hogy a jómódú család házában jelentős zsákmányra számítottak az elkövetők. Fontos információ, hogy a vállalkozó férj egy nappal korábban komoly összeget kellett volna kapjon. Emiatt történhetett éppen azon az éjszakán a bűncselekmény – véli a károsult Czikó Erika. A házban azonban nem tartottak nagyobb mennyiségű pénzt. A tettesek az asszony pénztárcájából pénzt, bankkártyákat, személyi igazolványát, jogosítványát és minden más iratot is kivettek és magukkal vittek. Pénz nem volt sok, 250 lej lehetett. Elvittek még egy értékes, 18 grammos nyakláncot, de ellopták a gyermek pénzét is, mintegy 300 lejt. A kár azonban ennél jóval nagyobb a rombolás miatt. A plazmatévét is megpróbálták leszerelni a falról, de mivel nem sikerült nekik, bezúzták a képernyőjét. Az udvari műhelyből eltűnt két láncfűrész.

„Fellebbeztünk, mert azt szeretném, hogy olyan büntetést kapjon a tettes, amilyent megérdemel” – fogalmaz Czikó Erika, aki szerkesztőségünket felkeresve mondta el a június óta történteket. Tőle tudjuk, hogy az L. A. lakásán történt házkutatáskor került elő az eltűnt nyaklánc és az egyik láncfűrész. L. A. tagadta, hogy ezek bűncselekményből származnának, azt állította, hogy az ékszert ő vásárolta a lányának. A vizsgálatok azonban bebizonyították, a lánc kétségkívül azonos azzal, amit a Czikó családtól elraboltak – ezt a hatóságok vissza is adták Czikó Erikának. A láncfűrész garanciapapírjai igazolták azt is, hogy ez szintén Czikóéktól származott. Czikó Erika a bűncselekmény másnapján elmesélte, hogy az elkövetők a rablás során végig úgy viselkedtek, mint akik pontosan tudják, mit kell tenniük ilyenkor, egymás között suttogtak, hogy hangjukat ne ismerhessék fel. Figyeltek arra is, hogy ne láthassa meg az arcukat. Az a személy, aki őt és gyermekét fogva tartotta, egy valamilyen tárgyat tartott a kezében – mondta el a rablást követően. A vizsgálat során a rendőrök egy engedély nélkül tartott pisztolyt is találtak L. A.-nál – tudta meg Czikó Erika, aki most utólag biztos abban, hogy ez lehetett a rabló kezében. Elmesélte, hogy L. A. a tárgyalásokon és a vizsgálat alatt is mindent tagadott. A károsult elmondta azt is, hogy L. A.-t hazugságvizsgálatnak is alávetették, ami szintén azt az eredményt hozta, hogy L. A. végig hazudott a bűncselekménnyel kapcsolatban.

A december 29-én született alapfokú döntés ellen mind Czikó Erika, mind pedig L. A. fellebbezett. Czikó Erika, aki károsultként, civil félként szerepel a bírósági eljárásban elmondta, nem annyira az anyagi kártérítés miatt nyújtott be fellebbezést, hanem azért, hogy az ellenük elkövetett bűncselekményhez méltó ítélet szülessen. „Azt akarom, hogy más anya ne élje át azt, amit én” – mondta.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
9 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS