Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Filmzenés hangversennyel és telt házas vetítéssel nyitották meg a Filmszereda második kiadását

Tamás Attila 2018. szeptember 13., 22:10 utolsó módosítás: 2018. szeptember 13., 22:46
HIRDETÉS

Nem mindennapi zenei élménnyel nyitották meg a Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Fesztivál második kiadását. A kedd óta zajló ráhangolódást követően csütörtökön a Csíki Kamarazenekar nyitóhangversenyével kezdődött a tíz napig tartó filmszemle.

Fotó: Tamás Attila

A Majláth Gusztáv Károly téren berendezett fesztiválteret idén is ismert filmslágerek töltötték be.

Klasszikus zenei hangszerelésben csendült fel többek között a Star Wars főcímzenéje (John Williams), de olyan klasszikusok is elhangzottak a kamarazenekar előadásában, mint a Cinema Paradiso (Ennio Morricone), Por Una Cabeza (Carlos Gardel), The Godfather (Nino Rota), Game of Thrones (Ramin Djawadi), Gyűrűk ura (Howard Shore), Schindler's List (John Williams), Szellemirtók (Elmer Bernstein) betétdalai. Felcsendültek még a Mamma mia (Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Stig Anderson), The James Bond (Robert Longfield), The Pink Panther (Henry Mancini), Pirates of the Caribbean (Klaus Badelt) filmek ismert témái is. Mellettük ismert rajzfilmek (Mazsola és Tádé, Vuk, Nagy ho-ho-horgász, Mézga család) betétdalait is játszotta a „csíkszeredai maggal” színpadra lépő együttes, amelynek koncertmestere Veress Csaba volt.

HIRDETÉS

„Szeretnénk, ha ennek a rendezvénynek évek múltán is hagyománya lenne és gyerekeink, unokáink is foglalkoznának a csíkszeredai filmfesztivál sorsával.

A Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Fesztivál második kiírását a tavalyi jól sikerült csapás mentén képzeljük el, úgy, hogy idén filmekkel bővebben vagyunk, ezek minősége semmiben nem csökkent.

A kínálatban a magyar filmalap támogatásán túlmutatóan magántámogatásból létrejött filmek is szerepelnek. A román filmipar is nem csak mennyiségileg, hanem minőségileg is jól teljesít, nemzetközi fesztiválokon is komoly filmdíjakat hódítanak el, ezek közül a Fixieur című alkotás szerepel, de itt vannak a Cannes-ben legjobbnak ítélt filmek és Oscar díjas alkotások is” – mondta el köszöntőbeszédében a rendezvény ötletgazdája, Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere.

Fotó: Tamás Attila

Szerinte aki a sportot szereti az is, aki a háborús történeteket szereti, az is találhat kedvére való alkotást, de a könnyedebb műfajban is vannak filmek a kínálatban. Emellett a magyar filmtörténet legnagyobbjának ítélt rendező, a 80 éves Szabó István előtt is tiszteleg a Filmszereda.

„Bízom benne, hogy akárcsak a tavaly, idén is mellénk állnak a nézők, és a végén mindannyian elmondhatjuk, hogy megérte együtt tölteni ezt a tíz napot” – vetítette előre Ráduly.

A megnyitót követően

telt ház előtt vetítették Mészáros Márta Aurora Borealis – Északi fény című, két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténet, amely anya és lánya kapcsolatának mélységeit boncolgatja.

Bár a következő közel két hétben a filmeké lesz a fő- és mellékszerep a Csíki Moziban, a fesztivál szervezői kiegészítő programokkal is készülnek a fesztiváltérben.

Fotó: Tamás Attila

A szabadtéri színpadon pénteken az Ineffable és a Just zenekar koncertezik majd, zárómomentumként szombaton Török Csongi tüzes produkcióját követhetik figyelemmel a fesztiválozók.

A szervezők a gyerekekre is gondoltak, így a Filmszereda kísérőprogramjait számos változatos gyermekfoglalkozás is színesíti, melyek elsősorban a fesztiválon vetített, a Vuk és Szaffi című rajzfilmekhez kapcsolódnak Kádár Kincső múzeumpedagógus irányításával, és érdekes programot ígér a legkisebbek számára a Gutenberg Könyvesbolt – Csíkszereda, illetve az BooHooks – Usborne Independent Organiser Soós-Vass Nóra közreműködésével.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS