Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Tamás Attila 2020. január 13., hétfő

A Joker kapta a legtöbb Oscar-jelölést, idén nem szoríthatunk magyar filmnek a díjátadón

A Joker, Az ír, az 1917 és a Volt egyszer egy Hollywood... kapták a legtöbb jelölést a 92. alkalommal átadandó Oscar-díjakra. A Jokert 11 kategóriában, míg a fent említett többi alkotást egyenként 10 kategóriában jelölték az amerikai filmakadémia tagjai a legrangosabbnak számító filmdíjra.

Tamás Attila 2020. január 07., kedd

Alaposan lehűlt az idő: mínusz 21 Celsius-fokot mértek Bodzafordulón

A viszonylag enyhe hétfő reggelhez képest kedden fagyos reggelre ébredt az ország. Bodzafordulón volt a leghidegebb, de Csíkszereda sem maradt el sokkal tőle.

Tamás Attila 2019. december 26., csütörtök

A pápák is emberek

Évekkel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, hogy két pápa beszélgessen egymással, most azonban Fernando Meirelles filmjének köszönhetően abba is betekintést nyerünk, hogy milyen, amikor két pápa focimeccset néznek egymással. Kritika A két pápa című filmről.

Tamás Attila 2019. december 22., vasárnap

Akik maradtak: élet a kimondhatatlan borzalmak után

Két traumatizált ember egymásra talál a huszadik század legszörnyűbb időszakában. Ők azok, akik túlélték a koncentrációs táborok borzalmait, és kénytelenek tovább élni az kimondhatatlan borzalmakkal terhelt múltjukkal és veszteségeikkel. Hogyan lehet egy ilyen helyzetből kiindulva tovább élni? Akik maradtak kritika.

Tamás Attila 2019. november 24., vasárnap

Csak elrontjuk a termőföldet a műtrágyázással és szántással

Kővári Gábor Mihály és Iván Róbert, Mérgezett föld című tudományos-ismeretterjesztő filmjének megszólalói szerint az ipari mezőgazdaság teljesen tönkreteszi a termőföldeket, amik elveszítik termőképességüket és így hasznavehetetlenné válnak.

Tamás Attila 2019. november 11., hétfő

Tűzifát vágtak és osztottak a rászorulóknak a szentegyházi fiatalok

Fát osztottak a rászorulóknak a hétvégén a Szentegyházi Ifjúsági Fórum önkéntesei, és segítőik. A minden évben megszervezett jótékonysági akció részeként a helyi fafeldolgozóktól adományba kapott tűzifát felvágták, és rászorulókhoz szállították.

Tamás Attila 2019. november 02., szombat

Még csak most indul az igazi sorozatdömping

Mára a kábeltévék helyett sorozat-téren a streamingszolgáltatók versengenek a nézők kegyeiért, és pénztárcájukért. A legújabb folytatásos történetek közül ajánlunk most tizenkilencet a Székelyhon eddig legnagyobb sorozatajánlójában.

Tamás Attila 2019. október 05., szombat

A szabadságharc toborzó hadjáratát elevenítették fel

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc huszártoborzóját elevenítették fel a szentegyháziak és vendégeik a 14-ik kiadását megért Őszi Hadjárat részeként. A szombati vonuláson korhű viseletben több mint száz gyalogos és lovashuszár és többszáz utazó vett részt. Fotókon mutatjuk a toborzást.

Tamás Attila 2019. október 02., szerda

A tanú, Macskafogó, Az Úr hangja – újabb filmdömping a Csíki Moziban

A Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Fesztivál után a 19. Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemle részeként Csíkszeredában is vetítéseket tartanak. A kínálatban az elmúlt időszak magyar filmjei mellett olyan klasszikusok is helyet kaptak, mint Bacsó Péter: A tanú, valamint Ternovszky Béla: Macskafogó című alkotásai.

Tamás Attila 2019. szeptember 29., vasárnap

Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) – film a Z-generációról egy X-generációs rendezőtől

Meglepően hiteles helyzetképet fest a technológiai fejlődésbe beleszületett tinikről Schwechtje Mihály kisköltségvetésű, 2016-ban forgatott és 2018-ban bemutatott Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) című alkotása. A Filmszeredán vetített alkotásra sok fiatal volt kíváncsi.

Tamás Attila 2019. szeptember 28., szombat

Napszállta: a film, amiben a román színész is magyarul tanulta meg a szövegét

Telt ház előtt vetítették péntek este az Oscar-díjas Nemes Jeles László Napszállta című filmjét a Csíki Moziban, a Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép-Fesztivál részeként. A vetítésen jelen volt az alkotás főszereplője, a Leiter Íriszt alakító Jakab Juli is, akivel közönségtalálkozót tartottak.

HIRDETÉS
Tamás Attila 2019. szeptember 05., csütörtök

Ezeket az alkotásokat nézhetjük meg a Filmszereda harmadik kiadásán

A szeptember harmadik hetében sorra kerülő filmszemlén 13 alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők a Csíki Moziban, amelyek között a magyar filmtermés tavalyi és idei alkotásaiból válogattak, de lesz Oscar-díjas és animációs film is, ugyanakkor két román nyelvű filmalkotás is helyet kapott a kínálatban.

Tamás Attila 2019. augusztus 29., csütörtök

Négy pápával is találkozhatunk a képernyőn

Folytatja pápás sorozatát az HBO, emelett a két pápáról szóló filmmel rukkol elő a Netflix a közeljövőben. Mindkét alkotáshoz most adták ki az első előzeteseket. Mutatjuk.

Tamás Attila 2019. augusztus 23., péntek

Szeptember 4-én indul az első, kétnyelvűen feliratozott Hargita vonat Budapestről

Szeptember 4-én, magyarországi idő szerint 7 óra 40 perckor indul útnak az első, kétnyelvűen feliratozott Hargita vonat Budapestről, Brassó irányába – tájékoztatott Vujity Tvrtko újságíró, aki az első kétnyelvű vasúti táblát is megmutatta.

Tamás Attila 2019. augusztus 21., szerda

Magyarul is feltünteti utastájékoztatójában a határon túli magyar városok nevét a MÁV

Ezentúl magyarul is közölni fogja többek között az erdélyi magyar városok neveit a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. – tudatta szerkesztőségünkkel Vujity Tvrtko újságíró, tévériporter.

HIRDETÉS
Tamás Attila 2019. augusztus 03., szombat

Tíz kihagyhatatlan film, amit nagyon várunk idén

Ígéretesnek tűnik mozis szempontból a 2019-es év második fele, hiszen a nyári blockbuster-filmszezon után igazi, nagyívű, a látványfilmekkel is versenyre kelő alkotói filmek is a mozikba kerülnek, de azért a blockbusterek sora sem szakad meg. A „termésből” tíz alkotást választottunk ki, amiket filmrajongóként szerintünk nem érdemes kihagyni.