HIRDETÉS
Tamás Attila 2018. szeptember 19., szerda

A legjobb úton – film, amit a szereplők is alakítottak

Túri Bálint Márk A legjobb úton című filmjét vetítették kedden este a Filmszeredán. A csíkszeredai bemutatón jelen lévő rendezővel Beretvás Gábor filmesztéta beszélgetett a vetítést követően, de a főként diákokból álló közönségnek is voltak észrevételei.

Tamás Attila 2018. szeptember 16., vasárnap

A Kojotról a Filmszeredán: „becsúszott néhány orrbarúgás”

A Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Fesztivál pénteki (második) napján vetítették a Kostyál Márk, Kojot című filmjét. A vetítést követő közönségtalálkozón a filmben a gyergyószentmiklósi Attilát alakító, csíkszeredai származású Orbán Levente beszélt a filmről.

HIRDETÉS
Tamás Attila 2018. szeptember 13., csütörtök

Filmzenés hangversennyel és telt házas vetítéssel nyitották meg a Filmszereda második kiadását

Nem mindennapi zenei élménnyel nyitották meg a Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Fesztivál második kiadását. A kedd óta zajló ráhangolódást követően csütörtökön a Csíki Kamarazenekar nyitóhangversenyével kezdődött a tíz napig tartó filmszemle.

Tamás Attila 2018. szeptember 12., szerda

Rendezőkkel találkozhatott a közönség a Filmszeredán

A Szeretföld és az Out című filmeket vetítették elsőként a Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Fesztiválon, kedden, a rendezvény mínusz egyedik napján, ahol maguk a rendezők is jelen voltak. Közönségtalálkozón számoltak be a filmek alkotási folyamatairól.

Tamás Attila 2018. szeptember 11., kedd

Filmszereda másodszorra: erősödő nemzetközi filmkínálat

Oscar-díjas alkotások, európai fesztiválfilmek, valamint a magyar és román filmművészet elmúlt két évének jelentős alkotásait lehet megnézni a Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Fesztivál második kiadásán.

HIRDETÉS
Tamás Attila 2018. augusztus 08., szerda

Kijött a teljes előzetes a Saul fia rendezőjének új filmjéhez

Egy rövid kedvcsinálót követően kijött az első hosszú előzetes az Oscar-díjas Nemes Jeles László, a Saul fia rendezőjének új filmjéhez. A Napszállta (Sunset) című alkotás a Velencei Filmfesztiválon debütál, Magyarországi premierje pedig szeptember 27-én lesz.

Tamás Attila 2018. május 19., szombat

A csíksomlyói búcsú üzenete: meglátni Mária tekintetét, és védeni az emberi életet

Az élet védelmének a mindenek fölöttiségéről beszélt a szombati csíksomlyói búcsú szónoka, Marian Adam Waligóra lengyel szerzetes, a czestochowai Jasna Góra-i pálos kolostor házfőnöke.

Tamás Attila 2018. április 01., vasárnap

Az eső sem tántorította el az imádkozástól a szentegyházi határkerülőket

A félúton megeredő eső és az időnként felerősödő szél sem szegte kedvét a mintegy félszáz szentegyházinak, akik idén is végigjárták a húsvétvasárnapi határkerülés útvonalát. Fotókkal számolunk be az eseményről.

HIRDETÉS
Tamás Attila 2018. március 04., vasárnap

Akár a sarkvidéken is lehetett volna – kutyaszánhajtó versenyt tartottak Hargitafürdőn

Hat kategóriában 19 versenyző mérte össze tudását a hétvégén a Székelyföld Kupa Kutyaszánhajtó verseny 2018-as kiadásán Hargitafürdőn. Mi a verseny első napjára látogattunk ki, ezt mutatjuk fotókon.

Tamás Attila 2017. december 09., szombat

Lélegzetelállító villámok, ahogyan sosem látjuk

Villámgyorsan elmúló, félelmetes pillanatokat örökített meg Dustin Farrel, amerikai videós, aki a viharvadászatainak legjobb lassított és timelapse-felvételeiből tett közzé egy montázst a Vimeon.

Tamás Attila 2017. december 08., péntek

Szívszorító képsorok egy haldokló jegesmedvéről

Szívszorító videót tett közzé a National Geographic fotósa, Paul Nicklen amin egy csont-bőr jegesmedve vonszolja magát Baffin-szigetén (Kanada legnagyobb szigete). A láthatóan végét járó jegesmedve nem kap annyi táplálékot, ami a túlélésben segítené.

HIRDETÉS
Tamás Attila 2017. november 20., hétfő

Tűzifát osztottak a rászorulóknak a szentegyházi fiatalok

A Szentegyházi Ifjúsági Fórum és a Minta Ifjúsági Szervezet civil önkéntesek segítségével tűzifa-adományt osztott a rászorulóknak. Hasonló kezdeményezésre volt már példa az elmúlt években a településen.

Tamás Attila 2017. november 08., szerda

Ne dőljön be az átverésnek, nem kap ingyen jegyeket a Wizz Air légitársaságtól

Adathalász oldal ígér ingyen repülőjegyeket a Wizz Air légitársaság nevét és arculatát használva. Az átverős oldal egy rövid kérdőív kitöltését követően két ingyen jegyet ígér, amihez a személyes adataink megadásával „juthatunk hozzá”.

Tamás Attila 2017. november 05., vasárnap

Keresztet állítottak elhunyt plébánosuk emlékére Marótlakán a szentegyháziak

Keresztfa-állítással emlékeztek a februárban tragikus körülmények között elhunyt Portik Bakai Sándor plébánosra, szentszéki tanácsosra egykori hívei Marótlakán (Bánffyhunyad közelében). Mint ismert, a néhai plébános tragikus közúti balesetben itt vesztette életét február 8-án.

Tamás Attila 2017. október 22., vasárnap

Megnövelték a tavasszal elültetett facsemeték túlélési esélyeit

Sarlóztak, vagyis megtisztították a tavasszal ültetett facsemeték környékét szombaton Szentegyházán, a Madarasi Hargita felé vezető úton. A civil akcióba több mint húsz fiatal kapcsolódott be. Az akció végén töltöttkáposztával vendégelték meg a résztvevőket.

HIRDETÉS
Tamás Attila 2017. október 03., kedd

Van igény a mozira Csíkszeredában – újabb négy alkalommal vetítik a Kincsemet

Több mint hatezren váltottak jegyet a szeptember 21. és október 1. között a Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Fesztivál valamelyik filmjére, hat alkotás vetítésénél pedig teljesen megtelt a rendezvény helyszínéül szolgáló csíkszeredai moziterem.