Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Tamás Attila 2019. november 11., hétfő

Tűzifát vágtak és osztottak a rászorulóknak a szentegyházi fiatalok

Fát osztottak a rászorulóknak a hétvégén a Szentegyházi Ifjúsági Fórum önkéntesei, és segítőik. A minden évben megszervezett jótékonysági akció részeként a helyi fafeldolgozóktól adományba kapott tűzifát felvágták, és rászorulókhoz szállították.

Tamás Attila 2019. november 02., szombat

Még csak most indul az igazi sorozatdömping

Mára a kábeltévék helyett sorozat-téren a streamingszolgáltatók versengenek a nézők kegyeiért, és pénztárcájukért. A legújabb folytatásos történetek közül ajánlunk most tizenkilencet a Székelyhon eddig legnagyobb sorozatajánlójában.

Tamás Attila 2019. október 05., szombat

A szabadságharc toborzó hadjáratát elevenítették fel

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc huszártoborzóját elevenítették fel a szentegyháziak és vendégeik a 14-ik kiadását megért Őszi Hadjárat részeként. A szombati vonuláson korhű viseletben több mint száz gyalogos és lovashuszár és többszáz utazó vett részt. Fotókon mutatjuk a toborzást.

Tamás Attila 2019. október 02., szerda

A tanú, Macskafogó, Az Úr hangja – újabb filmdömping a Csíki Moziban

A Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép Fesztivál után a 19. Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemle részeként Csíkszeredában is vetítéseket tartanak. A kínálatban az elmúlt időszak magyar filmjei mellett olyan klasszikusok is helyet kaptak, mint Bacsó Péter: A tanú, valamint Ternovszky Béla: Macskafogó című alkotásai.

Tamás Attila 2019. szeptember 29., vasárnap

Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) – film a Z-generációról egy X-generációs rendezőtől

Meglepően hiteles helyzetképet fest a technológiai fejlődésbe beleszületett tinikről Schwechtje Mihály kisköltségvetésű, 2016-ban forgatott és 2018-ban bemutatott Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) című alkotása. A Filmszeredán vetített alkotásra sok fiatal volt kíváncsi.

HIRDETÉS
Tamás Attila 2019. szeptember 28., szombat

Napszállta: a film, amiben a román színész is magyarul tanulta meg a szövegét

Telt ház előtt vetítették péntek este az Oscar-díjas Nemes Jeles László Napszállta című filmjét a Csíki Moziban, a Filmszereda – Székelyföldi Mozgókép-Fesztivál részeként. A vetítésen jelen volt az alkotás főszereplője, a Leiter Íriszt alakító Jakab Juli is, akivel közönségtalálkozót tartottak.

Tamás Attila 2019. szeptember 05., csütörtök

Ezeket az alkotásokat nézhetjük meg a Filmszereda harmadik kiadásán

A szeptember harmadik hetében sorra kerülő filmszemlén 13 alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők a Csíki Moziban, amelyek között a magyar filmtermés tavalyi és idei alkotásaiból válogattak, de lesz Oscar-díjas és animációs film is, ugyanakkor két román nyelvű filmalkotás is helyet kapott a kínálatban.

Tamás Attila 2019. augusztus 29., csütörtök

Négy pápával is találkozhatunk a képernyőn

Folytatja pápás sorozatát az HBO, emelett a két pápáról szóló filmmel rukkol elő a Netflix a közeljövőben. Mindkét alkotáshoz most adták ki az első előzeteseket. Mutatjuk.

HIRDETÉS
Tamás Attila 2019. augusztus 23., péntek

Szeptember 4-én indul az első, kétnyelvűen feliratozott Hargita vonat Budapestről

Szeptember 4-én, magyarországi idő szerint 7 óra 40 perckor indul útnak az első, kétnyelvűen feliratozott Hargita vonat Budapestről, Brassó irányába – tájékoztatott Vujity Tvrtko újságíró, aki az első kétnyelvű vasúti táblát is megmutatta.

Tamás Attila 2019. augusztus 21., szerda

Magyarul is feltünteti utastájékoztatójában a határon túli magyar városok nevét a MÁV

Ezentúl magyarul is közölni fogja többek között az erdélyi magyar városok neveit a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. – tudatta szerkesztőségünkkel Vujity Tvrtko újságíró, tévériporter.

Tamás Attila 2019. augusztus 03., szombat

Tíz kihagyhatatlan film, amit nagyon várunk idén

Ígéretesnek tűnik mozis szempontból a 2019-es év második fele, hiszen a nyári blockbuster-filmszezon után igazi, nagyívű, a látványfilmekkel is versenyre kelő alkotói filmek is a mozikba kerülnek, de azért a blockbusterek sora sem szakad meg. A „termésből” tíz alkotást választottunk ki, amiket filmrajongóként szerintünk nem érdemes kihagyni.

HIRDETÉS
Tamás Attila 2019. július 26., péntek

Alaposan ráijesztett a gyerekekre egy medve, de nem támadt rájuk

Medve támadt egy hétéves gyerekre péntek reggel Csíkzsögödben – adta hírül délután Facebook-oldalán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Mint megtudtuk, tényleg visszatért a korábban juhokat ölő medve a csíkszeredai városrészbe, de nem támadt rá a gyerekre, viszont alapos riadalmat okozott.

Tamás Attila 2019. július 15., hétfő

Tornádócska Csíkszéken

Kialakulófélben levő tornádót, szaknyelven nagyobb tölcsért kaptak lencsevégre többen is a hétfő délutáni órákban Csíkszéken. A Csíki Közlekedési Infó Facebook-csoportban megosztott fotók tanúsága szerint Alcsíkon és Felcsíkon is látható volt a nem kis tölcsér, vagy más néven tuba.

Tamás Attila 2019. június 27., csütörtök

Így néznének ki a Trónok harca szereplői, ha magyar népmesehősök lennének

Gondolt egyet Szert-Szabó Dorottya, magyarországi grafikus, és megalkotta néhány Trónok harca karakter magyar népmesés változatát.

Tamás Attila 2019. június 16., vasárnap

Hazugságok hálójában – Csernobil megkerülhetetlen katasztrófája

A történtek után még így, harminchárom évvel is szörnyű belegondolni a „mi lett volna, ha kérdésbe?” Csernobil vonatkozásában. Mi lett volna, ha még több hazugság és titkolózás, a megingathatatlannak vélt rendszerbe vetett elvakult hit fokozta volna az atomkatasztrófa mértékét?

HIRDETÉS
Tamás Attila 2019. június 10., hétfő

Egyre többször tűnik fel az égen a tornádó „kisöccse”

Többen is felhőtölcsért, vagy más néven tubát kaptak lencsevégre térségünkben az elmúlt időszakban. A Szentegyházi Meteorológiai Állomás üzemeltetője elmondta, az utóbbi időszakban megmagyarázhatatlanul megnőtt a rendkívüli meteorológiai jelenség észlelése környékünkön is.