Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Tamás Attila 2020. május 30., szombat

Kovács Gergely Csíksomlyón: a járvány visszavezet bennünket a lényeghez

A csíksomlyói kegytemplomban mindössze tizenhat fő részvételével mutatták be a pünkösdszombati ünnepi búcsús szentmisét, amelyet Kovács Gergely, a Gyulafehérvári Főegyházmegye nemrégiben beiktatott érseke, valamint Jakubinyi György nyugalmazott érsek és Tamás József nyugalmazott püspök celebrált.

Tamás Attila 2020. május 30., szombat

Nem maradt el a csíksomlyói búcsú egyik fontos mozzanata

Noha idén elmarad a tömeges zarándoklat, a csíksomlyói pünkösdi búcsú egyik fontos mozzanatát a járványhelyzet ellenére is megtartották: a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium tanárai, a szervezők és az erre kiválasztott, népviseletbe öltözött végzősök kivitték a labarumot a Hármashalom-oltárhoz.

Tamás Attila 2020. május 30., szombat

Rendhagyó búcsú: üres a csíksomlyói hegynyereg

A járványhelyzet a 2020-as pünkösdi búcsút is felülírta, a zarándoksereg helyett a teljesen üres hegynyereg fogadott szombat reggel. Fotókon mutatjuk.

Tamás Attila 2020. február 22., szombat

Felerősődik a szél, viharosra fordul az időjárás

Első és másodfokú (sárga és narancssárga jelzésű) riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap 18 órától hétfőn 18 óráig.

Tamás Attila 2020. február 13., csütörtök

Rehabilitációs kezelésekre van szüksége Karda Renátának

Hétfőtől kezdődhet el Karda Renáta rehabilitációs kezelése egy marosvásárhelyi rehabilitációs klinikán. A szülés után kómába esett csíkszentdomokosi édesanyának újabb kezelésekre van szüksége, amik ismét költségekkel járnak. Aki segítene Renáta családjának, most ismét megteheti.

Tamás Attila 2020. február 10., hétfő

Az Élősködők tarolt – az Oscar-díjak történetében először lett idegen nyelvű a legjobb film

Nagy meglepetésre az Élősködők (Parasite) kapta a legjobb filmnek járó díjat a 92. Oscar-gálán. A dél-koreai Bong Joon-Ho (Pong Dzsunho) filmje ráadásul úgy diadalmaskodott, hogy a legjobb idegen nyelvű film kategórájában is megkapta az aranyszobrot.

Tamás Attila 2020. február 03., hétfő

Felfüggesztették tisztségéből Szentegyháza polgármesterét

Összeférhetetlenség miatt felfüggesztették tisztségéből Szentegyháza polgármesterét – közölte Ülkei Jolán Erika, Szentegyháza város főjegyzője.

Tamás Attila 2020. január 31., péntek

Jakubinyi György érsek is elítéli a ditrói segédlelkész magatartását, vizsgálatot indított az ombudsman is

Meghaladta a gyergyóditrói segédlelkész kompetenciáit az ügy, amibe keveredett – közleményben foglalt állást Gyulafehérvár nyugállományba vonult érseke a ditrói helyzet kapcsán, amiben a településen dolgozó két Srí Lanka-i pék elüldözését akarja elérni a helyiek egy része.

Tamás Attila 2020. január 13., hétfő

A Joker kapta a legtöbb Oscar-jelölést, idén nem szoríthatunk magyar filmnek a díjátadón

A Joker, Az ír, az 1917 és a Volt egyszer egy Hollywood... kapták a legtöbb jelölést a 92. alkalommal átadandó Oscar-díjakra. A Jokert 11 kategóriában, míg a fent említett többi alkotást egyenként 10 kategóriában jelölték az amerikai filmakadémia tagjai a legrangosabbnak számító filmdíjra.

Tamás Attila 2020. január 07., kedd

Alaposan lehűlt az idő: mínusz 21 Celsius-fokot mértek Bodzafordulón

A viszonylag enyhe hétfő reggelhez képest kedden fagyos reggelre ébredt az ország. Bodzafordulón volt a leghidegebb, de Csíkszereda sem maradt el sokkal tőle.

Tamás Attila 2019. december 26., csütörtök

A pápák is emberek

Évekkel ezelőtt még elképzelhetetlen volt, hogy két pápa beszélgessen egymással, most azonban Fernando Meirelles filmjének köszönhetően abba is betekintést nyerünk, hogy milyen, amikor két pápa focimeccset néznek egymással. Kritika A két pápa című filmről.

Tamás Attila 2019. december 22., vasárnap

Akik maradtak: élet a kimondhatatlan borzalmak után

Két traumatizált ember egymásra talál a huszadik század legszörnyűbb időszakában. Ők azok, akik túlélték a koncentrációs táborok borzalmait, és kénytelenek tovább élni az kimondhatatlan borzalmakkal terhelt múltjukkal és veszteségeikkel. Hogyan lehet egy ilyen helyzetből kiindulva tovább élni? Akik maradtak kritika.

Tamás Attila 2019. november 24., vasárnap

Csak elrontjuk a termőföldet a műtrágyázással és szántással

Kővári Gábor Mihály és Iván Róbert, Mérgezett föld című tudományos-ismeretterjesztő filmjének megszólalói szerint az ipari mezőgazdaság teljesen tönkreteszi a termőföldeket, amik elveszítik termőképességüket és így hasznavehetetlenné válnak.

Tamás Attila 2019. november 11., hétfő

Tűzifát vágtak és osztottak a rászorulóknak a szentegyházi fiatalok

Fát osztottak a rászorulóknak a hétvégén a Szentegyházi Ifjúsági Fórum önkéntesei, és segítőik. A minden évben megszervezett jótékonysági akció részeként a helyi fafeldolgozóktól adományba kapott tűzifát felvágták, és rászorulókhoz szállították.

Tamás Attila 2019. november 02., szombat

Még csak most indul az igazi sorozatdömping

Mára a kábeltévék helyett sorozat-téren a streamingszolgáltatók versengenek a nézők kegyeiért, és pénztárcájukért. A legújabb folytatásos történetek közül ajánlunk most tizenkilencet a Székelyhon eddig legnagyobb sorozatajánlójában.

Tamás Attila 2019. október 05., szombat

A szabadságharc toborzó hadjáratát elevenítették fel

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc huszártoborzóját elevenítették fel a szentegyháziak és vendégeik a 14-ik kiadását megért Őszi Hadjárat részeként. A szombati vonuláson korhű viseletben több mint száz gyalogos és lovashuszár és többszáz utazó vett részt. Fotókon mutatjuk a toborzást.

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat