Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék

Facebook mint politikai csatatér

Simon Virág 2019. február 14., 22:28 utolsó módosítás: 2019. február 14., 22:29
HIRDETÉS

Közleményekkel üzenget egymásnak a Maros megyei önkormányzat elnöke, Péter Ferenc és a marosvásárhelyi RMDSZ vezetője, Vass Levente. Téma a város központjában tervezett mélygarázs, amelynek lényege el is tűnt a nyilatkozatháborúban. Az igazukat vagy a megoldást keresik?

A mélygarázs tervezett központi helyszíne. Most a vitán a hangsúly Fotó: Haáz Vince

A januári tanácsülésen jelenlévő marosvásárhelyi RMDSZ-es képviselő-testületi tagok megszavazták a polgármester nagylélegzetű és évek óta előkészített tervét, hogy a városközpontban mélygarázst építsenek. A létesítményt, amely

több évre munkateleppé alakítaná a város főterét,

bankkölcsönből akarja megépíttetni a város. Mint korábban beszámoltunk róla, erre már felvettek 33 millió lejt, és újabb tízre lesz még szükség.

A megyei és városi RMDSZ közötti vitát – amit nyugodtan nevezhetünk sárdobálásnak is – részben az robbantotta ki, hogy

a marosvásárhelyiek egy Facebook-csoportban szavazást hoztak létre a mélygarázs szükségességéről, és szinte mindenki ellene szavazott.

Az is hozzájárul a nyilatkozatháborúhoz, hogy a Nemzeti Liberális Párt megvonta a bizalmat azoktól a tagjaitól, akik megszavazták Dorin Florea polgármester mélygarázsos ötletét. A képviselő-testületi tagok elveszítették párttagságukat, és előreláthatóan a februári soros tanácsülésen másokat iktatnak be helyettük. A közösségi oldalakon sokan feltettek a kérdést, ha a Nemzeti Liberális Párt ilyen drasztikus lépéssel válaszolt arra, hogy tanácsosai a más pártban lévő polgármester ötletét támogatták, akkor miért hallgat a témáról és a magyar tanácsosok döntéséről az RMDSZ vezetősége.

A téma kapcsán Péter Ferenc csütörtökön a Facebookon közzétett egy nyilatkozatot, amelyben az áll, hogy „az RMDSZ Maros megyei szervezetének alapszabályzata arra kötelezi a helyi és városi szervezeteket, hogy olyan horderejű kérdésekben, amelyek az egész települést érintik, egyeztessenek a megyei szervezet döntéshozó és végrehajtó testületeivel, ugyanakkor

csakis a megyei elnökkel folytatott előzetes konzultációt követően hozhatnak politikai döntéseket,

kezdeményezhetnek tárgyalásokat, vehetnek részt politikai egyeztetéseken. Az alapszabályzat és a Maros megyei szervezet Területi Állandó Tanácsa (TÁT) határozatának világos útmutatása ellenére sem a főtérre tervezett mélygarázs, sem pedig az egész város jövőjét meghatározó bankhitellel kapcsolatban nem történt egyeztetés a város és a megyei szervezet vezetői között.”

Péter Ferenc emlékeztetett, a TÁT 2018 novemberében arról döntött, hogy a marosvásárhelyi tanácsosok halasszák el a mélygarázs kérdésének tárgyalását. „Ma is ez a döntés van érvényben. Tekintettel arra, hogy új útmutatás nem született, a marosvásárhelyi frakció saját hatáskörben hozta meg az említett döntést. Következésképp a politikai felelősség teljes mértékben a marosvásárhelyi szervezet és a frakció vezetőit illeti.”

A marosvásárhelyi RMDSZ válasza sem sokat késett, kiemelve azt a novemberi levelezést, amely a marosvásárhelyi RMDSZ és a TÁT között zajlott, és amelyet „be is tartottak, hiszen a novemberi soros tanácsülésen kérték, illetve meg is szavazták a mélygarázsról szóló határozattervezet halasztását. Továbbá kifejtik, november 29. óta három tanácsülés volt, azóta

semmilyen válasz vagy iránymutatás nem érkezett

a TÁT részéről, pedig a téma bármelyik tanácsülésen megjelenhetett volna.

Facebook-szavazás a marosvásárhelyiek körében a mélygarázsról. 886 ellenző és 117 támogató voks • Fotó: Székelyhon

A januári tanácsülésen újra napirendre került, és a frakció megszavazta a mélygarázs megvalósíthatósági tanulmányának technikai mutatóit. A mélygarázs esete is igazolja, hogy a TÁT döntése, miszerint átvesznek operatív döntési kompetenciákat a városi szervezettől, a gyakorlatban nem okvetlen igazolódik. Amennyiben a jelenlegi rendszer marad, vélhetően a jövőben több olyan eset lesz, ami határozatlanságot vagy akár diszfunkcionalitást eredményez.”

A kissé megkésett nyilatkozatháborúban azonban egyik fél sem fogalmazta meg, hogy hogyan tovább, és mi lesz végül a mélygarázzsal. A megvalósíthatósági tanulmányt, valamint a gazdasági mutatókat elfogadták, és a város alpolgármestere, Sergiu Papuc azt mondta, hogy heteken belül meghirdetik a versenytárgyalást, így

már idén nyáron elindítják a munkálatokat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS