Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Ezért zúg korán reggel az utcai porszívó

Barabás Hajnal 2018. augusztus 28., 09:15 utolsó módosítás: 2018. augusztus 28., 10:45
HIRDETÉS

A csíkszeredai parkolók hatékonyabb takarítására vezetett be idén kéziporszívó-gépet a takarítással megbízott Eco-Csík Kft. A közterületek tisztán tartása érdekében még további két porszívóval felszerelt járművel tevékenykednek a cég munkatársai. A takarítást éjszaka végzik, ezt a közüzemek működését szabályozó országos hatóság (ANRSC) keretszabályzata írja elő számukra.

Meghatározott munkaprogram szerint végzik a különböző utcák takarítását Csíkszeredában. Archív Fotó: Pinti Attila

Egy csíkszeredai lakos panaszkodott a Facebook közösségi oldalon, hogy a Temesvári sugárút parkolójában

reggel 7 órakor porszívózta a szemetet az Eco-Csík Kft. munkatársa, zavarva a reggeli pihenését, hiszen zajosan zúgott a kéziporszívó-gép.

A jelzés kapcsán felkerestük Pál Tamást, a takarítással megbízott cég igazgatóját, arról érdeklődve, hogy a városban milyen formában szervezik meg a közterületek takarítását, és miért porszívózzák kora reggel az utcákat.

Téli és nyári program

„A takarítási program két idényre oszlik, a téli program novembertől februárig-márciusig tart, az időjárástól függően, a nyári program pedig márciustól október végéig. A téli időszakban

a takarítás többnyire magába foglalja az utcai szemeteskosarak kiürítését, a hulladékok összegyűjtését, és a kézi seprést, nyáron pedig ezek a tevékenységek kibővülnek az útporszívózással és a gépi úttakarítással

– magyarázta a cégvezető. Hozzátette, télen délelőtt 10 órától délután 5 óráig dolgoznak, nyári időszakban este 11 órától reggel 7 óráig takarítják a közterületeket.

HIRDETÉS

A közüzemek működését szabályozó országos hatóság (ANRSC) keretszabályzata írja elő, hogy az utak takarítását éjszaka kell végezzük a nyári időszakban

– hangsúlyozta, válaszul arra a panaszra, hogy kora reggel végezték a Temesvári sugárúton a parkoló porszívózását. Megtudtuk, hogy kivételes esetekben, a városháza külön megrendelésére, például a nagyobb rendezvényeket követően, előfordul, hogy napközben is végeznek úttakarítást.

Idén vásárolták

A kéziporszívó-gépet tavasszal vásárolta meg a hulladékgazdálkodással foglalkozó cég, ezzel a szerkezettel bővítve a közterületek takarítására alkalmas járműparkjukat.

Bevezettünk egy kisebb porszívót, amivel a parkolókat is tudjuk hatékonyan takarítani, mert korábban nehezen lehetett az autók alól kitakarítani a szemetet, kézi porszívóval ezt könnyebben meg lehet oldani

– indokolta az eszköz beszerzését az igazgató.

A kézi porszívón kívül van még egy nagy kapacitású, 16 tonnás, illetve egy kisebb, 2,5 tonnás, porszívózásra alkalmas járművük. Ezekkel a gépekkel előre meghatározott ütemterv szerint porszívózzák a város közterületeit, a programjukat Csíkszereda Polgármesteri Hivatala hagyta jóvá. A központi övezetben egy héten legalább egyszer minden utcát kiporszívóznak, a város széleken lévő kisebb mellékutcákban pedig havonta egyszeri gyakorisággal takarítanak.

A közterületek locsolását és felmosását kizárólag a városháza külön megrendelésére végzik el, erre volt idén többször is példa.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS