Évet értékelt Antal Lóránt szenátor

Évet értékelt Antal Lóránt szenátor

Fotó: László Ildikó

Évértékelő sajtótájékoztatón számolt be pénteken az elmúlt egyéves tevékenységéről Antal Lóránt Hargita megyei RMDSZ-es szenátor, kiemelve, hogy számos olyan intézkedésük volt az elmúlt egy évben, amely hozzájárult az ország, és szűkebb térségünk gazdaságának fellendítéséhez egyaránt.

Bencze Emese

2024. február 09., 20:462024. február 09., 20:46

2024. február 10., 13:162024. február 10., 13:16

Antal Lóránt külföldön tett látogatásai közül kiemelte az Amerikai Egyesült Államokbelit, ahol Románia szempontjából kiemelten fontos kérdéseket vitattak meg. Mint mondta, többnyire energetikai kérdésekről esett szó, de nem utolsósorban a vízumkérdés is terítékre került: előreláthatólag Romániát be fogják kapcsolni a Visa Waiver programba.

Ezenkívül elmondta, fontos pontja volt az amerikai látogatásnak, hogy tájékoztatták az ott jelenlévőket a fekete-tengeri földgázzal kapcsolatos kérdéskörről.

Mérföldkövek

A szenátor ezt követően számos dolgot kiemelt, amelyeket a 2023-as év mérföldköveiként tartanak számon. Ilyenek például az energiakrízissel kapcsolatos intézkedések, nevezetesen, hogy sikerült életbe léptetniük azt a sürgősségi kormányrendeletet, amellyel mind a háztartási fogyasztók, mind a kis- és közepes vállalkozások számára befagyasztották a villamosáram- és földgázárakat.

Egy másik igen fontos intézkedés a prosumerekre, azaz napelemekkel áramot termelő és a fölösleget a villamoshálózatnak átadó fogyasztókra vonatkozik. Egy általa kezdeményezett – és novemberben elfogadott – törvénytervezetnek köszönhetően ugyanis bővülnek a termelő-fogyasztók jogai: az eredeti törvény szerint csak két hónap után volt lehetőség arra, hogy a fölöslegesen megtermelt villanyáramot elszámolják a szolgáltatóval, a törvénykezdeményezéssel azonban ezt megszüntették, és

havi rendszerességgel el lehet számolni a megtermelt árammennyiséget,

és a többletet más fogyasztási pontokon is lehet majd számolni. Ugyanakkor megteremtik azt a lehetőséget, hogy a földgázszámlákra is el lehessen számolni a többlet villanyáram-mennyiségből származó pénzösszeget.

Mint kiemelte, ez a törvény előreláthatólag egy-másfél hónapon belül tud érvénybe lépni. Emellett a számlázás egyszerűsítésével is foglalkoztak, mára kezd normalizálódni a számlázás helyzete mind a prosumerekkel, mind pedig a fogyasztókkal kapcsolatban. Kiemelte azt is, hogy 19 százalékról 5 százalékra csökkentették a napelemeket, hőszivattyúkat és napkollektorokat gyártó, forgalmazó vagy felszerelő cégek áfakulcsát, amelyet a kormány elhamarkodottan később 9 százalékra növelt.

Mérföldkőnek tartja azt az intézkedést is, amelynek következtében márciusban eltörölték a napadót, azaz a termelő-fogyasztóknak a továbbiakban nem kell adót fizetniük az általuk megtermelt napenergiából származó áram után.

Galéria

Fotó: László Ildikó

Románia számára stratégiai fontosságú energetikai létesítmények befejezését is támogatták:

tíz vízerőmű és egy gázerőmű befejezéséről döntöttek egy sürgősségi kormányrendelet révén.

„Nekünk, erdélyieknek a ratosnyai az egyik legfontosabb, ami ha működne, Erdély szintjén nem lennének feszültségingadozások a villanyáram-hálózaton” – mutatott rá a szenátor, majd a radnóti földgázerőművet is megemlítette, amit a tervek szerint idén decemberben tudnak majd elindítani, s ami szintén hozzájárul a villamosenergia-piac hatékonyabb működéséhez Erdélyben.

Három éven belül elkezdődhet a fekete-tengeri földgázmező kitermelése

A mérdföldkőnek számító intézkedésekről szóló értékelőt azzal zárta, hogy rámutatott, még kormányon volt az RMDSZ, amikor elfogadták az offshore-törvényt, amely által biztos pályára került a Neptun Deep, azaz elkezdődhet a fekete-tengeri földgázmező kitermelése. Ennek várható kezdési dátuma 2027 év eleje. Hangsúlyozta, ez

Romániát abba a helyzetbe hozza, hogy Európa legnagyobb földgázkitermelő országává válhat.

„Ezt ha politikailag jól tudjuk használni, akkor stratégiai fontossággal fog bírni” – említette. A tavaszi parlamenti ülésszak kezdetével kapcsolatban elmondta, hogy az RMDSZ fő irányelvei közé tartoznak továbbra is családtámogatási törvénykezések, illetve a gazdák védelme, emellett a kis- és középvállalkozók, valamint az önkormányzatok támogatása is fontos szempontok közé tartoznak.

Udvarhelyszéket érintő tevékenységek

Udvarhelyszékről beszélve Antal Lóránt kijelentette, 2023 Udvarhelyszéken a forrásszerzés éve volt, hiszen stratégiai kérdésekben tudtak nagyot lépni. Ilyen lépés volt például a földgázhálózatok kibővítése, amelyre 9 település 76 millió lejt nyert. Kiemelte, hogy ebben az esetben azok a települések élveztek prioritást, amelyek valamilyen szinten közelebb állnak az országos gázhálózathoz.

Galéria

Fotó: László Ildikó

A másik fontos udvarhelyszéki projektként tartják számon a Székelyudvarhelyt és Keresztúrt összekötő útszakasz korszerűsítését.

Ezek mellett a térség villamosítás-modernizálását érintő terveikről is beszélt, amelyeknek révén Udvarhelyen és Keresztúron alacsony- és középfesztültséget, míg Udvarhely, Zetelaka és Varság térségében a középfeszültséget érintő komoly beruházások indulnak el. Emellett Parajd és Korond községekben is lesznek átfogó középfeszültség-hálózat erősítési munkálatok.

A szenátor arról is beszélt, hogy az Anghel Saligny-program keretein belül összességében több mint 250 millió lejt sikerült Udvarhelyszéknek lehívni, amely több udvarhelyszéki települést is érint. „Ehhez nagyon fontos volt, hogy az RMDSZ parlamenti szereplő legyen, és Cseke Attila vezesse a fejlesztési minisztériumot, ahol sikerült ezeket a projekteket elindítani” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy Udvarhelyszék komoly projektekben tudott részt vállalni, és a feladat az a jövőre nézve, hogy ezeket a projekteket tudják továbbvinni az önkormányzatok.

Az RMDSZ-es szenátor arról is beszélt, hogy mindezek mellett jövőbeli terveik között szerepel, hogy ipari parkot létesítsenek a környéken, de egyelőre mindez még kezdeti fázisban van.

A közelgő választásokról

A közelgő választások lehetséges előrehozott időpontjáról újságírói kérdésre a szenátor elmondta, ők alapvetően nem zárkóztak el attól, hogy összevonják a választásokat, viszont véleményük szerint

az európai parlamenti választások összevonása az önkormányzati választásokkal káoszt idézhet elő.

„Ha mégis meghoznak egy ilyen döntést, ahhoz nekünk maradéktalanul alkalmazkodnunk kell, és menni előre, mert mi úgy gondoljuk, hogy az RMDSZ készen áll a választásokon részt venni és készen állunk, hogy a közösségeinket megmozgassuk” – jelentette ki.

Az előválasztásokkal kapcsolatban kifejtette, ígéretükhöz híven megteremtik annak az átlátható, világos szabályok által keretezett lehetőségét, hogy az emberek előválasztás révén, döntsék el, kit látnak ők a legjobbnak RMDSZ-polgármesterjelölti pozícióba. Ha változik is a forgatókönyv, és előrehozzák június 9-re a választásokat, akkor ehhez alkalmazkodva megszervezik az előválasztást is – emelte ki.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 20., csütörtök

Több mint száz orvosis énekelt a város egyik legmagasabban fekvő kertjében

Húsz éve minden évben meghívja az orvosi egyetem magyar karának végzős diákjait és tanáraikat a Studium-Prospero Alapítvány egy olyan közös együttlétre, ahol nem kerülnek elő a sztetoszkópok és specifikus diagnosztikai vizsgálatokról sem esik túl sok szó.

Több mint száz orvosis énekelt a város egyik legmagasabban fekvő kertjében
2024. június 20., csütörtök

Háromszéken is korlátozzák a teherautó-forgalmat

A rendkívüli hőség miatt több megyében korlátozzák a következő napokban a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművek forgalmát az autópályákon, gyorsforgalmi utakon és országutakon. A személyszállító járművekre nem vonatkozik az intézkedés.

Háromszéken is korlátozzák a teherautó-forgalmat
2024. június 20., csütörtök

Eltűnik a makktermés jó része az erdőkből

Jó pénzt lehet kapni a tölgymakkért Magyarországon – legalábbis ezt állítják a baconiak, akiktől megtudtuk, hogy néhány család évek óta teherautókkal hordja a határon túlra a tölgyesek termését. De honnan annyi makk, és mit csinálnak vele odaát?

Eltűnik a makktermés jó része az erdőkből
Eltűnik a makktermés jó része az erdőkből
2024. június 20., csütörtök

Eltűnik a makktermés jó része az erdőkből

2024. június 20., csütörtök

Péntektől lehet megmártózni a Medve-tó vizében

A közkedvelt szovátai Medve-tó strandja pénteken tíz órától fogadja a fürdőzőket.

Péntektől lehet megmártózni a Medve-tó vizében
2024. június 20., csütörtök

Változások jönnek a hulladékok elszállítása terén Gyergyóalfaluban

Új korszak kezdődik a gyergyóalfalvi hulladékgazdálkodásban. Ez első lépésként az újrahasznosítható hulladékok összegyűjtésénél és elszállításának rendjében mutatkozik meg – havonta egyszer viszik majd el ezeket a kapuk elől.

Változások jönnek a hulladékok elszállítása terén Gyergyóalfaluban
2024. június 20., csütörtök

Keresik a tüdőgyógyászati klinika ideiglenes helyét

Megtörtént a második lépés a marosvásárhelyi tüdőgyógyászati klinika teljes körű felújítása érdekében. Azt viszont még nem tudni, hogy mikor kell elköltözzön az egészségügyi intézmény, és azt sem, hogy pontosan hová.

Keresik a tüdőgyógyászati klinika ideiglenes helyét
2024. június 20., csütörtök

Van még rá esély, hogy kíméletesen értékeljék a magyar diákok románérettségi-dolgozatait

Sürgősségi eljárással kérvényezett kivizsgálást a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) arra vonatkozóan, hogy a digitális értékelési rendszer hátrányos megkülönböztetésben részesíti-e a kisebbségi nyelven tanuló diákokat.

Van még rá esély, hogy kíméletesen értékeljék a magyar diákok románérettségi-dolgozatait
2024. június 20., csütörtök

Beszakadt a bögözi póthíd egy része egy teherautó alatt

Elakadt egy teherautó Bögözben, mivel a sofőr figyelmen kívül hagyta a 7,5 tonnás súlykorlátozást, és ráhajtott a falu központjában megépített póthídra, amelynek egy része beszakadt a súlyos jármű alatt.

Beszakadt a bögözi póthíd egy része egy teherautó alatt
2024. június 20., csütörtök

Aranyos sülök érkeztek az állatkertbe

Dámszarvasok, valamint felnőtt és kölyök indiai sülök érkeztek a marosvásárhelyi állatkertbe.

Aranyos sülök érkeztek az állatkertbe
Aranyos sülök érkeztek az állatkertbe
2024. június 20., csütörtök

Aranyos sülök érkeztek az állatkertbe

2024. június 20., csütörtök

Korda György is fellép a marosvásárhelyi városnapokon

Négy helyszínen számos programmal készül a marosvásárhelyi városháza a 27. városnapokra, amelynek összköltségvetése 1,3 millió lej. Többek között Korda György és Balázs Klári is fellép jövő héten Marosvásárhelyen.

Korda György is fellép a marosvásárhelyi városnapokon
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!