HIRDETÉS

Ennyi pénzért, ennyi óra – hivatásos nevelőszülők kerestetnek

Bíró Blanka 2018. szeptember 12., 19:03
HIRDETÉS

Újabb hivatásos nevelőszülőket alkalmaznak a Kovászna megyei gyermekvédelmi rendszerbe – szám szerint huszonnégyet – annak ellenére, hogy a kormány felelőtlen döntései egyre kilátástalanabb helyzetbe sodorják az ellátást.

Nevelőszülőknél. A gondozásba vett gyermek együtt nevelkedhet a családtagokkal. Képünk illusztráció Fotó: Kristó Róbert

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, minél inkább nehezítik a szociális ellátást Bukarestből, annál inkább odaállnak helyben, és pótolják a szükséges forrásokat, hogy a rendszer tisztességesen működhessen. A kormány azzal, hogy az idei első költségvetés-kiegészítése során nem biztosította a szükséges forrásokat a gyermekvédelemnek, az elmúlt húsz évben példátlan helyzetet teremtett, ezért a Kovászna megyei önkormányzat augusztus végén a fejlesztésre elkülönített pénzből csoportosított át, hogy október végéig szavatolni tudja a rendszer működését.

HIRDETÉS

„Innovatív megoldásokat keresünk, azt szeretnénk, hogy az állami gondozásba kerülő gyermekeknek jobb környezetet tudjunk biztosítani, mint amibe beleszülettek: szerethető nevelőszülőket” – mondta a megyei önkormányzat elnöke. Kifejtette, jelenleg 129 hivatásos nevelőszülő dolgozik Kovászna megyében, de további huszonnégy állás finanszírozására teremtettek keretet, amivel újabb ötven gyermeket tudnak ilyen körülmények között elhelyezni.

Ha szükséges, jövő évben még ugyanennyi új állást hirdetnek meg.

Vass Mária, a Kovászna megyei gyermekvédelmi igazgatóság vezetője elmondta, az állami gondozásban lévő gyermekek egyharmada van hivatásos nevelőszülőknél. A tapasztalat azt bizonyítja, hogy ez a leghatékonyabb, hiszen

a hivatásos nevelőszülő a saját otthonában, családi körülmények között neveli a gondjaira bízott gyermekeket.

Rámutatott egy hivatásos nevelőszülő nettó fizetése 1590 lej egészséges gyermekek esetében, 2742 lej pedig fogyatékkal élő kiskorú gondozása esetén, de a javadalmazás régiség függvényében növekszik, akár meg is duplázódhat. A gondjaikra bízott egészséges gyermekek után 684 lejt kapnak, a fogyatékkal élő gyermekek esetében ez az összeg 900 lej, ebből kell fedezniük a gyermek teljes ellátását.

Noha a fizetés nagyobb, mint a gyárakban, mégis kevesen választják ezt a hivatást, hiszen a nap huszonnégy órájában folyamatosan helyt kell állni.

Kovászna megyében inkább az idősebbek, az ötven év felettiek dolgoznak hivatásos nevelőszülőként.

Vass Mária előnyként említette, hogy a hivatásos nevelőszülő párhuzamosan a saját családját is el tudja látni. Most nagy erőkkel népszerűsítik a hivatást, hogy alkalmazni tudjanak, elsősorban Erdővidéken, mert ott kevesebben dolgoznak a rendszerben.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS