Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Ennyi adót fizettek be, és ennyivel tartoznak még a székelyudvarhelyiek

Dósa Ildikó 2018. április 13., 09:12 utolsó módosítás: 2018. április 13., 11:38
HIRDETÉS

Székelyudvarhely kasszájába idén 17 millió lejnyi adót és illetéket fizettek be a városlakók. Amíg az emberek többsége igyekszik teljesíteni kötelezettségeit, megtörténik, hogy néhányan többéves tartozásokat halmoznak fel a város felé.

Április 4-étől, az első félévi kifizetetlen adókra havi 0,1%-os büntetőkamatot számolnak Fotó: Gecse Noémi

A székelyudvarhelyieknek március végéig volt lehetőségük tízszázalékos kedvezménnyel befizetni az éves helyi adókat és illetékeket.

A városháza pénzügyi osztályának kimutatása szerint március 31-éig 17 087 130 lejes bevételt könyveltek el. Az év kezdete óta magánszemélyek 2 189 400 lej épületadót fizettek be, a jogi személyek pedig 2 799 740-et, ami az illető adónem esetében csekély mértékben haladja meg a város által tervezett bevétel felét.

HIRDETÉS

A magánszemélyek a tervezett telekadó hatvan százalékát, 748 610 lejt fizettek ki, míg a jogi személyek 597 ezer lejt, a tervezett bevétel 53,8 százalékát. A gépjárműadó mintegy negyven százalékát törlesztették a magánszemélyek, számszerűsítve 1 033 920 lejt, míg a jogi személyek a tervezett összeg 46 százalékát, tehát 898 ezer lejt.

A kifizetések döntő többsége személyesen történt, online csupán 583 esetben teljesítették kötelezettségüket, 292 453 lejjel gyarapítva a város bevételét.

A fennmaradó közel tízmillió lejes bevétel egyebek mellett büntetésekből, bérekből, bélyegilletékből, rendezvényadókból, engedélyek kifizetéséből áll össze.

Nagy adósságfelhalmozások

Ami a helyi adók és illetékek kifizetését illeti,

a múlt év végéig közel tízmillió lejre rúg a székelyudvarhelyiek elmaradása. Ebből a természetes személyeket közel hat-, míg a jogi személyeket közel négymillió lej terheli.

Tavaly a város adókból és illetékekből származó bevétele 46 millió lej volt, ehhez képest az elmaradás 21,55 százalék.

Van olyan magánszemély, aki öt év alatt 83 800 lejes tartozást halmozott fel a várossal szemben, míg jogi személyek esetében a legnagyobb tartozás 565 654 lej, az összeget tizenegy év alatt sikerült összegyűjteni.

Mint a polgármesteri hivatal sajtóosztályától megtudtuk, a „nagyadósok” listája közzé van téve a város honlapján. A behajtási módszereket nem részletezték, csupán annyit közöltek, hogy ezek alapját az adóeljárási törvénykönyv és a polgári eljárási törvénykönyv képezi. Így magánszemélyek esetében első körben a fizetés, illetve a banki számla letiltása alkalmazható.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS