HIRDETÉS
Dósa Ildikó 2018. február 22., csütörtök

Udvarhelyszéki történetek új kiadványban

Több szem többet lát címmel jelentetett meg néprajzi és helytörténeti kiadványt a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont. A könyv három részre tagolódik, így a tárgyi és szellemi néprajzi tanulmányok mellett helyismereti szövegek is megjelennek benne.

Dósa Ildikó 2018. február 22., csütörtök

Börtönviselt volt a székelyudvarhelyi késelő, mégis szabadlábon védekezhet

Néhány napig követte, majd múlt pénteken megkéselte volt barátja a székelyudvarhelyi Potor Zsuzsát, amiért a nő két hónapos kapcsolat után szakított vele. Az áldozat, aki jelenleg a városi kórházban gyógyul, szerkesztőségünkhöz fordult történetével.

HIRDETÉS
Dósa Ildikó 2018. február 21., szerda

Tarthatatlan helyzet a „garázsvárosban”: betelt a pohár

Drasztikusan megemelkedett idén a garázstulajdonosokat terhelő bérek mértéke Székelyudvarhelyen, a Bethlen-negyedben található, garázsvárosként ismert területen. Az érintettek ugyanakkor az ott uralkodó áldatlan állapotokra.

Dósa Ildikó 2018. február 19., hétfő

Bárányhimlő ebben a szezonban mindig van, most Udvarhelyen éppen itt

Tizenhét, a székelyudvarhelyi Tábor-lakónegyedi napközi otthonba járó kisgyerek betegedett meg bárányhimlőben, többségük az egy hete véget ért vakáció idején fertőződött meg. Noha ritkán jár szövődményekkel, és többnyire csak tüneti kezelést igényel, a bárányhimlő nagyon ragályos.

Dósa Ildikó 2018. február 16., péntek

Stresszesen ettek, és sok ételt eldobtak a diákok az udvarhelyi melegebéd-programban

Alig fél évig élvezhették az állam által biztosított meleg ebédet a székelyudvarhelyi Marin Preda Gimnázium diákjai, akik a szülőkkel és a pedagógusokkal közösen úgy döntöttek, hogy ettől a tanévtől szendvicsre váltanak. Ennek egyik oka, hogy az étkezésre szánt idő kevésnek bizonyult.

HIRDETÉS
Dósa Ildikó 2018. február 16., péntek

Az autók száma adott, és a parkolóké is – a gond a kettő különbözete

A gépjárművek folyamatosan növekvő száma állandó parkolási, közlekedési gondot okoz a székelyföldi városokban. Az önkormányzatok különböző módszerekkel igyekeznek tehermentesíteni a zsúfoltabb városrészeket: udvarhelyi, csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi megoldások után néztünk.

Dósa Ildikó 2018. február 12., hétfő

A csángó magyarság megmaradásáért

Huszonkettedik alkalommal tartották meg a hétvégén a Csángó bált a budapesti Millenáris Parkban. A csángó magyarok hagyományos fesztiválja tizenkét órán át tartó, párhuzamosan futó programokból álló rendezvénysorozat.

Dósa Ildikó 2018. február 08., csütörtök

Több gondoskodásra lett volna szükségük az örökbefogadott fáknak

2011-ben fogadhattak örökbe fát először a székelyudvarhelyiek, erre a továbbiakban már nem lesz lehetőségük. A városi parkba hét évvel ezelőtt ültetett fiatal fák, díszcserjék egy része kipusztult, néhányukat kitörték.

HIRDETÉS
Dósa Ildikó 2018. február 07., szerda

Sokat kell fizetni a diófa engedély nélküli kivágásáért

Kevesen tudnak róla, hogy borsos pénzbírságot kockáztatnak, ha engedély nélkül vágják ki a saját udvarukban álló, általuk ültetett vagy spontán, magból kihajtott diófát, de az engedélykérési kötelezettség a fél hektárnál nagyobb gyümölcsösökre is vonatkozik.

Iszlai Katalin, Dósa Ildikó 2018. február 02., péntek

Az elméletitől a gyakorlati vizsgáig közel fél évet várakoztatják a tanulóvezetőket

Miközben januártól már közel kétezer lejbe kerül a jogosítvány megszerzése Csíkszeredában, a tanulóknak számolniuk kell azzal, hogy a jelentősen meghosszabbodott várólisták miatt csak egy, esetleg két esélyük lesz a gyakorlati vizsgára. Székelyudvarhelyen is hasonló a helyzet.

Dósa Ildikó 2018. február 01., csütörtök

A kistermelőket fognák egybe az újabb udvarhelyi inkubátorházzal

Még egy inkubátorházat hoznának létre Székelyudvarhelyen, mellyel az induló kisipari vállalkozásokat, illetve otthon vagy garázsokban kialakított műhelyekben tevékenykedőket célozzák meg az egybefogás szándékával.

HIRDETÉS
Dósa Ildikó 2018. február 01., csütörtök

Meseerdő a Madarasi Hargitán – új sípálya a legkisebbeknek

Új, kisgyerekeknek kialakított pályát avatnak fel szombaton a Madarasi Hargita síközpontnál. A Székelyudvarhely környéki sípályák üzemeltetői szerint nagyon jó minőségű hó várja a téli sportok kedvelőit az egyhetes félévközi vakáció idején.

Dósa Ildikó 2018. január 31., szerda

Székelyudvarhely sem maradhat ki a hokibuliból

Védőfelszereléseket kapott a Székelyudvarhelyi Küküllő jégkorongcsapat utánpótlása. A remények szerint öt éven belül Udvarhelyszéken kétszáz gyermek korcsolyázni és jégkorongozni fog.

Dósa Ildikó 2018. január 31., szerda

Több tíz oktatási alegységnek nincs még egészségügyi engedélye Hargita megyében

A tanévkezdeti helyzethez képest nőtt ugyan az egészségügyi engedéllyel rendelkező tanintézetek aránya Hargita megyében, azonban továbbra is közel negyven iskola- és óvodaépület működik jóváhagyás nélkül.

Dósa Ildikó 2018. január 30., kedd

Kifogásolják a piaci árusok, hogy megkérdezésük nélkül döntöttek

Nehezményezik a városi piac eladói, hogy a székelyudvarhelyi városvezetőség nem kérte ki véleményüket a piac fém asztalai fölötti tetőzetet kibővítésével és összekötésével kapcsolatban, amiről legutóbbi ülésén döntött az önkormányzat.

HIRDETÉS
Dósa Ildikó 2018. január 25., csütörtök

Nem csak szakemberekből, segédmunkásokból is kevés van

Komoly felmérésre készülnek a munkaerő-elhelyező ügynökségek, hiszen nem tudni, valójában hány iskolázatlan, munka nélküli fiatal él az országban. A cél, hogy igényeikhez és képesítésükhöz mérten munkához juttassák az ifjakat.