HIRDETÉS
Dósa Ildikó 2017. július 03., hétfő

Kanadában mindenhol állva ünneplik a Szentegyházi Gyermekfilharmóniát

Több mint egy hete indult útnak a Szentegyházi Gyermekfilharmónia a kanadai magyarok meghívására, velük ünnepelni Kanada függetlenné válásának 150. évfordulóját. Azóta átrepülték az Atlanti-óceánt, átlestek az Amerikai Egyesült Államokba, és rengeteg barátot szereztek.

Dósa Ildikó 2017. július 02., vasárnap

Faluról falura járva pusztít a medve

Úgy tűnik, sorra veszi az udvarhelyszéki falvakat az a nagyvad, amelyik az utóbbi hetekben Bögözben, majd Bikafalván számos portára tört be, tyúkokat, nyulakat pusztítva el. Péntekre virradóra Felsőboldogfalván okozott jelentős károkat a medve.

HIRDETÉS
Dósa Ildikó 2017. június 30., péntek

Véget ér a jelentkezési időszak a szakiskolák duális képzéseire

Az ősztől induló udvarhelyszéki szakiskolai osztályok egy részében már beteltek a helyek, sőt, némelyikben túljelentkezés van. Az újdonságnak számító duális képzésekre péntek délig még jelentkezhetnek a diákok a székelyudvarhelyi szakiskolákban.

Dósa Ildikó 2017. június 28., szerda

Volt, akit kizártak, volt, aki örült, egy kicsit viszont most mindenki pihenhet

Matematikából és történelemből vizsgáztak szerdán a diákok, csütörtökön pihennek, pénteken pedig a szaknak megfelelő választott tantárggyal ér véget az érettségi. Az általunk megkérdezett tanulók és szaktanárok szerint egyik tantárgyból sem kaptak nehéz feladatokat.

Dósa Ildikó , Molnár Rajmond 2017. június 27., kedd

A harmadik tétel – talán ez volt a legnehezebb a magyar írásbelin

Nem volt különösebben nehéz az érettségi keddi magyar írásbeli feladatsora – állítják az általunk megkérdezett diákok. Sokan ennek ellenére nem remélnek átmenőnél nagyobb osztályzatot.

HIRDETÉS
Dósa Ildikó 2017. június 27., kedd

Nagyszerű eredmény a pedásoktól a Kárpát-medencei Szent László-vetélkedőn

Első alkalommal, a Szent László-emlékév apropóján szerveztek Kárpát-medencei Szent László-vetélkedőt magyar nyelven tanuló általános iskolásoknak. A legendák ismeretére épülő verseny döntőjében a székelyudvarhelyi Benedek Elek Pedagógiai Líceum csapata harmadik lett.

Dósa Ildikó 2017. június 27., kedd

Késelés Agyagfalván

Agyagfalván, az emlékmű közelében három fiatal szólalkozott össze hétfőn este tíz óra körül. Eddigi értesüléseik szerint az összetűzés féltékenység miatt robbant ki, melynek során egy újszékelyi 19 éves fiatal bicskával megsebesített egy 20 és egy 22 éves székelyudvarhelyit.

Dósa Ildikó 2017. június 26., hétfő

Megoszlanak a vélemények a román írásbeli érettségiről

A magyar érettségizőknek a román nyelv és irodalom írásbeli jelenti a legnagyobb kihívást, legtöbben ezen a vizsgán buknak el. Az idei tételeket nem tartották különösen nehéznek, ettől függetlenül az általunk megkérdezett diákok többsége átmenőnél nagyobb osztályzatra nem számít.

HIRDETÉS
Dósa Ildikó 2017. június 21., szerda

Várhatóan nyár végén kerülnek eladósorba a székelyudvarhelyi ANL-s lakások

Évek óta sikertelenül próbálkoznak a székelyudvarhelyi Cserehát-lakótelep ifjúsági lakásainak bérlői a lakrészek megvásárlásával. Most úgy tűnik, nyár végétől mégis lehetőségük nyílik erre.

Dósa Ildikó 2017. június 20., kedd

Hogy lenne jobb a cigány gyerekeknek?

„Egykor jó iskola volt, most azonban nem adnám oda a gyerekemet, cigányiskola lett” – vélik sokan a székelyudvarhelyi Tompa László Általános Iskoláról. A pejoratív jelzők azonban sokszor olyanoktól származnak, akik nem ismerik sem a tantestületet, sem az oda járó diákokat.

Dósa Ildikó 2017. június 13., kedd

Székelyudvarhelyi diákok remekeltek a nemzetközi matematikaversenyen

Öt ország közel kétszáz magyar diákja találkozott nemrég Beregszászon, hogy összemérje matematikatudását a Kárpát-medencei Általános Iskolák Nemzetközi Magyar Matematikaversenyén (KÁINMMV).

HIRDETÉS
Dósa Ildikó 2017. június 12., hétfő

Hurrá, vakáció! Lehet dolgozni

A diákok egy része kirándulással, fesztivállátogatással tölti a rövidesen kezdődő nyári szünetet, többnyire a szülők pénzén. Vannak viszont olyan fiatalok, akik szezonális munkával megkeresik a zsebpénzüket, és hasznos tapasztalatokkal gazdagodva térnek vissza az iskolapadba.

Dósa Ildikó 2017. június 11., vasárnap

Lejárt a magyar szóbeli

Kizárások nélkül ért véget pénteken az érettségizők magyar nyelv és irodalom szóbeli vizsgája, amelyre a székelyudvarhelyi diákok közül 535-en iratkoztak fel.

Dósa Ildikó 2017. június 09., péntek

Hajléktalanok és háztartási hulladék a sírkertben

Kitiltják a székelyudvarhelyi belvárosi református temetőből azt a két hajléktalant, aki a terület felső részébe költözött, és zavarja a sírkert látogatóit. A hajléktalanoknál nagyobb gond azonban, hogy néhány Tábor-negyedi lakó a temető szeméttárolóját sajátjaként használja.

Dósa Ildikó 2017. június 08., csütörtök

Könnyedén veszik a szóbelit, de azért jó lenne a bővebb román szókincs

Fennakadások nélkül ért véget Hargita megyében az érettségi első két napján zajló román szóbeli vizsga, amelyre Székelyudvarhelyen 575 diák jelentkezett. A szóbelinek alig van tétje, ugyanis ezen jegyet nem kapnak az érettségizők, az írásbeli vizsgáktól jobban tartanak.

HIRDETÉS
Dósa Ildikó 2017. június 01., csütörtök

Tanórák után sem szabad elengedni a gyerekek kezét

Egyedül hazasétált Tibódba az egyik székelyudvarhelyi iskola kisdiákja, anélkül, hogy erről a szülők vagy tanítója előzőleg tudott volna. Az eset kapcsán arra voltunk kíváncsiak, meddig tart az iskola és hol kezdődik a szülő felelőssége a diákok felügyeletét illetően.